Tannoy Reveal 402 -studiomonitori

Kotistudion äänitarkkailuun tarvitaan ennemmin tai myöhemmin myös kaiuttimet. Vaikka kuulokkeilla pääsee hyvin alkuun, ja ne ovat muutenkin lähes välttämättömät, vain kaiuttimilla saa tarpeeksi hyvän kokonaiskuvan äänitettyjen osuuksien laadusta ja kappaleen miksauksesta.

Käytännössä ainoa järkevä monitorointivaihtoehto kotistudiossa on juuri kaksi aktiivikaiutinta, joissa on oma sisäänrakennettu virtalähteensä. Toki on mahdollista käyttää tavallista stereovahvistinta ja siihen kytkettyjä stereokaiuttimia, mutta niitä ei ole yleensä tarkoitettu monitorointiin, ja ne myös värittävät tarkoituksella ääntä miellyttävämmäksi pitkissä musiikinkuuntelusessioissa. Monitorikaiuttimen tehtävä sen sijaan on toistaa tallennettu ääni mahdollisimman neutraalisti, jopa karun paljastavasti. Periaatteena on, että jos kappale kuulostaa hyvältä monitorikauttimilla, niin se todennäköisesti toimii myös monissa erilaisissa stereokuuntelulaitteissa, tai tarvittaessa vaikka monofonisena.

Sehän on Tannoy

Edulliset monitorikaiuttimet eivät välttämättä ole edes hintansa arvoisia, mutta välistä hinta-laatusuhde osuu kohdalleen melko hyvin. Tannoy on pitkän linjan PA-laitevalmistaja, joka on hakenut uutta kasvua monitorikauttimista. Firma on alkujaan Skotlannista, mutta on nykyisin tanskalaisen TC Groupin omistuksessa. Britanniassa Tannoy on käsite: "over the tannoy" tarkoittaa mitä tahansa julkista kuulutusta.

Viime vuonna lanseerattu Tannoy Reveal -tuoteperhe tarjoaa hyviä ja edullisia aktiiviperiaatteella toteutettuja lähikenttämonitoreja studio-olosuhteisiin. Perheeseen kuuluu kolme erikokoista kaksitiekaiutinta, jotka eroavat toisistaan kotelon ja kaiutinelementtien ja vahvistustehon suhteen. Mallinumeroiden 402, 502 ja 802 ensimmäinen numero ilmaisee bassoelementin halkaisijan tuumina.

Malliston pienin ja edullisin malli, Tannoy Reveal 402*, on nyt löytänyt tiensä Konesoiton satelliittistudioon eli Studio Berkshireen, tietysti kahtena kappaleena stereofonista tarkkailua varten. Seuraavassa kerrotaan vaikutelmia näistä pienistä mutta pippurisista pöntöistä.

Kompaktia monitorointia

Reveal 402, kuten muutkin sarjan kaiuttimet, on siis kaksitieperiaatteella toimiva aktiivinen lähikenttämonitori. Ääntä tuottaa kaksi erillistä 25 watin vahvistina, toinen 19 mm diskanttikaiuttimesta ja toinen neljän tuuman eli 100 mm basso- ja keskiäänielementistä. Bassorefleksiaukko on kaiutinkotelon etupuolella, joten kaiuttimen sijoittaminen lähelle seinää ei ole ihan kamala asia.

[caption id="attachment_1147" align="aligncenter" width="660"]Tannoy Reveal 402:n etupuolella on myös kaiutinkotelon
bassorefleksiaukko. Diskanttielementtien saaminen korvan korkeudelle
vaatii hieman
luovuutta.{.size-large .wp-image-1147 width="660" height="880"} Tannoy Reveal 402:n etupuolella on myös kaiutinkotelon bassorefleksiaukko. Diskanttielementtien saaminen korvan korkeudelle vaatii hieman luovuutta.[/caption]

Jo Reveal 402:n kappalehinta (tätä kirjoitettaessa Musikhaus Thomannilla 88 €) kertoo, että kyseessä ei todellakaan ole mikään Genelec. Kaiutinkotelon vinyylipinnoitteinen viimeistely on silti siisti, eikä sen kokokaan (240 x 147 x 212 mm KLS) aiheuta ongelmia pienessä makuuhuonestudiossa.

