Røde NT1-A Complete Vocal Recording Solution

Konesoiton kaikkein suosituin juttu on edelleen Millainen mikrofoni kotistudioon? – eikä ihme, sillä mikrofoni on yksi tärkeimmistä hankinnoista, ainakin jos aiot äänittää laulua tai soittoa. Mikäli käytät virtuaali-instrumentteja, MIDI-koskettimisto on tärkeysjärjestyksessä ensin.

Kunnollinen äänitysmikrofoni on sijoitus, johon ei välttämättä tarvitse uhrata satoja euroja (vaikka sekin on aivan mahdollista). Jo 100–200 eurolla saa varsin hyvän suurikalvoisen kondensaattorimikrofonin*, joka on herkkä ja kohinatasoltaan alhainen, ja soveltuu siksi laulun ja akustisten soittimien tallentamiseen.

Røde on australialainen mikrofonivalmistaja, joka tekee laitteensa omalla tehtaallaan Sydneyn lähistöllä. Yksi firman suosituimmista mikrofoneista on NT1-A, joka on saatavana täysin äänitysvalmiissa paketissa, nimeltään komeasti The Complete Vocal Recording Solution*. Konesoiton valikoimaan on nyt pysyvästi lisätty yksi kappale tällaisia kokonaisvaltaisia äänitysratkaisuja, ja tässä jutussa kerrotaan siitä enemmän.

[caption id="attachment_1121" align="aligncenter" width="1224"]Røde NT1-A Complete Vocal Recording Solution - The
Krista Siegfrieds
Edition{.size-full .wp-image-1121 width="1224" height="918"} Røde NT1-A Complete Vocal Recording Solution - The Krista Siegfrieds Edition[/caption]

Røde NT1-A on suurikalvoinen kondensaattorimikrofoni, jonka suuntakuvio on perinteinen hertta eli kardioidi. Laite on yksinkertainen, ilman minkäänlaisia säätimiä, ja hyvin helppo ottaa käyttöön. Paketissa on mukana kuusimetrinen XLR-mikrofonikaapeli sekä Røden oma SM6-ripustuskehto, jossa on mukana yrityksen logolla varustettu tuulisuoja eli pop filter (tarvittaessa irrotettavissa). Kehdon tarkoituksena on eristää mikrofoni kovilta iskuääniltä (kolaus mikrofonitelineen varteen, laulajan rytmissä naputtava jalka yms.), ja tuulisuoja puolestaan tasaa p-konsonanttien aiheuttaman voimakasta äänenpainetta sekä suojaa mikrofonia sylkiroiskeilta.

[caption id="attachment_1122" align="aligncenter" width="1306"]Røde NT1-A mikrofonitelineessä, SM6-kehdon ja oman
poppisuojansa
kanssa.{.size-full .wp-image-1122 width="1306" height="979"} Røde NT1-A mikrofonitelineessä, SM6-kehdon ja oman poppisuojansa kanssa.[/caption]

NT1-A on sekä erittäin herkkä että vähäkohinainen. Valmistajan ilmoittama 5 dB-A kohinataso on alhaisin käytössäni olevasta kolmikosta (Audio-Technica AT2020 = 20 dB, ja sE Electronics X1 = 16 dB). Tämä mikrofoni on saanut ylistäviä arvioita ympäri maailmaa, ja moni pienen studion omistaja ilmoittaa, ettei muita mikrofoneja edes tarvitse.

Heti ensimmäisillä kokeiluilla tuli selväksi, että nyt ollaan tekemisissä varsin hyvän työvälineen kanssa. Mikrofonin kiinnitys kehtoon ja sen myötä telineeseen tuntui jämäkältä, vaikka NT1-A on varsin kevyt (omapaino 326 grammaa). Kehdon asentoa säätävä siipimutteri tosin voisi olla hiukan purevampi.

Kondensaattorimikrofonina NT1-A tietenkin tarvitsee 48 voltin haamuvirran (mutta 24 volttiakin käy, jos vain sellaista on tarjolla). Kokeilin mikrofonia sekä Steinberg UR22- että Focusrite iTrack Solo -äänilaitteilla, ja kummallakaan ei sisäänmenon voimakkuutta tarvinnut vääntää kuin puoliväliin kunnon tasojen saamiseksi.

[caption id="attachment_1124" align="aligncenter" width="660"]NT1-A lähikuvassa. Kultainen piste kertoo mikä puoli
tulee äänilähteeseen
päin.{.wp-image-1124 .size-large width="660" height="880"} NT1-A lähikuvassa. Kultainen piste kertoo mikä puoli tulee äänilähteeseen päin.[/caption]

Halusin nimenomaan kokeilla vaikeahkoa juttua, eli akustisen kitaran ja laulun äänittämistä samanaikaisesti yhdellä mikrofonilla. Tavallisesti siihen otetaan suoraan kaksi mikrofonia, kitaralle ja laululle omansa. Herttakuvioisella mikrofonilla voi olla vaikeaa saada äänitetyksi kitaraa tarpeeksi voimakkaana ilman että laulusta tulee liian voimakas. Pienen miettimisen jälkeen sijoitin mikrofonin normaalisti laulukorkeudelle, ja asetuin noin 30 cm päähän mikrofonista kitaran kanssa.

Koska Røde kerran on Australiasta, kokeilukappaleena oli tietenkin vanha kunnon I Count the Sheep, jota olen aiemminkin käyttänyt GarageBand-demojutussa. Tuloksen voit kuunnella tästä tai SoundCloudista. Olin lopulta tyytyväinen kolmanteen tai neljänteen ottoon, eikä tässä ole muuta käsittelyä kuin hyvin kevyt kompressio ja hieman kaikua masterkanavassa, suoraan GarageBandistä.

[soundcloud url="https://api.soundcloud.com/tracks/228969471" params="auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true" width="100%" height="450" iframe="true" /]

Rekisteröimällä mikrofonin Røden nettisivuilla saa sille kymmenen vuoden takuun. Paketissa on mukana myös Studio Secrets -DVD-levy, jolla Røden nokkamies Peter Freedman esittelee NT1-A:n monipuolisuutta erilaisissa äänitystilanteissa autenttisella australiaisella aksentilla. Sama sisältö on myös YouTubessa:

https://www.youtube.com/watch?v=9vELgb_p0ws

Musikhaus Thomann: Røde NT1-A – The Complete Vocal Recording Solution*. Tätä kirjoitettaessa paketin hinta on 199 euroa.

Lue lisää Røden omilta sivuilta. Myös The Recording Revolutionin Graham Cochrane fanittaa vahvasti:

https://www.youtube.com/watch?v=33yCeYiqdQc