Arturian mallinnukset klassikkosyntesoijista iPadille

Ranskalainen Arturia on tehnyt virtuaali-instrumentteja suunnilleen niin kauan kuin niitä on ollut nykyisessä muodossaan , eli VST- ja AU-formaateissa (mutta myös itsenäisinä ohjelmina Windowsille ja OS X:lle). Erityisesti klassisten syntesoijien mallinnukset ovat aina olleet Arturian ominta aluetta.

Kesän 2015 päätteeksi Arturia on päättänyt laittaa alennukset päälle ja samalla houkutella syntesoijaintoilijoita esittelemällä muutamia klassikoalbumeita. Niille yhteistä on se, että niillä on käytetty jotain sellaista syntesoijaa, josta Arturia on tehnyt mallinnuksen. Tämä Celebrating the Keys Behind the Melodies -sarja kattaa firman kaikki tällä hetkellä saatavana olevat virtuaali-instrumentit.

Pöytätietokoneille on omat V Collection -sarjansa klassikkoemulaatioita, mutta otetaan kevyeen tarkasteluun Arturian iPad-syntesoijat, joita on tällä hetkellä kolme kappaletta: iMini, iSEM ja iProphet. Kukin niistä tuo klassisen (iSEM:in tapauksessa kyllä vähemmän tunnetun) syntesoijan iPadin kosketusnäytölle.

iSEM mallintaa Oberheim SEM -laajennusmoduulia, jota on käyttänyt muun muassa Supertramp-yhtye. En ole kokeillut iSEM:ia lainkaan, vaan keskittynyt kahteen tunnetumpaan iPad-mallinnukseen, jotka ovatkin sitten megaluokkaa.

Arturia iMini on Moogin legendaarisen Minimoogin tarkka mallinnus, joka perustuu aiemmin itse edesmenneen Bob Moogin hyväksymään Mini V -virtuaali-instrumenttiin. Mukana on nykyajan mukavuuksia kuten chorus ja delay.

iMini{.aligncenter .size-medium .wp-image-1079 width="300" height="225"}

Arturian esittelyssä klassikkoalbumina on Michael Jacksonin Thriller, jonka nimikappaletta Moog Model D:llä soitettu bassokulku vie eteenpäin.

Thriller{.aligncenter .size-medium .wp-image-1077 width="300" height="300"}

iProphet mallintaa Sequential Circuits -yhtiön Prophet VS -syntesoijaa vuodelta 1986, jota tiettävästi ovat käyttäneet ainakin Brian Eno, Depeche Mode ja Kraftwerk.

iProphet{.aligncenter .size-medium .wp-image-1080 width="300" height="225"}

Sequential Circuits on lopettanut itsenäisen toimintansa jo ajat sitten. Yamaha osti talousvaikeuksiin joutuneen firman vuonna 1987 ja sulautti teknologian omaansa. Joitakin työntekijöitä päätyi myös Korgin palvelukseen, eikä ole lainkaan sattumaa, että Korg Wavestationissa on joitakin Prophet VS:stä tuttuja ominaisuuksia. Perustaja Dave Smith, jota pidetään myös MIDI-standardin isähahmona, tekee edelleen hyviä syntesoijia nimellä Dave Smith Instruments. Arturia vetää esittelyssään kotiin päin maanmiestensä Daft Punkin Human After All -albumilla, mutta ei valitettavasti kerro muuta kuin että levyllä on sample, jossa on käytetty Prophet VS -syntesoijaa.

Human After
All{.aligncenter .size-medium .wp-image-1078 width="300" height="300"}

Arturian iPad-syntesoijat toimivat myös muiden musiikkiohjelmien kanssa Applen Inter-App Audio -teknologian sekä Audiobus-ohjelman avulla. Core MIDI mahdollistaa ohjaamisen MIDI-koskettimistolla, kunhan on Apple Camera Connection Kit.

Tätä kirjoitettaessa Arturian iPad-syntesoijat ovat saatavana puoleen hintaan App Storesta, mikä tarkoittaa 4,99 euroa. Se ei ole iso raha kauniisti soivasta palasta elektronisen musiikin historiaa omassa tabletissa. Tarjous päättyy 7.9.2015.