Konesoitto 2 v.

Tänä päivänä, eli 6. heinäkuuta, John Lennon ja Paul McCartney tapasivat ensi kerran Liverpoolissa. Vuosi oli 1957, ja paikka oli kirkon puutarhajuhla Liverpoolin Wooltonissa.

Aivan sattumalta samana päivänä, vuonna 2013, perustin Konesoitto-blogin täällä Tampereella. Idea oli itse asiassa syntynyt jo kolme vuotta aiemmin, tarkkaan ottaen 14.5.2010. Muistikirjassani lukee: "Nettisivusto, joka testaa erilaisia musiikkilaitteita ja antaa neuvoja niiden käyttöön." Aivan heti en sitten kuitenkaan toteuttanut ideaa, koska oli niitä perin yleisiä "muita kiireitä".

Viime vuonna, Konesoiton ensimmäisenä vuosipäivänä, en tullut tehneeksi mitään yksivuotisjuttua, koska silloinkin oli kovasti kaikenlaista. Olin myös jossain määrin harmistunut siitä, että Konesoitto ei tuntunut tavoittavan kovin laajaa lukijakuntaa. Siitä voi toki syyttää hyvin vähäistä, oikeastaan lähes olematonta, mainostusta. Intoa latisti myös se, kun kirjoitin syksyllä 2013 Muusikoiden.net-sivustolle ilmoitusluontoisen jutun Konesoitosta, ja se sai osakseen pelkkää nillitystä (en kyllä tiedä mitä edes odotin - ehkä jotain kiinnostuksen ilmauksia korkeintaan). Sen jälkeen olenkin antanut homman mennä eteenpäin omalla painollaan puskaradion kautta.

Konesoiton painopiste on ollut viime aikoina pienimuotoisissa ohjelma- ja laite-esittelyissä OS X- ja iOS-ympäristöön. Idealaarissa on toki edelleen odottamassa perusjuttuja esimerkiksi MIDI-teknologiasta, iPad-ympäristön hyödyntämisestä, monitoroinnista ja pelien musiikista. Jälleen kerran ne muut kiireet - ja ihan oikeat työt - saavat aikaan melkoista viivettä juttujen suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Jossain välissä pitäisi myös tehdä itse musiikkia, koska sehän se varsinainen tarkoitus on. Kun yrittää olla monien musiikkiohjelmien jonkinlainen asiantuntija ja kirjoittaa niistä, tulee helposti keskityttyä liikaa itse välineisiin ja menetelmään, musiikin tekemisen kustannuksella. Olisi ehkä parempi vain keskittyä yhteen tai korkeintaan muutamaan työkaluun, mutta se on varsin vaikeaa, koska musiikkiohjelmat ja -laitteet nyt vain ovat niin hienoja juttuja, että tekee mieli kokeilla kaikenlaista.

Aluksi Konesoitossa olikin jonkinlaista keskittymisen yritelmää Applen GarageBand-ohjelmistoon, mutta sitten Logic Pro X tuli sekoittamaan pakkaa lähes täysin uusitulla ilmeellään ja lähes törkeän edullisella hinnallaan. Kyllä GarageBandillä saa aikaan vaikka mitä, kuten Konesoiton sitä käsittelevistä jutuista voi lukea, mutta Logic Pro X on jotain aivan muuta. Sitten on lisäksi vielä Steinberg Cubase, Ableton Live ja Propellerhead Reason.

Periaatteessa kaikki musiikkiohjelmat toimivat enemmän tai vähemmän samalla tavalla, mutta työtavoissa on silti tärkeitä eroja. Usean musiikkiohjelman käyttäminen rinnakkain voi olla hyväkin ajatus, koska ohjelmilla on omat vahvuutensa, mutta silloinkin menee aikaa materiaalin siirtelemisessä ohjelmasta toiseen.

Yhtenä erityisalueenaan on lisäksi mobiili musiikintekeminen, joka käytännössä tarkoittaa iPad-laitetta, ja joskus välillä myös iPhonea. Viime vuosina on tullut todella paljon hyviä iPad-musiikkiohjelmia, joita voi myös käyttää rinnakkain AudioBusin tai Applen Inter-App Audion avulla.

Voit kertoa millaisia musiikkiohjelmia ja -laitteita itse käytät, kysyä jotain aiheeseen liittyvää, antaa palautetta Konesoitosta, tai kertoa mistä aiheista haluaisit lukea. Lähetä sähköpostia osoitteella kone (at) konesoitto (piste) com.