Logic Pro X 10.1 - uudet ominaisuudet

Pitkään odotettu Logic Pro X 10.0 ilmestyi kuin salama kirkkaalta taivaalta heinäkuussa 2013, ja Apple julkaisi siihen yhteensä seitsemän päivitystä, joissa toki tuli myös joitakin pieniä parannuksia ja muutoksia. Logic Pro X oli sen verran iso muutos edelliseen Logic Pro 9 -versioon verrattuna, että uuden ohjelman vakaannuttaminen vei aikansa.

Kesti lähes puolitoista vuotta ennen kuin Apple laittoi ulos seuraavan isomman versiopäivityksen, mutta tammikuussa 2015 saatiin Logic Pro X 10.1, joka olikin sitten melkoinen vonkale. Tavanomaisten korjausten lisäksi sen myötä saatiin lukuisia uusia ominaisuuksia, joista kerrotaan tässä jutussa.

Sen jälkeen on tullut vielä toinenkin isoja uutuuksia sisältävä päivitys eli Logic Pro X 10.2, joka ilmestyi tämän vuoden elokuussa. Siihen paneudutaan tulevassa jutussa.

Tämä katsaus Logic Pro X 10.1:n uusiin ominaisuuksiin piti kirjoittaa jo viimeistään kevättalvella, mutta se jäi muiden kiireiden takia tekemättä. Nyt on aika korjata asia. Apple on kohdellut Logic Pro -käyttäjiä tänä vuonna niin hyvin, että on syytä perehtyä kunnolla ja hyvässä järjestyksessä näihin uutuuksiin.

Jos olet Logicin käyttäjä, etkä ole päivittänyt uusimpaan versioon, niin syynä voi olla ainoastaan se, että Mac-tietokoneessasi on vanhempi käyttöjärjestelmä kuin OS X Mavericks. Logic Pro X on moninkertaisesti hintansa arvoinen ammattilaisen musiikkiohjelma, jossa riittää leveyttä ja syvyyttä.

Yksityiskohtaiset listat kunkin Logic Pro X -version korjatuista ongelmista ja uusista ominaisuuksista löytyvät Applen tukisivuilta. Olen itse tehnyt niistä PDF-tiedostot Safari-selaimella, ja niin voit helposti tehdä sinäkin – lataa vain alla olevien linkkien avulla sivu Safariin ja valitse File, Export as PDF... (Arkisto, Vie PDF).

Logic Pro X 10.0 on aikanaan käsitelty Konesoiton jutuissa:

Logic Pro X maksaa 199 euroa, ja sen saa ainoastaan Mac App Storesta. Tässä kätevä latauslinkki:

Available_on_the_Mac_App_Store_Badge_FI_165x40_0831{.wp-image-484 .size-full .alignleft width="165" height="40"}

Drum Machine Designer

Yksi Logic Pro X 10.0:n parhaista ja samalla myös kiistellyimmistä uusista ominaisuuksista oli Drummer eli monipuolinen virtuaalirumpali. Versiossa 10.1 rytmipuolta on viety elektronisempaan suuntaan, ja nyt mukana on 10 uutta rumpalia, jotka soittavat muun muassa teknoa, housea, hip-hoppia ja EDM:ää.

Siinä missä versiossa 10.0 oli akustisten rumpusettien suunnitteluun ja virittelyyn tarkoitettu Drum Kit Designer, on versiossa 10.1 elektronisia tarpeita varten vastaava Drum Machine Designer. Vertailukohta sille voisi olla vaikka Native Instrumentsin Battery 4.

[caption id="attachment_1102" align="aligncenter" width="660"]Drum
Machne
Designer{.size-large .wp-image-1102 width="660" height="470"} Drum Machine Designer[/caption]

Drum Machine Designer on käytettävissä kuten muutkin Logicin virtuaali-instrumentit, ja älykkäät säätimet eli Smart Controls ovat myös käytössä jokaisella rumpuäänellä. Niin, ja virtuaalirumpaleita voi nyt olla useampia kuin yksi samassa projektissa.

Note Repeat ja Spot Erase

Rumpukoneisiin liittyvät myös MIDI-editoinnin kaksi uutta toimintoa, Note Repeat ja Spot Erase. Nämä ovat toistensa vastakohdat, ja erittäin käteviä toistuvien nuottien syöttämiseen. Kun Note Repeatin laittaa päälle ja syöttää nuotin, Logic toistaa sitä haluttujen asetusten mukaan. Näin on helppo tehdä vaikka teknomaisia paisutuksia, EBM-bassarin tai pohjia suoralle kompille. Spot Erase puolestaan poistaa nuotin.

Molemmat toiminnot on piilotettu hieman liiankin hyvin. Paras tapa saada ne esiin ja käyttöön on lisätä ne työkaluriviin eli toolbariin. Tarvittaessa valitse Logicissa View, Show Toolbar ja sitten napsauta hiiren oikealla puolella (tai Control-napsauta) työkaluriviä, ja lopuksi valitse "Customize Toolbar...".  Sitten voit valita Note Repeat- ja Spot Erase -toiminnot, jotka toimivat kaikilla MIDI-ohjattavilla instrumenteilla, ei ainoastaan rumpukoneilla.

[caption id="attachment_1114" align="aligncenter" width="593"]Note
Repeat helpottaa toistoa. Toisto on hyvä
asia.{.size-full .wp-image-1114 width="593" height="369"} Note Repeat helpottaa toistoa. Toisto on hyvä asia.[/caption]

Kun kytket Note Repeatin päälle, ilmestyy Logicin ikkunan eteen leijumaan pieni ikkuna, josta pääsee valitsemaan toiston ominaisuudet: neljäsosanuotteja, kahdeksasosia, kuudestoistaosia ja niin edelleen.

