KORG Module vastaan IK Multimedia SampleTank

Applen iPad on jo hyvän aikaa ollut vakavasti otettava studion soitto- ja äänityslaite, ja sille on saatavana monenlaisia syntesoijia, samplereita ja studiotyökaluja App Storesta. Perinteisistä ja nimekkäistä syntesoijavalmistajista erityisesti KORG on lähtenyt ennakkoluulottomasti hyödyntämään iPadin mahdollisuuksia, mutta IK Multimedia on heittänyt kovan haasteen. Reason-musiikkiohjelmasta tuttu Propellerheads sekä Native Instruments ovat aloittaneet iPad-tuotekehityksensä paljon varovaisemmin.

Aivan marraskuun 2014 lopulla KORG esitteli uuden Module-ohjelman, joka muuttaa iPadin helppokäyttöiseksi soundimoduuliksi. Sellaisia tekivät Roland, Yamaha, E-MU ja tietysti KORG itse 1980-ja 1990-luvuilla, ja jokaisen studion räkkiin kuului ainakin yksi MIDI-soundimoduuli. IK Multimedian SampleTank on aiemmin tunnettu pöytäkoneista, mutta sen iOS-versio on ollut myynnissä jo yli kolmen vuoden ajan.

Tässä pienimuotoisessa katsauksessa laitetaan vastakkain uusi KORG Module ja IK Multimedia SampleTank MIDI-ohjatussa soittelukäytössä. Module toimii ainoastaan iPad-laitteissa, kun taas SampleTankia voi käyttää myös iPhonessa. Nyt ei kuitenkaan soiteta puhelimella, vaan tabletilla.

Sekä Module että SampleTank tottelevat MIDI-käskyjä, kunhan sellaisia vain iPadiin sisään saadaan. Kokeilua varten yritin etsiä Apple Camera Connection Kitiäni, jotta olisin voinut käyttää Alesis Q25 -MIDI-koskettimistoa. Luovutin kuitenkin ajoissa ja kytkin vanhan Kawai K4 -syntesoijani iPadiin käyttäen IK Multimedian ensimmäisen sukupolven iRig MIDI -liitäntäpalikkaa. Näin pääsin revittelemään koko 61-koskettimisen klaviatuurin leveydeltä.

KORG Module

KORG Modulen perusvalikoimaan kuuluu muutamia hyväsointisia akustisia pianoja, sähköpianoja, urkuja, klavinetteja, syntesoijaäänikertoja ja torvisektioita, mutta ei lainkaan perkussioita. Voisi olettaa, että niitä tulee ohjelman sisäisinä ostoina myöhemmin, ja aika piankin. KORGin alennusmyynnin aikana Moduleen saa lisäksi ihan ilmaiseksi Wurleyn eli klassista Wurlitzer-sähköpianoa mallintavan paketin (normaalisti se maksaa vähän alle kympin).

IMG_0193{.aligncenter .size-full .wp-image-953 width="512" height="384"}

Module on selvästi tehty kosketinsoittajalle sekä keikkakäyttöön, koska äänikertojen lisäksi siinä on biisilistatoiminto sekä lappujen katselumahdollisuus PDF- tai kuvatiedostoina. Lisäksi koskettimiston voimakkuuskäyriä voi säätää oman soittotyylin mukaan. Hämmästys oli kuitenkin suuri kun huomasin, että Module ei vaikuttanut reagoivan lainkaan MIDI-koskettimiston modulaatio- ja säveltaivutuspyöriin (pianosoundeissa sen ymmärtäisikin, mutta eivätpä taipuneet myöskään syntesoijaäänet).

Module toimii KORGin oman Gagdet-ohjelman kanssa ristiin ja yhteen, eli Modulen äänikertoja voi käyttää Gadgetista käsin, ja Modulessa taas on mukana viisi kappaletta Gadgetin instrumenteista (Salzburg, Montreal, Alexandria, Firenze ja Glasgow).

