LinPlug siivoaa mallistoaan

LinPlug on yksi vanhimmista edelleen toiminnassa olevista virtuaali-instrumenttien valmistajista, joka on jo 15 vuoden ajan tehnyt tinkimättömään indie-tyyliin hyviä ja arvostettuja VST- ja AU-liitännäisiä. Berliiniläisfirman perustaja Peter vastaa Windows-tarjonnasta ja Pavol Mac-puolesta. Aiemmasta yhteistyöstä soundisuunnittelija Rob Papenin kanssa syntynyt Albino on edelleen yksi virtuaali-instrumenttien klassikoista.

Nyt LinPlug on siivoamassa talliaan ja laittaa monta vanhaa työhevosta pois päiviltä. Firman lokakuun uutiskirjeessä ilmoitetaan koruttomasti, että lopetettavat syntesoijat saa verkkokaupasta loppuunmyyntihintaan lokakuun loppuun saakka, ja sen jälkeen ei tule päivityksiä. Tukea kuitenkin riittää vielä vuodeksi. LinPlugilla on vertaistukifoorumi KVR:ssä, jossa myös oli pantu merkille tämä siivous ja ale.

Lopetettavat syntesoijat ovat Alpha, Octopus, Organ, relectro ja RMV. Suurin osa näistä on syntynyt jo LinPlugin alkuaikoina eli 2000-luvun alussa. Ainoastaan Octopus ja relectro ovat hieman uudempaa kaartia (vaikka Octopuskin on jo vuodelta 2007, kuten myös Alphan viimeisin versio 3). Kaikki ovat silti saaneet päivityksiä tasaiseen tahtiin, joko ongelmien korjaamiseksi tai uusien ominaisuuksien ja parannuksien tuomiseksi.

LinPlug Alpha on monella tavalla legendaarinen virtuaali-instrumentti, vaikka se ei välttämättä ole kaikille tuttu. Sen FreeAlpha-versiota on jaeltu Computer Music -lehden CD- ja DVD-levyillä ainakin jo vuonna 2004, ja se on aina ollut hintaansa nähden aivan ylivoimainen virtuaalianalogisyntesoija. Kuten nimestä voi päätellä, sen esikuvana on ollut Roland Alpha Juno vuodelta 1986.

LinPlug Alpha
3{.aligncenter .size-full .wp-image-1093 width="798" height="326"}

Virtuaalianalogeja on saatavana ilmaiseksikin aivan tarpeeksi, mutta Alpha on niiden joukossa yksi parhaista. Se on yksinkertainen ja helppokäyttöinen, mutta silti monipuolinen, vaikka ei sisälläkään omia efektejä. Se sopii varsin hyvin esimerkiksi Ableton Liven kaveriksi, koska soundeja voi efektoida Liven laiteräkekien avulla mielensä mukaan. Lue aikanaan Computer Music -lehdessä julkaistu Alpha 3:n arvostelu MusicRadar.comista.

Olen käyttänyt LinPlug Alphaa kenties enemmän kuin mitään muuta erillistä VST/AU-liitännäistä. Esimerkiksi monissa Enum-tuotannoissa Alphan soundeja kuuluu lähes jokaisessa kappaleessa ("OBAFGKM":ssa on muistaakseni kuusi kappaletta Alphaa). Se on aina ollut minulle "go to" -syntesoija eli ensimmäinen valinta kun haluan tietynlaisia hieman retrovireisiä soundeja. Näitä hinkuja ei esimerkiksi Logic Pro X:n uusi Retro Synth ole vielä pystynyt sammuttamaan.

Octopus on teoriassa tuttu, mutta en ole käyttänyt sitä lainkaan. Olen kyllä joitakin kertoja ollut vähällä poimia sen ostoskoriin, mutta sitten olen tullut katumapäälle, lähinnä siksi että FM-syntesoijana se menee päällekkäin Native Instrumentsin FM8:n kanssa (eikä nimikään varmasti ole sattumaa). Nyt kuitenkin ajattelin viimein kotiuttaa senkin, ihan poistohinnan houkuttelemana. Octopus on myös aikanaan arvioitu Computer Music -lehdessä, ja arvostelun voit lukea MusicRadar.comista.

OctopusPage2{.aligncenter .wp-image-1094 .size-full width="992" height="540"}

Rumpukone RMV ja sen edeltäjä RMIV olivat hieman kaksijakoisia: toisaalta niissä oli huima potentiaali tehdä ihan samat jutut kuin kalliimmillakin rumpukoneohjelmilla, ja enemmänkin, mutta erityisesti RMV ei oikein tainnut saavuttaa toivottua yleisöä, koska sen ensimmäiset versiot eivät olleet aivan odotetun onnistuneita, ja se sai siksi myös aikanaan alavireisen arvostelun  Computer Music -lehdessä.

Relectro sen sijaan on minulle aivan tuntematon (mutta siitä voi lukea esimerkiksi Sound On Sound -lehden arvostelusta), ja Organista tiedän suunnilleen, että se taisi olla LinPlugin aivan ensimmäinen virtuaali-instrumentti. LinPlugin nettisivusto on uudistunut niin, että näistä lopetettavista liitännäisistä ei ole enää tietoa siellä (mutta voit kokeilla arkistoa).

Itsenäiset virtuaali-instrumenttien valmistajat ovat joutuneet ahtaalle muun muassa Applen viimeaikaisten ohjelmistopäivitysten takia. Esimerkiksi Logic Pro X tarjoaa muutenkin niin paljon vastinetta rahalle, ja nyttemmin myös Alchemy-syntesoijan (joka itse on alkujaan ponnistanut indie-pohjalta), että pienten firmojen on todella vaikea enää edes erottua, saati sitten kilpailla hinnoilla. LinPlug tosin ei koskaan ole pitänyt syntesoijillaan mitään erityisen kalliita hintoja.

Poistuvan syntesoijan kanssa voi toki myös käydä köpelösti jos päivittää tietokonettaan myöhemmin. Esimerkiksi Applen aivan näinä päivinä julkaistavan OS X El Capitan -käyttöjärjestelmän tiedetään jo rikkoneen musiikkiohjelmia ainakin hetkellisesti, joten jos virtuaali-instrumenttiin ei enää tule päivityksiä, niin voi olla että sitä ei saa enää soimaan kuin vähän vanhemmalla tietokoneella.

Toivottavasti tämä LinPlugin siivous ei ole ensimmäinen merkki firman koko toiminnan alasajosta, vaan näin toimimalla Peter ja Pavol voivat paremmin keskittyä tekemään jäljelle jäävästä mallistosta entistä parempia ja houkuttelevampia. LinPlug on esimerkki hyvästä indiefirmasta, ja ansaitsee sinunkin tukesi, joten jos kiinnostuit, niin voin suositella esimerkiksi CrX4-syntesoijaa (entinen CronoX) ihan täydellä hinnalla.