Anna soiva lahja ylioppilaalle tai ammattiin valmistuvalle

Jos lähipiirissäsi on tuore ylioppilas tai ammattiin valmistuva, joka on osoittanut musiikillista suuntautuneisuutta, tue harrastusta lahjoittamalla kunnon musiikintekovehkeet. (Jos olet itse kohderyhmää, vinkkaa tästä sivusta mahdollisille lahjoittajille!)

Konesoitto on tavannut kerätä aina joulun alla yhden tai useamman sopivan aloituspaketin, joilla pääsee tietokoneistetun musiikintekemisen makuun. Tällä kertaa esitellään myös näin ylioppilas- ja valmistumisjuhlien alla yksi hyvä ja edullinen paketti, jota voi käyttää niin PC:llä kuin Macilläkin sekä oman soiton ja laulun äänittämiseen että ohjelmistoinstrumenttien ohjaamiseen.

Konesoitto on Musikhaus Thomannin linkkipartneri, ja kaikki paketin osat (tai valintasi mukaan vain jotkut niistä) saat nopeasti ja luotettavasti postin välityksellä. Yli 298 euron tilauksista et edes maksa toimitusmaksuja.

Kaikki *-merkityt linkit tässä jutussa vievät Musikhaus Thomannin verkkokauppaan. Hinnat ovat Suomen verkkokaupan hintoja 23.5.2017, ja ovat saattaneet muuttua tämän jutun julkaisemisen jälkeen.

Kun saat paketin käsiisi, tarvitset enää vain PC-tietokoneen Windowsilla tai Mac-tietokoneen OS X:llä, ja hieman aikaa laitteiden kytkemiseen ja ohjelmistojen asentamiseen.

UUTTA: Konesoiton asennus- ja käyttöönottoneuvonta Skypen välityksellä, vain 39 € (sis. alv) / 60 minuuttia. Ota yhteyttä Facebookissa, Twitterissä tai sähköpostitse osoitteella kone (at) konesoitto (piste) com ja sovi aika!

Äänitys- ja MIDI-paketti

Oman soiton tai laulun äänittämiseen tarvitset kunnon mikrofonin. Tietokoneen omalla mikrofonilla tehdyt äänitykset eivät vedä vertoja kunnon dynaamisella äänitysmikrofonilla tai vielä herkemmällä kondensaattorimikrofonilla tehtyihin. Näistä on olemassa myös suoraan tietokoneeseen kytkettäviä USB-liitäntäisiä versioita, mutta monipuolisin vaihtoehto on hankkia tietokoneen äänilaite, johon voi kytkeä useita erilaisia mikrofoneja.

Tietokoneen äänilaite

Tietokoneen äänilaitekaveriksi Konesoitto suosittelee Steinberg UR 22 mk II -laitetta, joka on uudempi versio supersuositusta UR 22:sta. Siinä on kaksi sisäänmenoa, joten voit äänittää vaikka samaan aikaan kitaraa ja laulua. Sisäänmenot soveltuvat joko kondensaattorimikrofonille tai dynaamiselle mikrofonille, ja toinen on Hi-Z-mallinen, eli siihen voi kytkeä myös sähkökitaran tai sähköbasson.

Äänittämistä varten kytke ulkoisen syntesoijan ulostulot äänilaitteen
sisäänmenoihin.{.size-full .wp-image-160 width="612" height="612"}

UR 22 mkII:n käyttö myös iPadin kanssa onnistuu erillisen virtaliitännän ja Apple Camera Connection Kitin avulla. Takapaneelin MIDI-liitäntöihin voi kytkeä vaikka vanhan syntesoijan ja käyttää sitä ohjelmistoinstrumenttien ohjaamiseen.

Steinberg UR22 mkII* - 139 €

Studiokuulokkeet

Omien äänitysten tarkkailuun tarvitset ainakin hyvät studiokuulokkeet. Konesoiton suositus on Audio-Technica ATH-M40X, joka on tarpeeksi järeä ja monipuolinen kuulokepari, mutta ei silti sisällä hintaa nostavia ylimääräisiä ominaisuuksia. Lue Konesoiton esittelyjuttu ATH-M40X:stä (englanniksi).

ATH-M40X-product1{.aligncenter .size-large .wp-image-1272 width="660" height="495"}

Audio-Technica ATH-M40X* - 109 €

Studiomonitorikaiuttimet

Pelkillä kuulokkeilla tarkkailu voi antaa suppean ja hieman värittyneen kuvan äänityksistä, joten oikeastaan tarvitset hyvät studiomonitorikaiuttimet, joko kuulokkeiden tilalle tai niiden lisäksi. Konesoiton pääasialliset monitorit ovat Yamaha HS-50M:t, jotka on korvattu jokin aika sitten mallilla HS 5. Molemmat mallit ovat legendaarisen Yamaha NS-10M -monitorin perillisiä, ja tunnistettavissa valkoisesta bassokartiosta.

Yamaha HS 5* - 175 € / kpl

Monitorikaiuttimet kiinnitetään äänilaitteeseen mieluiten balansoiduilla kaapeleilla. Yamaha HS 5 -monitorissa on sekä jakki- että XLR-liittimet, mutta suosittelen jälkimmäistä. Steinberg UR22 mkII:n ulostulot ovat jakkiliittimiä, joten sopiva kaapeli on Cordial CFM 1,5 MV*, yksi kummallekin monitorille. Sen puolentoista metrin pituus riittää kotistudioon, mutta jos ei tunnu riittävän, niin valitse kaksi kappaletta kolmemetristä versiota Cordial CFM 3 MV*.