Kaiuttimen takapaneelista löytyy sekä balansoitu XLR-liitin että balansoimaton jakkiliitin. Äänenvoimakkuuden säätö on pykälöity ja hyvin merkitty, mikä helpottaa kaiuttiminen voimakkuuden asettamista samaksi. Kolmiasentoisella taajuskorjainkytkimellä voi korostaa tai vaimentaa korkeita ääniä.

Erillisvahvistimien 25 watin teho riittää mainiosti pieneen makkaristudioon, eikä toisto säröydy tai puuroudu edes häädön tai ainakin valituksen aiheuttavilla äänenvoimakkuuksilla (mitä ei monitorointikäytössä todellakaan tulisi käyttää, mutta pitihän sekin kokeilla).

Kytke iPhonesi suoraan monitoreihin

Revealissa on yksi moderni ominaisuus, jota ei monesta monitorikaiuttimesta löydy: mahdollisuus kytkeä ulkoinen äänilähde, eli esimerkiksi iPhone, iPad tai vaikka läppäri tai Android-puhelin, kuulokeliitännästään suoraan toiseen monitoriin 3,5 mm jakilla. Tätä varten kaksi Reveal-kaiutinta voi kytkeä toisiinsa mukana tulevalla kaapelilla, ja valita takapaneelin kytkimillä kumpi kaiuttimista on vasen ja kumpi oikea.

[caption id="attachment_1149" align="aligncenter" width="612"]Takapaneelista löytyy plugin ja XLR:n lisäksi Aux Link
-liitännät ja puolevaihtokytkin, sekä yksinkertainen
taajuuskorjain.{.size-full .wp-image-1149 width="612" height="816"} Takapaneelista löytyy plugin ja XLR:n lisäksi Aux Link -liitännät ja puolevaihtokytkin, sekä yksinkertainen taajuuskorjain.[/caption]

Tämä hienosti Aux Link -nimellä kutsuttu ominaisuus helpottaa merkittävästi musiikin tekemistä iPadillä ja iPhonella. Esimerkiksi sähkökitaran soittaminen IK Multimedian AmpliTubella ja iRigillä on nyt todella vaivatonta, kun kytkee stereoparin toisen Reveal-kaiuttimen ja iRigin toisiinsa 3,5 mm jakeilla varustetulla kaapelilla.

Tietenkin Aux Linkiä voi käyttää myös tavalliseen musiikin kuunteluun, ja soittaa iPhonesta haluamansa kappaleen referenssiksi Spotifystä tai Apple Musicista, vaikka samaan aikaan kun äänittää ja toistaa Logic Pro X:llä, Ableton Livellä tai muulla musiikkiohjelmalla.

Halvalla saa joskus ihan hyvääkin

Halpa hinta herättää aina epäilyksiä, ja syystäkin. Missä kohtaa on säästetty tai tingitty? Missä on menty siitä missä aita on matalin? Kompaktien studiomonitorien kenttä on kovin kilpailtu, eikä Tannoylle juuri katetta voi näistä jäädä. Onko Revealitkin siis suunniteltu IKEA-tyyliin hintalappu edellä?

Lähikenttämonitorit ovat yleensä erittäin suuntaavia, eli ne pitää sijoittaa tarkasti, että kuulee toiston kunnolla. Käytännössä se tarkoittaa diskanttielementin osuttamista korvan korkeudelle, ja istumista pöydän ääreen tasasivuisen kolmion kärkeen. Tannoy mainostaa erityisen leveää "sweet spotia", jolloin oma sijoittuminen toistokenttään ei olisi ihan niin tarkkaa, mutta oma vaikutelmani oli alusta asti se, että kyllä se silti melko tiukka on. Näin mahdolliset sivustakuuntelijat eivät saa ihan yhtä tarkkaa kuvaa toistosta, mutta pöydän ääressä olijaa se ei juuri häiritse.

