GarageBandin Kiina-päivitys

GarageBandin versio 10.1.2 on päivitys, jossa on tavalliseen tapaan korjattu vikoja,  mutta myös lisätty uusia ohjelmistoinstrumentteja ja äänisilmukoita. Näissä lisäyksissä on selkeä teema: ne ovat kiinalaisia perinnesoittimia, ja tällä on varmasti jotain tekemistä sen kanssa, että Apple haluaa kovasti lisätä osuuttaan Kiinan suurista markkinoista.

Kiinalaiset perinnesoittimet kuten erhu (kiinalainen viulu) ja pipa (kiinalainen luuttu) sekä erilaiset gongit ja muut lyömäsoittimet ovat nyt käytettävissä GarageBandillä sekä Mac-versiossa että iOS-versiossa iPhonella ja iPadilla. Näiden ohjelmistoinstrumenttien lisäksi on käytössä yli 200 kiinalaisvaikutteista äänisilmukkaa, joista monissa on käytetty kiinalaisessa musiikissa varsin yleistä pentatonista eli viisisävelasteikkoa.

Uudet luupit saa käyttöön GarageBandin silmukkaselaimella, joka tuodaan esiin valitsemalla Näytä > Näytä Apple Loops -silmukat, painamalla O-näppäintä tai osoittamalla GarageBandin työkalurivin asianomaista silmukankuvapainiketta.

Versioon 10.1.2 päivittämisen jälkeen GarageBandin silmukkaselain voi kuitenkin olla aivan tyhjä. Luupit eivät sentään ole kadonneet minekään; luuppikirjasto vain pitää indeksoida uudelleen. Osoita ensin silmukkaselaimen yläosassa olevaa Silmukat-valintaa ja sitten valikon vaihtoehtoa Indeksoi uudelleen kaikki silmukat. Viimeistään tämä tuo jälleen näkyviin silmukkakirjaston sisällön.

Silmukkakirjastosta ei silti vielä löydy luvattua yli 200 kiinalaista musiikkia edustavaa luuppia, vaan lisäsisällöt pitää ladata erikseen valitsemalla GarageBand > Äänikirjasto > Lataa kaikki saatavilla olevat äänet. Tämä toiminto lataa ja asentaa noin 138 megatavun kokoisen paketin, josta löytyvät kaikki kiinalaiset ohjelmistoinstrumentit sekä silmukat. GarageBandin monitoiminäytöltä voit seurata asentamisen tai silmukoiden indeksoimisen edistymistä.

Kiinalainen musiikki ei ehkä ole kovin tunnettua Suomessa tai muissakaan länsimaissa. Kiinalaisten perinnesoittimien ääni on länsimaisiin sinfoniaorkesterin soittimiin verrattuna hieman ohutta ja nasaalia, mutta esimerkiksi erhu eli kaksikielinen viulu on melko lähellä ihmisääntä, ja pipa eli  nelikielinen luuttu on varmaankin juuri se soitin, joka vie ajatukset heti Kiinaan, vaikka ei kiinalaisesta perinnemusiikista mitään tietäisikään.

He Zhanhaon (何占豪) ja Chen Gangin (陈钢) vanhan kiinalaisen sävelmän pohjalta vuonna 1959 kirjoittama Perhosrakastavaiset eli Butterfly Lovers on yksi Kiinan tunnetuimmista konserttimusiikkisävellyksistä. Se on alkujaan sävelletty viulukonsertoksi, mutta sen viuluosuus soitetaan usein myös erhulla.

https://www.youtube.com/watch?v=tu5XohUR3Pg

Jean Michael Jarre oli ensimmäinen länsimainen popmuusikko, joka konsertoi Kiinassa kulttuurivallankumouksen jälkeen. Jarren kuuluisalta tuplalivealbumilta The Concerts In China eli Les Concerts en Chine löytyy yhdessä Pekingin konservatorion sinfoniaorkesterin kanssa esitetty tulkinta vanhasta kiinalaisesta sävelmästä nimellä Jonques de pêcheurs au crépuscule eli Fishing Junks at Sunset. Lyhyempi versio julkaistiin Souvenir of China -singlen B-puolella.

https://www.youtube.com/watch?v=18_zAStjUHg

GarageBandistä on tämän jälkeen julkaistu jo seuraavakin versio eli 10.1.3, jossa on lisätty tuki vuoden 2016 lopulla esiteltyjen uusien MacBook-tietokoneiden Touch Bar -ohjausnauhalle. Tässä versiossa ei kuitenkaan tietääkseni ole merkittävää uutta äänisisältöä tai muita erityisesti mainittavia uusia ominaisuuksia.

Available_on_the_Mac_App_Store_Badge_FI_165x40_0831{.size-full .wp-image-484 .alignleft width="165" height="40"}

Lataa GarageBand macOS:lle App Storesta.