On kulunut jo yli viisi vuotta siitä, kun Konesoiton suosittu juttu “Onko Ableton Live Litesta mihinkään?" julkaistiin. Jutun alkuperäinen otsikko on hieman häirinnyt minua, koska Betteridgen lain mukaisesti vastaus olisi “ei”, mikä taas ei asiallisesti ottaen pidä paikkaansa; Ableton Liven Lite-versiolla voi hyvinkin saada aikaan ihan julkaisukelpoista materiaalia.

Vuoden 2014 jutun kirjoittamisen jälkeen on tapahtunut todella paljon. Ableton on julkaissut kauan odotetun Live 10:n keväällä 2018 (ja sitä ennen useita 9.x-sarjan versioita), jossa ohjelman ulkonäkö ja monet työnkulkuun liittyvät asiat pantiin uusiksi. Tässä jutussa tutkaillaan sitä, miten Live 10:n uudet ominaisuudet sekä Lite-version väistämättömät rajoitukset liittyvät toisiinsa, sekä pohdiskellaan eroja Liven Lite- ja Intro-versioiden välillä.

Näin hankit Ableton Live Lite 10:n

Ableton Live Lite on sisäänheittotuote; sitä ei voi ostaa Abletonin nettikaupasta tai mistään muualtakaan, vaan se on saatavana ainoastaan tiettyjen äänilaitteiden kylkiäisenä. Jos olet ostanut jonkin tällaisen äänilaitteen, sinulla saattaa jo olla Ableton Live Lite -lisenssi, koska niitä todellakin on maailmalla kuin aikanaan 1990-luvulla amerikkalaisen AOL-nettipalvelun levykkeitä. Tarkista siis äänilaitteen mukana tullut materiaali, jos vaikka sieltä löytyisi Ableton Live Lite -lisenssikoodi.

Jos olet hankkimassa uutta äänilaitetta, kannattaa ehkä valita semmoinen, jonka mukana tiettävästi tulee Live Lite -lisenssi. Tällaisia laitteita ovat tätä kirjoitettaessa esimerkiksi nämä:

Kannattaa huomata, että jos äänilaite ei ole aivan uusi, sen mukana tulee todennäköisesti edellisen Live Lite 9:n lisenssi. Ainakin joissakin tapauksissa tällainen lisenssi on rekisteröitäessä automaattisesti muuntunut Abletonin nettisivustolla Live Lite 10 -lisenssiksi, mutta asiaa kannattaa tarvittaessa tiedustella Abletonilta tai jälleenmyyjältä ennen laitteen ostamista.

Äänilaitteiden lisäksi monien MIDI-kontrollerien mukana tulee usein Live Lite -lisenssi. Tällaisia ovat esimerkiksi:

Jopa syntesoijan tai grooveboxin mukana saattaa saada Live Liten, kuten näiden:

Ja kyllä, Lite voi tulla jopa mikserin mukana:

Mikäli et juuri nyt ole ostamassa äänilaitetta, MIDI-kontrolleria, syntesoijaa tai mikseriä, lienee viisainta siirtyä suoraan Musikhaus Thomannin nettikauppaan hankkimaan Ableton Live 10 Intro -versiota (tai miksei saman tien Standard- tai Suite-versiota), koska laitteen hinta on kuitenkin todennäköisesti kalliimpi kuin Intro -version hinta.

Riippumatta siitä minkä version Ableton Livestä hankit ja millä tavalla, on erittäin suositeltavaa tehdä itselleen tunnus Abletonin nettisivuilla ja rekisteröidä sitten Liven sarjanumero.

Ableton Live 10 Lite rekisteröitynä

Ableton Live 10 Lite rekisteröitynä

Mitä Live Litella voi tehdä ihan normaalisti?

Kuten kalliimmillakin Liven versioilla, Live Litellä voi koostaa kappaleita käyttämällä joko Session-näkymää tai Arrangement-näkymää. Sillä voi äänittää käyttäen tietokoneen sisäänrakennettua äänipiiriä tai erillistä äänilaitetta, ja lisäksi tallentaa MIDI-käskyjä tietokoneeseen liitetyllä MIDI-koskettimistolla tai muulla kontrollerilla.

Äänitteisiin voi lisätä efektejä, joko Ableton Liven sisäisestä valikoimasta tai asennettujen VST/AU-liitännäisten avulla.

Live Litellä voi käyttää virtuaali-instrumentteja joko VST-muotoisina (VST2 tai VST3, sekä PC:llä että Macillä; Audio Unit Mac-tietokoneilla).

