Lähes seitsemän vuotta Konesoittoa saa riittää. Se on loppu nyt.

Uusia juttuja ei tule, vaikka eipä niitä ole tullut muutenkaan vähään aikaan. Sivusto jää paikalleen ainakin joksikin aikaa.

Voin viimeinkin päästää irti tästä hankkeesta ja jatkaa muilla sektoreilla. Tässä kuitenkin vielä hieman niputusta kuluneesta ajasta.

Miksi Konesoitto?

Perustin Konesoitto-sivuston vuonna 2013, koska halusin jakaa tietoa musiikin tekemisestä tietokoneilla ja digitaalisilla musiikkilaitteilla. Olen itse ollut kiinnostunut näistä asioista sekä tietenkin syntesoijista jo 1990-luvun alusta lähtien, joten ajattelin tietäväni niistä jotain.

Olin tuolloin toiminut yrittäjänä vuoden verran, ja halusin hieman laajentaa toimintaa oman musiikkiharrastukseni suuntaan. Kunnianhimoisena tavoitteena oli tietysti olla Suomen johtava digitaalisen musiikkiteknologian tietolähde, ainakin harrastajille.

Kunnon blogiveivaajan lailla yritin solmia myös kaupallista yhteistyötä musiikkiliikkeiden kanssa. Ajatuksena oli, että minä kirjoitan puolueettomia arvioita ja esittelyjä omista lähtökohdistani, ja ohjaan sitten liikennettä musiikkiliikkeiden verkkokauppoihin. Yhteistyökuviot eivät kuitenkaan onnistuneet. En halua tässä mennä yksityiskohtiin, mutta kyllähän se edelleen hieman saa päätä puistelemaan.

Solmin sitten kumppanuuden saksalaisen Musikhaus Thomannin kanssa, ja edelleenkin jos joku menee Konesoitossa olevan linkin kautta Thomannin verkkokauppaan, niin Thomannin sivusto tallentaa käyttäjän koneelle evästeen. Jos kaupat syntyvät, Konesoitto saa siitä pienen bonuksen. Vuosien varrella näitä bonuksia on kertynyt yhteensä kolminumeroinen summa, eli ei mikään rahasampo sekään.

Vuonna 2017 julkaisin Applen GarageBand-ohjelmistoa käsittelevän e-kirjan nimeltä “Konesoiton GarageBand-opas”, johon keräsin kokemustani tämän Applen mainion musiikinteko-ohjelman käytöstä nimenomaan aloittelijoille. Kirjaa on myyty kokonaista 19 kappaletta. Kiitos ostajille, ja anteeksi, että se jäi hieman kesken.

Negatiivinen muistetaan, positiivista ei paljoa ollutkaan

En ole kovin hyvä PR-hommissa. Keskityn mieluummin itse tekemiseen, mutta tunnettuuden kannalta se ei tietenkään ole kovin hyvä asia.

Kun aikanaan rohkaistuin kunnon startup-hengessä tiedottamaan Konesoitosta Muusikoiden.net-sivuston keskustelufoorumilla, vastaanotto oli todella nuiva. Ehkäpä sivuston tarkoitusta ei oikein ymmärretty, tai sitten itse esitin sen huonosti. Valitettavasti en ole koskaan pystynyt unohtamaan ikäviä sanoja ja jättämään niitä omaan arvoonsa, mutta en halua tässäkään mennä enää yksityiskohtiin. Muita reaktioita ei sitten tullutkaan.

Suomi tuntuu edelleen olevan liian pieni markkina-alue tämäntapaiselle sivustolle, tai sitten en vain osaa markkinoida ja tuoda tekemistäni esille. Konesoittoa on toki käytetty viitteenä joissakin ammattikorkeakoulun lopputöissä, ja onhan se hieno juttu jos siitä on joku saanut hyödylllistä tietoa.

Olen toki vuosien varrella saanut muutamia mukavia viestejä, joissa Konesoittoa on pidetty hyödyllisenä ja mukavana luettavana. Kiitos niistä!

Teknisempi historiikki, jos kiinnostaa

Vuonna 2018 halusin luopua kokonaan WordPress-alustasta ja luoda sivuston uudelleen käyttäen staattista sivugeneraattoria. Ensimmäinen valinta oli Pelican, joka oli Pythonilla tehty. Periaatteessa se toimikin ihan hyvin, mutta vaikutti siltä, että sen kehitys olisi lopetettu. Siksi siirryin käyttämään Hugo-nimistä sivugeneraattoria, osaksi myös siksi, että opettelin ohjelmointia Go-kielellä, jolla Hugo on tehty.

Siirsin sivuston myös pois palveluntarjoaja Servagelta, ja toimimaan Amazon S3 -palvelussa. Tarkoituksena oli muutenkin luopua kokonaan Servagesta, monista eri syistä, ja siksi siirsin myös yritykseni sähköpostilaatikot pois sieltä ja Fastmail-palveluun. Amazon S3 onkin mainio ratkaisu staattisen sivuston isännöintiin, täydennettynä CloudFront-palvelulla.

Sekä Pelican että Hugo, mutta erityisesti jälkimmäinen, osoittautuivat hieman liian monimutkaisiksi. Verrattuna perinteiseen käsintehtyyn HTML-merkkaukseen ne säästävät paljon vaivaa erityisesti kun päivitetään sivuston navigaatiorakennetta. Voi silti olla, että jos nyt ryhtyisin pitämään yllä samanlaista sivustoa, en välttämättä lähtisi enää käyttämään staattista sivugeneraattoria, vaan tekisin ihan old skool HTML/CSS-koodia käsipelillä, unohtaen ehkä jopa Markdownin.

Hauskaakin oli

Entisenä toimittajana Konesoiton tekeminen oli välillä oikeastaan aika hauskaa: sai itse määrätä sisällöstä ja julkaisuaikatauluista, ja tietenkin hääräillä hauskojen laitteiden kanssa. Kalliiksihan se tuli, mutta onneksi suurin osa noista laitteista on edelleen käytössä omassa musiikintekemisessä.


Katso myös