En pyri mitenkään salaamaan sitä mielipidettäni, että Mac-tietokone on musiikin tekemiseen helppokäyttöisempi vaihtoehto kuin Windows-PC tai varsinkaan Linux-mylly. Niinpä pohdinta Konesoitossa keskittyykin lähinnä siihen millä ohjelmalla musiikin tekeminen Macillä sujuisi parhaiten.

Mac-tietokoneiden OS X -käyttöjärjestelmälle on lukuisia musiikkiohjelmia: Applen omaa tuotantoa olevat GarageBand ja Logic Pro X, Steinbergin Cubase ja sen monet eri laajuiset versiot, Ableton Live, Avid Pro Tools, Bitwig Studio, Propellerheads Reason, Tracktion, Reaper, MOTU Digital Performer, PreSonus Studio One… onpa jopa FL Studiosta ilmeisesti tulossa Mac-versio piakkoin.

Jos olet vasta aloittelemassa musiikin tekemistä Macillä, ei ole lainkaan huono idea aloittaa Applen GarageBand-ohjelmasta, joka maksaa Mac App Storessa symboliset 4,99 euroa. GarageBandin käytöstä on kirjoitettu Konesoitossa aiemmin, esimerkiksi GarageBandilla Kuuhun -jutussa, jonka vekkuli otsikko mallaa sitä kuinka jo GarageBandilläkin pääsee pitkälle.

PÄIVITYS 2017-04-22: Applen GarageBand on nykyisin ilmainen kaikille. Sen käytöstä kertova e-kirja Konesoiton GarageBand-opas on ilmestynyt maaliskuussa 2017, ja on saatavana Applen iBooks Storesta.

Mikäli olet jo aiemmin käytellyt jotain musiikkiohjelmaa, ja olet vasta siirtynyt Maciin, tai etsimässä vanhan tilalle uutta työkalua - tai olet ennestään Logic Pro -ohjelman jonkin aiemman version käyttäjä, Logic Pro X on erittäin suositeltava tuttavuus. Siitä on puolessatoista vuodessa tullut kahdeksan päivitysversiota, joista osa on ollut varsin merkittäviä parannuksia.

Logic Pro X

Logic Pro X

Konesoiton juttu Kymmenen asiaa Logic Pro X:stä esitteli uutuuden heti tuoreeltaan kesällä 2013. Lukijoissa LPX herättää jatkuvasti kiinnostusta, joten kerrataan tässä pikaisesti tärkeimmät ja useimmin kysytyt asiat.

Paljonko Logic Pro X maksaa?

Logic Pro X on saatavana vain digitaalisesti Mac App Storesta, ja se maksaa 229,99 euroa. Päivityshintaa aiemmista versioista ei ole. Ohjelman uusin versio on 10.3.1. (Tiedot päivitetty toukokuussa 2017.)

Lataa Logic Pro X Mac App Storesta

Lataa Logic Pro X Mac App Storesta

Millaisen tietokoneen Logic Pro X tarvitsee?

Logic Pro X vaatii Mac-tietokoneen, jossa on 64-bittinen prosessori. Kaikki uudet Mac-tietokoneet ovat sellaisia, mutta jos sinulla on vähän vanhempi malli, etkä ole varma asiasta, tarkista asia Applen tukisivuilta löytyvien ohjeiden avulla. Käyttöjärjestelmäksi tarvitaan vähintään OS X 10.11.

Käytän itse Logic Pro X:ää vuorotellen kahdella eri koneella: toinen on iMac-pöytäkone vuodelta 2010 (Intel Core 2 Duo 3,06 GHz; 12 Gt muistia), ja toinen on vuoden 2012 MacBook Pro (13” retina; Intel Core i5 2,5 GHz; 8 Gt muistia). Molemmissa on käyttöjärjestelmänä macOS Sierra 10.12.4. Molemmat koneet pärjäävät LPX:n kanssa hyvin, joskin uudempi MacBook Pro on selvästi sutjakkaampi, vaikka kärsiikin näytön pienuudesta.

Käytännössä tietokoneen lisälaitteeksi tarvitaan vielä ääniboksi, jonka sisäänmenoihin voi kytkeä mikrofoneja tai instrumentteja, ja jonka ulostuloihin voi kytkeä monitorikaiuttimet. Kuulokkeillakin toki pärjää tiettyyn pisteeseen asti. Musiikkiosuuksien sisäänsoittamiseen saatat haluta myös erillisen MIDI-koskettimiston, joka kytketään mallista riippuen joko suoraan Maciin USB:llä tai sitten äänilaitteen perinteisiin MIDI-liitäntöihin. Vapaita USB-portteja on siis hyvä olla yksi tai kaksi kappaletta.

Mikä olisi hyvä Logic Pro X -kirja?

Logic Pro X:n mukana tulee nippu PDF-muotoisia käsikirjoja, jotka selvittävät ohjelman perustoiminnot. Niihin voi tutustua ennen ostopäätöstä Applen manuaalisivuilla ja ladata vaikka omalle koneelle rauhassa tutkailtaviksi. Tässä suorat linkit:

Logic Pro X:n käsikirjat voi ladata myös Applen iBooks-ohjelmaan Macillä, ilmaiseksi suoraan iBooks Storesta:

Mikäli haluat hieman perusteellisempaa opastusta, suosittelen David Nahmanin kirjaa Logic Pro X 10.1: Professional Music Production (Pearson, 2014). Se on saatavana painettuna kirjana hyvinvarustetuista kirjakaupoista tai e-kirjana Applen iBookstoresta:

Amazon.co.uk: Logic Pro X 10.1: Apple Pro Training Series: Professional Music Production{width="1” height="1”}

iBooks Store: Logic Pro X 10.1: Professional Music Production (Apple Pro Training Series) - David Nahmani

Logic Pro X:n versiota 10.2 varten ei ole olemassa erillistä kirjaa, vaan 10.2-version erot voi ladata Peachpit Pressin nettisivuilta PDF-tiedostona (kohdasta Updates). Kirjasta on tulossa päivitetty 10.3-versio kesäkuussa 2017.

Nahmanin kirjaa käytetään Applen virallisessa sertifiointiohjelmassa eli sen lukemalla (tai käymällä siihen perustuvan kurssin) voi mennä suorittamaan Apple Certified Professional - Logic Pro X -tutkinnon. Suomessa sertifiointikokeita järjestää People Group Academy.

Millainen se on käyttää?

Logic Pro X on ammattilaisen työkalu, joka soveltuu myös into- tai vakavamieliselle harrastajalle. Sen työnkulut ovat tarkoin mietittyjä, eivätkä ominaisuudet taatusti lopu kesken. Jotkut osat ohjelmasta ovat hieman muinaisjäänteen oloisia ilmiasultaan, mutta äänellisesti kaikki on täyttä timanttia. Logic Pro X:llä voi tarvittaessa tehdä vaikka koko tuotannon äänityksestä miksauksen kautta masterointiin.

Logic Pro X Konesoitossa

Logic Pro X -ohjelmaa on käsitelty Konesoitossa moneen otteeseen, yleensä uuden version ilmestyessä. Apple on päivittänyt ohjelmaa melko tiheään tahtiin, ja monet päivitykset ovat tuoneet vikakorjausten lisäksi myös uusia ominaisuuksia, kuten Alchemy-syntesoijan.

Tässä Konesoiton Logic Pro X -jutut uusimmasta vanhempaan:


Katso myös