Hieman samaan asiaan liittyen, pianorullaeditoriin on tullut uusi sivellintyökalu, jolla voi helposti lisätä tai poistaa nuotteja pyyhkäisemällä hiirellä.

Retro Synth kehittyy

Logicin syntesoijavalikoima oli pitkään muuttumaton, mutta versiossa 10.0 tuotiin pitkästä aikaa kehiin uusi virtuaalinen syntesoija, nimeltään Retro Synth. Nimestäkin voi jo päätellä millaisessa äänimaisemassa liikutaan, mutta Retro Synth ei ole pelkästään tavanomainen virtuaalinen analogisyntesoija, vaan se sisältää itse asiassa neljä syntesoijaa samassa: Analog, Sync, Table ja FM.

Uudessa 10.1-versiossa Retro Synth on saanut kyvyn tuoda vapaavalintaisia aaltomuotoja wavetable-synteesin pohjaksi. Nämä voisivat olla vaikka jostain klassikkosynasta sämplättyjä. Nyttemmin sillä voi myös pinota jopa kahdeksan äänikertaa päällekkäin, jolloin voi pienen epävireistyksen avulla saada aikaan kohtalaisen massiivisia syntesoijasoundeja.

Retro Synth ei ehkä ole niin runsaasti varusteltu kuin vaikka Native Instrumentsin Massive, mutta se on silti erittäin tervetullut lisä ja piristys Logic Pron yli kymmenen vuotta vanhojen työhevosten joukkoon. Lue enemmän uudesta wavetable-ominaisuudesta vaikka tästä 9to5mac.comin jutusta.

Uusia soundeja - mukana Mellotron

Logic Pron soundikirjasto päivittyi tässä versiossa 200 uudella äänikerralla. Koska version 10.1 teemana on elektroninen musiikki, suurin osa uusista soundeista on EDM-tyyppisiä. Uusi sisältö pitää ladata erikseen viimeistään kun sitä haluaa käyttää.

[caption id="attachment_1107" align="aligncenter" width="830"]Uutta sisältöä latautumassa
soundikirjastoon.{.wp-image-1107 .size-full width="830" height="210"} Uutta sisältöä latautumassa soundikirjastoon.[/caption]

Yksi kaikkein retroimmista (ja myös ilmeisimmmistä ja odotetuimmista) uusista soundeista on vanha kunnon Mellotron, jonka kenties tunnetuin käyttöesimerkki kuuluu The Beatlesin kappaleen Strawberry Fields Forever introssa ja muutenkin kappaleen taustalla.

https://www.youtube.com/watch?v=8UQK-UcRezE

Mellotron on toteutettu EXS24-samplerin avulla. Sen äänikerrat löytyvät heti kirjaston päätasolta, Vintage Mellotron -kansiosta, ja mukana on niin huiluja, viuluja kuin kuorojakin. Jotenkin vain Mellotronin lo-fi-sointi jaksaa tenhota vuosikymmenestä toiseen.

Uudet kompressorit

Logic Pro on aina sisältänyt aivan mainion virtuaalisen kompressoriefektin, jolle voi valita toimintatilan perustuen löyhästi moneen klassikkolaitteeseen (nimiä suoraan mainitsematta, ainakaan Applen toimesta). On kuitenkin täytynyt olla melkoinen kompressorinörtti ja manuaalinlukija että on jaksanut kaivaa vanhasta Logicista esiin nämä eri kompressorit.

Versiossa 10.1 Compressor-efektin ulkoasu on muutettu huomattavasti näyttävämmäksi ja heijastelemaan erilaisia kompressorityyppejä, mutta kompressorien mallinnus on äänen puolesta pitkälti ennallaan. Nyt graafinen ulkoasu kuitenkin tekee paljon selvemmäksi sen, että ei ehkä olekaan välttämätöntä lähteä hankkimaan vaikka IK Multimedian T-RackS Vintage Compressors -pakettia, vaan Logic Pron omillakin pärjää.

[caption id="attachment_1106" align="aligncenter" width="643"]Compressor - Vintage
Opto{.size-full .wp-image-1106 width="643" height="485"} Compressor - Vintage Opto[/caption]

Mittareita myöten uusitun ulkoasun lisäksi valikoimasta löytyy myös yksi uusi kompressorimalli, joka ilmeisesti pohjautuu  dbx 160- tai 165-laitteeseen. Logic on täynnä tällaisia piilotettuja aarteita, joiden löytäminen ja käyttäminen voi säästää rahaa ja tuottaa erinomaista jälkeä. Kattava kokonaisesitys uuden kompressorin esikuvista ja säätimistä löytyy Ask.Audion jutusta.

Plugarit järjestykseen

Jos käytät Logicin kanssa muiden valmistajien liitännäisiä, ne voi nyt järjestellä mielekkäämmin. Aiemmin Audio Unit -liitännäisten lista on ollut kiinteästi järjestetty valmistajan mukaan, mutta nyt valikon järjestyksen voi suunnitella mieleisekseen. Tämä yksinkertainen parannus voi vaikuttaa työnkulkuihin merkittävästi kun ei tarvitse muistella kenen nimellä mikäkin plugari listalta löytyy.

Lisää on tulossa

Apple on selvästi keskittynyt kehittämään ja parantelemaan Logic Pro X:ää ammattilaisten tarpeisiin. Siinä on todellakin "bang for the buck" eli vastinetta rahalle. Toivottavasti päästään käsittelemään version 10.2 uusia ominaisuuksia jo ennen kuin 10.3 julkaistaan.

Logic Pro X – 199 euroa, Mac App Storesta.

Available_on_the_Mac_App_Store_Badge_FI_165x40_0831{.wp-image-484 .size-full .alignleft width="165" height="40"}