Korgin video Modulesta:

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=EVV0PEaVsHM]

Module on varsin helppokäyttöinen: soundien vaihtaminen käy nopeasti isotekstisten valintojen avulla. Soittimista on myös varsin realistisen oloiset kuvat, joista tunnistaa myös mikä moduuli on kulloinkin käytössä. Instrumentteihin saa hieman kaikua tai jonkin modulaatioefektin, mutta mikseriä en Modulesta löytänyt. Sillä soitetaan yhtä instrumenttia kerrallaan.

IMG_0196{.aligncenter .size-full .wp-image-956 width="512" height="384"}

Modulen pitäisi toimia myös Audiobusin ja iOS:n Inter-App Audion kautta GarageBand- tai Cubasis-ohjelmien kanssa, mutta sitä ei tässä kokeilussa testattu.

IK Multimedia SampleTank

SampleTankilla on pidemmät perinteet iOS-ympäristössä, ja sen instrumenttivalikoima on hieman laajempi. Mukana on myös perkussioita ja yleisimpiä rumpukoneklassikoita. SampleTank on enemmän suunnattu studio- kuin keikkakäyttöön, ja sitä on hieman helpompi käyttää myös suoraan iPadin näytöltä, varsinkin soitellessa rumpuosuuksia neliraitaiseen MIDI-tallentimeen.

IMG_0197{.aligncenter .size-full .wp-image-954 width="512" height="384"}

SampleTankin instrumenttivalikoima on hieman syntesoijapainotteisempi kuin Modulen - IK Multimedian maineikkaat SampleMoog- ja Sonik Synth -kirjastot on sovitettu iOS-versiolle ja ne ovat saatavina ohjelman sisäisinä ostoina. Jo peruspakettiin kuuluu toisaalta myös kitaroita, bassoja ja niitä kaivattuja lyömäsoittimia.

SampleTankin salaiset aseet ainakin studiokäytössä ovat 20 efektin valikoima ja erilaiset riffit ja groovet, joista voi rakennella biisinpätkiä. Efektit toki ovat käytössä livesoitossakin, ja eri instrumenttien välillä voi vaihdella verrattain nopeasti. Omasta mielestäni SampleTankin käyttöliittymän ohjaimet ovat kyllä osin hieman liian pienikokoisia.

IMG_0195{.aligncenter .size-full .wp-image-957 width="512" height="384"}

SampleTank on käytettävissä myös GarageBandin iOS-versiossa.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=wF0enxXt_v4]

Kumpi, vai molemmat?

Sekä KORGilla että IK Multimedialla on varsin kattavat ja hyvälaatuiset samplekirjastot, joista on helppo rakentaa soittokelpoisia instrumentteja. Jos olet rakentelemassa iPad-pohjaista ratkaisua keikkakäyttöön, kannattaa ehdottomasti tarkistaa Modulen tarjonta. Studiopohjaiseen soitantaan valitsisin tässä vaiheessa näistä kahdesta kyllä SampleTankin, mutta jos Modulen valikoimaan tulee lisää instrumentteja, se voisi yhdessä Gadgetin kanssa olla dynaaminen duo.

Hinnan puolesta etu on SampleTankin puolella, silloinkin kun mitään alennuskampanjaa ei ole päällä: SampleTankin perusversio maksaa 17,99 €, ja soundipaketit ohjelman sisältä ovat vaihtelevan hintaisia. KORG Modulesta sen sijaan saa pulittaa melkein 30 euroa (ja Gadget on aivan erillinen ohjelma), eikä vielä tiedetä lisäinstrumenteista tai niiden hinnoista.

Mikäli Module herättää keikkamuusikon sinussa, niin KORG-kampanja päättyy 11. joulukuuta 2014. IK Multimedia puolestaan on luvannut pitää SampleTankia ja ohjelman sisäisiä ostoja puolihintaisina 18. joulukuuta 2014 saakka.

Osta KORG Module App Storesta:

Available_on_the_App_Store_Badge_FI_135x40_0831{.alignleft .wp-image-413 .size-full width="135" height="40"}

Osta IK Multimedia SampleTank App Storesta:

Available_on_the_App_Store_Badge_FI_135x40_0831{.alignleft .wp-image-413 .size-full width="135" height="40"}