Steinberg UR22 -äänilaite vuodelta 2013 on ollut melkoinen hitti niin kotistudioharrastajien kuin vähän ammattimaisempienkin tekijöiden keskuudessa. Siinä yhdistyvät hyvät perusominaisuudet, kestävä rakenne ja edullinen hinta. Steinberg on ison Yamahan tytäryhtiö, joten UR22 on käytännössä Yamaha-laite aina D-Pre-mikrofonietuvahvistimia myöten, vaikka sitä myydäänkin Steinbergin nimellä.

Vuoden 2015 lopulla UR22 korvautui uusitulla mkII-mallilla, joka on perusominaisuuksiltaan sama laite kuin edeltäjänsäkin, mutta se on nyt iPad-yhteensopiva. Applen tablettien suosio myös musiikintekijöiden parissa on saanut monet äänilaitevalmistajat lisäämään myös iPad-tuen, jotta tabletillakin voitaisiin tehdä korkealuokkaisia äänityksiä ja käyttää ulkoisia MIDI-laitteita.

Alkuperäinen Steinberg UR22 on esitelty Konesoitossa kesällä 2013, joten käydään tässä läpi vain uudet ominaisuudet. Hintaluokka on pysynyt samana, eli laite irtoaa noin 129 eurolla. Alkuperäistä UR22-mallia ei yleensä enää edes ole varastossa, ainakaan Musikhaus Thomannilla, joka on Konesoiton linkkipartneri. Sen on täysin korvannut tämä uudempi UR22 mkII*.

Steinberg UR22 mkII

Steinberg UR22 mkII

Etupaneeli on pysynyt aivan samanlaisena lukuunottamatta lisättyä mkII-logoa. Takapaneelissa muutokset liittyvät uusiin ominaisuuksiin, koska virransyöttö on järjestelty uusiksi. Kondensaattorimikrofonien tarvitseman haamuvirran kytkin on siirretty linjaulostulojen luokse, ja takapaneeliin on lisätty USB-virtalähdeliitäntä sekä kytkin, jolla valitaan teholähde. Kuulostaa ehkä monimutkaiselta, mutta ei ole, kunhan ymmärtää muutaman perusjutun.

Lisää virtaa ja kiinni iPadiin

UR22 mkII:n iPad-tuki ei suinkaan tarkoita sitä, että iPad pystyisi syöttämään virtaa laitteelle. Sitä varten tarvitaan erillinen virtalähde, jollaiseksi käy esimerkiksi Android- tai Windows Phone -puhelimen 5 V laturi tai muu USB-virtalähde, jossa on USB Micro-B -liitin. Takapaneelissa olevalla POWER SOURCE -kytkimellä valitaan mistä virta laitteelle tulee, eli joko USB 2.0 -liitännästä tai erillisestä USB-virtalähteestä.

Steinberg UR22 mkII takaa

Steinberg UR22 mkII takaa

Kuten tietokonekäytössäkin, äänisignaali kulkee digitaalisesti UR22 mkII:n USB-portista iPadiin, mutta koska iPadissä ei ole USB-porttia, väliin tarvitaan Apple Camera Connection Kit -paketin USB-sovitin.

iPad-käyttäjiä varten paketissa on myös mieluisa ohjelmistopuolen yllätys: App Storesta ilmaiseksi ladattava Cubasis LE* -ohjelma toimii demotilassa, kunnes ohjelma tunnistaa, että UR22 mkII tai jokin muu yhteensopiva äänilaite on kytkettynä iPadiin. Varsinainen Steinberg Cubasis -ohjelma on huomattavasti monipuolisempi ja kalliimpi, mutta sen toiminnot saa käyttöön ohjelman sisäisellä ostoksella, josta sopivan laitteen käyttäjä saa myös hieman alennusta.

Steinberg UR22 mkII, Applen iPad ja Cubasis LE voivat siis olla yhdistelmä, jolla voi tehdä musiikkia ilman varsinaista pöytätietokonetta tai läppäriä. Jos olet perustanut (tai aiot perustaa) kotistudion tai vaikka livesetin pelkän iPadin ympärille, olisi kiinnostavaa kuulla siitä. Oma iPad 3 -laitteeni alkaa olla jo sen verran hidastunut uusimpien iOS-päivitysten takia (uusimpana 9.3), että sen käyttäminen tämmöiseen ei ole enää oikein käytännöllistä. Kun tätä juttua kirjoittaessa yritin ladata Cubasis LE:n näytönkaappausten ottamista varten, iPad otti ja käynnistyi uudelleen kesken latauksen. Vaikuttaa siltä kuin muistin tuleminen liian täyteen aiheuttaisi sen, joten koetan tyhjentää ohjelmia joita en käytä, ja yritän uudelleen.

Loopback

Jos haluat vaikka soittaa kitaraa valmiin taustan päälle ja äänittää tulokset, loopback- eli takaisinkytkentätoiminto voi olla kätevä. Kunhan olet asentanut Yamaha Steinberg USB Driver -ajurin joko UR22 mkII:n mukana tulevalta Tools-CD:ltä tai lataamalla uusimman version suoraan valmistajan nettisivuilta, voit käydä Järjestelmäasetusten kautta laittamassa loopbackin päälle, kuten oheisessa kuvassa on tehty Mac OS X:ssä.

Steinberg UR22 mkII loopback

Steinberg UR22 mkII loopback

Cubase AI 8

Steinberg UR22 mkII -pakettiin kuuluu myös Cubase AI 8 -ohjelmisto, joka on kevennetty versio firman päätuotteesta. Mukana on vain latauskoodi, eli Cubase AI 8 pitää itse ladata Steinbergin nettisivuilta. Steinberg tarjoaa myös edullisen päivityksen ohjelman isompiin versioihin, mutta useimmille AI 8 riittää pitkäksi aikaa, koska siinä on käytössä 32 audioraitaa, 48 MIDI-raitaa ja 16 virtuaali-instrumenttiraitaa. Lisäksi Halion Sonic SE -virtuaali-instrumentilla pääsee tuotantojen alkuun.

Cubase AI 8 on kylkiäisohjelmaksi erittäin pystyvä. Sitä mukaa kun laitteistot päivittyvät, niin tekevät myös nämä kylkiäislisenssit. Alkuperäisen UR22:n mukana tuli vielä Cubase AI 7.

Steinberg UR22 mkII loopback

Steinberg UR22 mkII loopback

Yhteenveto

Alkuperäinen Steinberg UR22 oli erittäin hyvä valinta kotistudion äänilaitteeksi, mutta sitä ei voinut käyttää iPadin kanssa. (Lisää tietoja UR22:sta saat Konesoiton esittelyjutusta vuodelta 2013.)

Korvaava, uudempi UR22 mkII* korjaa tämän puutteen, päivittää mukana tulevan Cubase AI -ohjelmistolisenssin versioon 8 ja heittää vielä iPadin Cubasis LE:n mukaan pakettiin. Hyvälaatuinen, kestävä ja edullinen – Konesoitto suosittelee.

Steinberg UR22 mkII

Steinberg UR22 mkII

Konesoiton löydät myös Facebookista ja Instagramista.

Konesoitto on Musikhaus Thomannin linkkipartneri. Osta musavehkeesi sieltä.
Musikhaus ThomannLinkpartner

*-merkityt linkit vievät joko Musikhaus Thomannin verkkokauppaan tai Applen App Storeen.


Katso myös