Räpellystä Focusrite iTrack Solon kanssa

Sen piti olla niin kätevä ratkaisu äänittämiseen iPadilla: mikrofoni, kitara tai molemmat samaan aikaan, stereona ulos vaikka monitorikaiuttimiin, ja hep, iPadin käyttöarvo musiikin tallentamisessa nousisi huimasti. Toisin kävi.

Ostin Focusrite iTrack Solo -ääniboksin viime kesänä siksi, että se oli siinä vaiheessa käytännössä ainoa iPadin kanssa yhdessä toimiva laite, jolla voisi äänittää myös kondensaattorimikrofonilla. Se oli myös mukavan pienikokoinen ja lupasi paljon. Kirjoitin siitä myös optimistisen sävyisen esittelyjutun Konesoittoon.

Esittelyä kirjoittaessa paljastui kuitenkin ongelmia, joita ei ole vieläkään ratkaistu. iTrack Solo ei kerta kaikkiaan toiminut kunnolla Applen GarageBandin iPad-version kanssa. Päättelin, että kyseessä oli kenties Applen päässä oleva ongelma, koska Focusriten oma Tape-ohjelma kuitenkin toimi ihan hyvin, ja se saattaisi korjaantua iOS:n ja GarageBandin päivitysten myötä.

Ongelma taitaa sittenkin olla valmistaja Focusritessa, tai sitten molemmissa. Otin iTrack Solon taas pitkästä aikaa esiin, koska halusin kokeilla, olisiko ongelma nyt monta päivitystä myöhemmin korjaantunut. Eipä ollut. Uutena piirteenä oli se, että koko laite ei suostunut toimimaan tarkoitetulla tavalla GarageBandin kanssa - ykkösliitäntään kytkettyyn mikrofoniin tuleva signaali ei saanut Focsuriten GAIN-nupin hienoa LED-rengasta vilkahtamaankaan.

Käväisin Focusriten tukisivuilla, ja löysin sieltä päiväämättömän artikkelin, jossa koko lailla suoraan myönnettiin, että ei toimi, ei. Suora lainaus tukiartikkelista:

As a result of our ongoing development of iOS products, we have been made aware of issues between Garageband & iOS 7/8 on iPads with legacy connections (30pin). We have raised this with Apple, however any further resolution is unfortunately beyond our control at this point.

We would recommend trying one of the many other DAWs available for iOS such as Auria, Cubasis or HarmonicDog Multitrack (others are available).

Toisen sukupolven iPadini, jossa siis on vanhanmallinen 30-nastainen lisälaiteliitin, ei tämän perusteella tosiaankaan ole käytettävissä iTrack Solon kanssa, ainakaan GarageBandilla. Uudempien iTrack Solo -laitteiden mukana tulee Lightning-kaapeli, ja sellaisen voisi tilata Focusritelta vanhempaankin versioon:

Please note that iPads with Lightning connections will not have the above issues. iTrack Solo is now available with a Lightning Connector, however if you already have the 30pin version of iTrack Solo, you can contact our spares department and enquire about purchasing the Lightning Device Link [...].

Tuosta ei nyt ota selvää onko kyseessä aivan sama iTrack Solo -laite eri kaapelilla, vai onko laitteita kahta eri versiota. Nyt ei kuitenkaan ole Lightning-liitäntäistä iPadia käytössä, enkä siksi ala Lightning-kaapelia vanhaan iTrack Soloon tilaamaan, paitsi jos saan päähäni viimein hankkia uuden iPadin. Pakottavaa tarvetta ei kuitenkaan ole, vaikka tämä kakkosgeneraation laite alkaakin olla jo hitaan puoleinen uusilla iOS-versioilla.

Focusriten tukiartikkeli ehdottelee kokeilemaan muita musiikkiohjelmia, kuten Auriaa tai Steinbergin Cubasis-ohjelmaa. Koska olen hankkinut jälkimmäisen puoleen hintaan Steinbergin alennusmyynnistä jokin aika sitten, piti tietysti kokeilla sitäkin. Tulokset olivat suunnilleen samat - kuulokeliitännästä ei kuulu mitään kun Cubasis toistaa, ja mikrofonisignaali menee perille, mutta todella heikkona. Jotain pientä ropinaa kyllä tallentuu, mutta ei se ole normaalia, varsinkaan jos sisäänmenon gain on lähes täysillä, eikä mitään kuulu. Ja kyllä, 48 V haamuvirta oli päällä kondensaattorimikrofonia varten.

Luonnollisestikaan iPad ei pysty tuottamaan tarpeeksi virtaa iTrack Sololle, joten ääniboksin pitää olla kytkettynä USB-laturiin iPad-käytössä. Ajattelin, että iTrack Solo ei ehkä saanut tarpeeksi virtaa, koska käytin ensin vanhaa iPodin laturia vuodelta 2005, jossa ei ollut edes tehomerkintää. Huokaisten kaivelin esiin uusimman sukupolven 10 watin valkoisen laturin, mutta sillä ei ollut asiaan mitään vaikutusta. Laite pysyi käytännössä mykkänä.

Aloin jo epäillä, että tämä iTrack Solo -yksilö on vallan rikki, joten halusin varmistaa sen toimivuuden kytkemällä sen MacBook Pro -tietokoneeseeni - iTrack Solo nimittäin toki toimii myös normaalina kaksikanavaisena tietokoneen ääniboksina, ja on pienen kokonsa takia erittäin kätevästi mukana kulkeva äänitysratkaisu, jos tietokone muutenkin on mukana.

MacBook Pro otti iTrack Solon käyttöön mukisematta, ja kokeilin äänitystä Ableton Live Introlla. Hyvin tallentui ja kuului. Nyt on vain uskottava, että iTrack Solo nyt ei vaan toimi vanhemmilla 30-pinnisillä iPadeilla. En kuitenkaan aio heittää sillä vesilintua, vaan voisin hyvinkin suositella sitä tietokonekäyttöön ainakin Macissä. Windows-tietokoneella en ole kokeillut, mutta se vaatisi ainakin Focusriten nettisivuilta saatavien uusimpien ajuriohjelmistojen asentamista. Toki Focusritella on tietokonekäyttöön muitakin äänibokseja, kuten Scarlett Solo, joka näyttäisi olevan käytännössä sama laite kuin iTrack Solo, miinus iPadin tarvitsema Device Link -liitäntä, ja on myös sen verran edullisempi. Jos tarvitaan erillistä voimakkuudensäätöä kuulokkeille ja MIDI-liitäntää, niin kannattaa katsella hieman ylöspäin mallihaitarissa.

Niinpä iPadille (myös vanhalle 30-pinniselle) sopivan äänityslaitteen etsintä jatkuu edelleen. Focusriten iTrack Solo ei valitettavasti ollut sellainen. Jos sinulla on iTrack Solo, jota käytät menestyksekkäästi uudemmalla Lightning-liitäntäisellä iPadillä, niin anna kuulua kommenttiosiossa. Se on ainakin toistaiseksi poikkeuksellisesti avoinna.