[caption id="attachment_1146" align="aligncenter" width="660"]Vertailu 13-tuumaisen MacBookin kanssa osoittaa, että
Tannoy Reveal 402 on varsin kompaktin kokoinen
monitorikaiutin.{.size-large .wp-image-1146 width="660" height="495"} Vertailu 13-tuumaisen MacBookin kanssa osoittaa, että Tannoy Reveal 402 on varsin kompaktin kokoinen monitorikaiutin.[/caption]

Revealit on valmistettu Kiinassa, mutta niin on melkein kaikki muukin elektroniikka (paitsi tietysti Røde-mikrofonit), joten sitä ei voi pitää ongelmana. Ei Reveal mitään designpalkintoja voita, mutta ei se ole lainkaan ruma katsellakaan. Itseäni kyllä häiritsee hieman takapaneelin kirkas sininen LED-valo, joka palaa virran ollessa päällä, ja josta tulee vähän 3leet gamer5 -tuntu, mutta äänenlaatu on sentään tärkein.

Mitään Genelec M030* -tyylistä virransäästöautomatiikkaa ei ole, ja lisäksi omat Reveal-yksilöni pitävät päällä ollessaan hyvin pientä matalataajuista sähkösurinaa, joka ei ainakaan tällä kuulolla häiritse, ja se hukkuu musiikin alle saman tien, mutta esimerkiksi Konesoiton päästudion Yamaha HS50M -monitorikauttimet (valmistus lopetettu, vastaava malli Yamaha HS 5*) eivät sellaista tee.

Suositellaan koon mukaan

Tannoy Reveal -sarjan monitorit ovat ikään kuin S-, M- ja L-versio samasta T-paidasta. Pieneen makuuhuonestudioon paras valinta on 402-malli, mutta heti kun huoneen koko kasvaa, voi 502 olla parempi valinta. Mallinumeron suurentuessa myös vahvistimen teho kasvaa, joten isompaan studioon voi bassotoiston vaatimusten takia harkita 75 watin bassovahvistimella varustettua 802-mallia. Tässä on keskitytty 402-malliin, koska se oli olosuhteisiin nähden paras koko.

Tannoy Reveal 402 antaa hintaansa nähden varsin kyvykästä tarkkailutoistoa, ja etenkin iPhone/iPad-suoratoisto on iso plussa, vaikka se tapahtuukin kaapelin välityksellä (AirPlay tai ihan tavallinen Bluetooth-audiotoisto olisi tuonut heti lisää hintaa ja virhemahdollisuuksia).

[caption id="attachment_1150" align="aligncenter" width="660"]Hauska on tietää: Britanniassa "over the tannoy"
tarkoittaa kuulumista mistä tahansa julkisesta
kaiuttimesta.{.size-large .wp-image-1150 width="660" height="880"} Hauska on tietää: Britanniassa "over the tannoy" tarkoittaa kuulumista mistä tahansa julkisesta kaiuttimesta.[/caption]

Kannattaa tietenkin miettiä sitä, josko säästäisi vielä ja ostaisi sitten ne Genelecit, koska nekin ovat hintansa arvoiset. Jos tarve on kova ja äkillinen, eikä rahaa ole liikaa käytössä, niin Tannoy Reveal 402 on ihan mainio valinta pieneen projektistudioon.

Konesoitto sinun asiallasi

*-merkillä varustetut linkit vievät Musikhaus Thomannin verkkokauppaan. Osta sinäkin musavehkeesi sieltä, sillä se auttaa pitämään Konesoiton soimassa.

Konesoitossa esitellyt laitteet ovat aktiivisessa käytössä, eli pelkkien lehdistötiedotteiden perusteella ei näitä juttuja suinkaan kirjoitella. Voit myös heittää läppää Facebookissa tai Twitterissä, ja kuunnella ääninäytteitä SoundCloudista.

Musikhaus Thomann palvelee Tannoy Reveal -monitoriperheestä kiinnostuneita:

Valmistajan tuotesivu: Tannoy Reveal 402

Sound on Sound -lehden arvostelu: Tannoy Reveal 502 & 402