Syynä XLR-liittimen valintaan on se, että joissakin monitorikaiuttimissa (kuten Genelec 8010A*) on vain XLR-liitäntä. Toisaalta kotistudion varustuksessa on hyvä olla myös balansoituja jakki-jakki-liitäntäisiä kaapeleita, joten voit valita myös sellaisen kaapelin, kuten Cordial CCI 3 PP* (jolla voi olla käyttöä kitarapiuhana tai syntesoijan liittämisessä äänilaitteeseen).

Äänitysmikrofoni ja lisävarusteet

Oman soiton ja laulun äänittämiseen kotistudio-olosuhteissa on hyvä valita herkkä kondensaattorimikrofoni, joka vaatii äänilaitteelta 48 voltin apuvirran tai "haamuvirran" eli phantom powerin. Esimerkiksi suositeltu Steinberg UR22 mkII tuottaa tämän virran kytkimestä valitsemalla.

Konesoiton suositus kotistudion ensimmäiseksi kondensaattorimikrofoniksi on edelleen Audio-Technica AT2020. Se on jämäkkä, herkkä ja konstailematon työhevonen, jonka käyttö on helppoa esimerkiksi siksi, että siinä on hyvä telinekiinnitys, mutta ei minkäänlaisia ylimääräisiä säätöjä. Se myös kestää kovaakin ääntä hyvin. Esimerkiksi Røde NT-1A Complete Vocal Recording Bundle* on houkutteleva paketti, mutta ei samalla tavalla vaivaton.

AT2020{.size-large .wp-image-267 width="660" height="457"}

Audio-Technica AT2020* - 105 €

Mikrofoni kytketään äänilaitteeseen kaapelilla, jossa on molemmissa päissä XLR-liittimet, toisessa päässä uros ja toisessa naaras - esimerkiksi Cordial CCM 2,5* tai Cordial CCM 5*.

Lauluäänityksiä varten saatat haluta lisäksi poppisuojan, joka pehmentää p-kirjaimien poksahtelua. Hyvä valinta on taipuisalla joutsenkaulalla varustettu Millennium MS2003* on perusteline normaalilla säätövaralla.

MIDI-koskettimisto

Jos haluat käyttää monessa musiikkiohjelmassa mukana olevia ohjelmistoinstrumentteja, tarvitset vielä MIDI-koskettimiston. Jos sinulla on jokin perinteinen MIDI-syntesoija, voit kytkeä sen MIDI-liitännällä äänilaitteeseen tai suoraan tietokoneeseen, ja käyttää sitä ohjauskoskettimistona. Voit myös kytkeä syntesoijan ulostulot äänilaitteen sisäänmenoihin ja äänittää syntesoijan tuottaman äänen.

Pelkkä MIDI-koskettimisto voi olla pieni tai iso, sen mukaan mitä kotistudioosi mahtuu. Kompaktit 25-koskettimiset voivat käydä pieneksi jos soittelet paljon sointuja, joten 49-koskettimistakin kannattaa harkita. Alkuun pääsee kyllä pienemmälläkin, eikä pöytätilaa kulu paljoa.

Konesoiton suosima perus-MIDI-koskettimisto on Alesis Q25 tai sen isompi versio Alesis Q49. Siinä ei ole mitään turhaa, mutta kuitenkin syntesoijista tutut säveltaivutus- ja modulaatiopyörät. Hintaero on niin pieni, että jos useamman oktaavin tarve yhtään on mielessä, niin kannattaa ottaa leveämpi Q49. MIDI-koskettimisto kytketään tietokoneen USB-liitäntään mukana seuraavalla kaapelilla, joten et tarvitse erillisiä MIDI-kaapeleita.

Alesis Q25 - on niin hauska soitella, ettei haittaa vaikka pöytä on
aivan
vinossa!{.size-large .wp-image-101 width="660" height="660"}

Alesis Q25* - 68 €
Alesis Q49* - 77 €

Musiikkiohjelmistot

Jos sinulla ei vielä ole musiikkiohjelmaa tietokoneellesi, jolla tehdä äänityksiä ja käyttää ohjelmistoinstrumentteja, niin sekin ratkeaa tällä paketilla.

Steinberg UR22 mkII:n mukana saa lisenssin Cubase AI -ohjelmistoon, jonka voi ladata Steinbergin nettisivuilta. Se riittää pitkäksi aikaa, mutta jos rajat tulevat vastaan (eivät tule ihan heti), sille on saatavana edullinen päivitys Cubase Elements -versioon.

Alesis Q25:n tai Q49:n mukana taas toimitetaan Ableton Live Lite -ohjelman sarjanumero. Live Lite on rajoittuneempi kuin Cubase, mutta riittää kevyeen käyttöön ja sen arvioimiseen kannattaako päivittää verrattain kalliiseen Liven täysversioon Abletonin nettisivuilla.

Koko paketti kerättynä yhteen (n. 800 €):

Steinberg UR22 mkII*
Audio-Technica ATH-M40X*
Yamaha HS 5* x2
Cordial CFM 1,5 MV* x2
Audio-Technica AT2020*
K&M 23956*
Millennium MS2003*
Alesis Q25*

Pakettiversio ilman kuulokkeita ja MIDI-koskettimistoa (n. 600 €):

Steinberg UR22 mkII*
Audio-Technica ATH-M40X*
Yamaha HS 5* x2
Cordial CFM 1,5 MV* x2
Audio-Technica AT2020*
K&M 23956*
Millennium MS2003*

Äänityspaketti pelkillä kuulokkeilla (n. 400 €)

Steinberg UR22 mkII*
Audio-Technica ATH-M40X*
Audio-Technica ATH-M40X*
K&M 23956*
Millennium MS2003*