Soitatko sähkökitaraa? Tai sähköbassoa? Onko sinulla oma lempivahvistin, ja melkoinen määrä efektipedaaleja? Hyvä, äläkä heitäkään niitä menemään, mutta tiedä se, että digitaalisen signaalinkäsittelyn ansiosta se vahvistimesi on nykyisin vain yksi monista jotka ovat ulottuvillasi, ja ne efektit samoin.

Sekä uudet haastajat että perinteiset kitaralaitteiden valmistajat ovat jo useiden vuosien ajan tarjonneet kitaristeille mallintavia vahvistimia (engl. modeling amplifier), jotka näyttävät usein ihan tavalliselta kombolta, mutta kätkevät sisäänsä melkoisen kehittynyttä teknologiaa. Vahvistimen sisällä oleva digitaalinen signaaliprosessori (DSP, Digital Signal Processor) käsittelee ottoliitäntään tulevan signaalin, joka on ensin muunnettu digitaaliseen muotoon.

Erilaisia prosessoriin ohjelmoituja signaalinkäsittelyalgoritmeja käyttäen signaali muunnetaan muistuttamaan halutun vahvistimen sointia, ja siihen voidaan lisätä myös useita erilaisia kitaraefektejä, kuten chorus, flanger ja delay. Lopputulos ajetaan sitten yleensä ulos vahvistimen omasta kaiuttimesta, mutta sen voi myös tallentaa lähtöliitännästä tai jopa suoraan tietokoneelle USB-liitännän kautta.

Mallintavan Fender Mustang II -kitaravahvistimen ohjauspaneeli. USB-liitännän avulla voi tallentaa ulos tulevan valmiin signaalin tietokoneelle.

Mallintavan Fender Mustang II -kitaravahvistimen ohjauspaneeli. USB-liitännän avulla voi tallentaa ulos tulevan valmiin signaalin tietokoneelle.

Mallintavan vahvistimen valikoimassa on yleensä suuri määrä klassikoiksi luokiteltavia vahvistimia, yleensä kunkin valmistajan omasta valikoimasta. Esimerkiksi Fender ja Vox tarjoavat omia, kuuluisia mallejaan, kuten Fender Twin Reverb tai Vox AC30. Sama pätee myös efektilaitteisiin.

Mallintava kitaravahvistin Fender Mustang II otetaan erikseen käsittelyyn myöhemmin.

Mallintava kitaravahvistin Fender Mustang II otetaan erikseen käsittelyyn myöhemmin.

Tunnetuimpia mallintavien vahvistimien merkkejä ovat edellämainittujen Fenderin ja Voxin lisäksi tutut perinteisten vahvistimien valmistajat Roland, Peavey ja Marshall sekä Orange.

Konesoiton salaisen laboratorion varustukseen kuuluu mallintava Fender Mustang II -vahvistin, josta on nyt oma juttunsa. Musikhaus Thomannin* valikoima mallintavia kitarakomboja* on varsin kattava.

Mallintavien vahvistimien mallinnuksen tarkkuudesta esitetään silloin tällöin epäilyksiä, ja melko tunnepitoisin perustein, mutta jos Fender julkaisee omalla nimellään vahvistimen, joka mallintaa klassisia Fendereitä, niin ei se ainakaan Fenderin mielestä kovin huono tai epätarkka malli voi olla. Toki vanhoissa vahvistimissa on paljon yksilöllisiä ominaisuuksia, jotka ovat syntyneet pitkällisen käytön ja joskus myös huonon kohtelun tuloksena, ja ne saattavat olla tärkeä osa vahvistimen soundia.

Jos sinulla siis on edelleen se Fender Twin Reverb tai Vibro-Champ, jossa on maailman paras soundi ikinä, niin hyvä. Mallintava vahvistin ei ehkä ole sinun juttusi. Jos sen sijaan haluat kokeilla erilaisia soundeja, ja hieman fuskata käyttämällä mallinnettuja vahvistimia joita et ikinä voisi tai haluaisi ostaa itsellesi, niin siinä tapauksessa mallintava kitaravahvistin on erittäin käytännöllinen laite. Sama pätee pedaaleihin; virtuaalinen pedaalilauta on varsin vaivaton.

Native Instrumentsin Guitar Rig 5 on mallinnusohjelma, joka ei tarvitse lainkaan vahvistinta.

Native Instrumentsin Guitar Rig 5 on mallinnusohjelma, joka ei tarvitse lainkaan vahvistinta.

Vahvistinmallinnusta voi hyödyntää myös ilman vahvistinta, käyttämällä jotain monista musiikkiohjelmistojen laajennusosista (eli liitännäisistä eli plug-ineista). Tunnetuimpia ohjelmistomallinnuksia ovat italialaisen IK Multimedian Amplitube-sarja sekä saksalaisen Native Instrumentsin Guitar Rig. Monet sekvensseriohjelmat, kuten Applen Logic Pro X** ja GarageBand**, sisältävät myös vakiovarusteina erilaisia vahvistinmallinnuksia. Näiden lisäetuna on myös usein mahdollisuus käyttää erilaisia digitaalisesti mallinnettuja mikrofoneja sijoitettuna eri paikkoihin vahvistimen (siis sen mallinnetun) kaiuttimen edessä. Amplitubesta on saatavana myös iPhone- ja iPad-versio.

Päivitys 2013-07-07: lisätty linkkejä valmistajien omille sivuille sekä Musikhaus Thomannin verkkokauppaan.

Päivitys 2013-07-08: lisätty Orange OPC -linkki ja selvempi Thomann-ilmoitus.

Päivitys 2013-08-15: Luvattu juttu Fender FUSE -ohjelmistosta on julkaistu Konesoitossa 24.7.2013.

Päivitys 2014-01-16: Amplitubesta on nyt oma juttunsa.

* Konesoitto.com on Musikhaus Thomannin linkkipartneri. Hanki musiikkivehkeesi sieltä; se auttaa pitämään konesoiton soimassa!

** Konesoitto saa App Store -linkkien kautta tehdyistä ostoista pienen provision.

Musikhaus Thomann Linkpartner

Musikhaus Thomann Linkpartner


Katso myös