Live Lite vastaan Live Intro

Abletonin nettisivuilla oleva ominaisuusvertailu on laadittu kuin Lite-versiota ei olisi olemassakaan. Joka tapauksessa, mitä tahansa ominaisuuksia Lite-versiossa onkaan, niiitä on vähemmän kuin Intro-versiossa. Isoimpina eroina ovat selkeästi seuraavat:

  • Käytössä olevien audio- ja MIDI-raitojen määrä
  • Käytössä olevien äänitulojen määrä (harvemmin mikään vakava rajoite)
  • Käytössä olevien Session-näkymän rivien eli “scenejen” määrä
  • Mukana tulevien virtuaali-instrumenttien määrä
  • Valmiiden soundien valikoima

Ableton Liven Session-näkymä perustuu erilaisten riville vierekkäin kasattujen klippien liipaisemiseen, ja mitä enemmän niitä on käytössä, sitä monimutkaisemman kappaleen niillä saa tehdyksi. Sen sijaan Arrangement-näkymä heijastelee suoraan käytettävissä olevien raitojen määrää.

Ominaisuus Live Lite Live Intro
Raitoja 8 16
Scenejä 8 8
Sisääntuloja 8 8
Ulosmenoja 8 8

Abletonin nettisivulta löytyy tarkempi kuvaus Live 10 Liten ominaisuuksista. Loppujen lopuksi raitojen lukumäärä on suurin ero Lite- ja Intro-versioiden välillä, mutta tekee mieli muistuttaa taas (alkuperäisen vuoden 2014 Live Lite -jutun tavoin) rajoitusten luovuutta lisäävästä vaikutuksesta sekä siitä, että kahdeksallakin raidalla on aikanaan tehty paljon hyvää musiikkia.

Mitä puuttuu täysin Lite- ja Intro-versioista?

Live 10:n parhaat uudet ominaisuudet ovat juuri niitä, jotka puuttuvat Lite- ja Intro-versioista. Esimerkiksi Wavetable-syntesoija ja Echo-efekti eivät ole käytettävissä, eivätkä myöskään erilaiset ulkoisiin syntesoijiin liittyvät ohjausominaisuudet. Itse asiassa kevytversioissa on toki useita erilaisia hyödyllisiä efektejä, kuten kompressori, kaiku ja viive, joilla varmasti pääsee hyvin alkuun.

Ehkä harmillisin efektiosaston rajoite on kahdeksankanavaisen taajuuskorjaimen EQ Eight puuttuminen, mutta tätä voi paikata jollain monista ilmaisista taajuuskorjaimista, kuten Tokyo Dawn Labsin TDR VOS SlickEQ (myös kolmikaistainen) tai Voxengo Marvel GEQ. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että useimmat “musikaaliset” taajuuskorjaimet ovat kolmikanavaisia, joten Abletonin oma EQ Three voi riittää hyvinkin pitkälle.

Kevytversioiden mukana ei myöskään saa Max-ympäristöä, jolla voi itse tehdä kokonaan uusia efektejä, syntesoijia ja apuohjelmia. Se, millä tavoin nämä rajoitteet vaikuttavat, riippuu tietenkin hyvin paljon siitä, miten ja millaisista aineksista musiikkinsa koostaa.

Liven kalliimmissa versioissa on runsaasti ohjelmistoinstrumentteja, joista kaikki muut paitsi vanhat klassikot Simpler ja Impulse on rajattu pois kevytversioista. Esimerkiksi Sampler ja Operator ovat hankittavissa erikseen, mutta kaikki mahdollinen on tietysti mukana Suite-versiossa. Osan näistäkin voi halutessaan korvata ilmaisilla tai edullisilla virtuaali-instrumenteilla.

Aikaa, ideoita ja kärsivällisyyttä

Mikään ohjelma ei tee musiikkia puolestasi (vaikka muutama on yrittänyt). Ableton Liven kevytversioiden rajoitteet eivät ole esteitä, vaan korkeintaan hidasteita, eivätkä aina sitäkään. Mahdollisuus tallentaa käytännössä mitä tahansa ja muokata sitä melkein miten tahansa ovat jo sinällään avaimia mahtavien musiikkiteosten luomiseen, kunhan vain on riittävästi aikaa ja kärsivällisyyttä. Rajoitteiden kiertäminen ei lopultakaan vie ajasta paljoakaan, eikä aina ole edes tarpeen, joten Ableton Liven Lite- ja Intro-versioilla pärjää varmasti pitkään.

Kaupallinen yhteistyö

Konesoitto on Musikhaus Thomannin linkkipartneri. Ostamalla sieltä autat pitämään sivuston käynnissä. Tähdellä merkityt linkit vievät Thomannin nettikauppaan*. Evästeiden perusteella tunnistetuista ostoista tulee Konesoitolle välityspalkkio.

Musikhaus Thomann Linkpartner


Katso myös