Konesoiton kovat paketit kotistudioon

Joulu lähestyy, ja elämäsi tärkeä muusikko (joka voit tietenkin olla myös sinä itse) odottaa soivaa pakettia! Koska Konesoitto on Musikhaus Thomannin linkkipartneri, ja musiikkivehkeiden ostaminen sieltä on edullista, vaivatonta ja turvallista, koostin pari kokonaispakettia, joilla pääsee alkuun.

Olen aiemmin kirjoittanut erikseen monista kotistudioon sopivista laitteista, joilla pääsee alkuun tietokoneella äänittämisessä ja musiikin tekemisessä. Tässä on niistä (ja muistakin) kasattuna pari yksinkertaista ja toimivaa peruspakettia, joiden sisältämien laitteiden ja ohjelmien avulla voit äänittää laulu- ja soitto-osuuksia omiin demoihin tai tehdä vaikka househitin.

Aloita mikrofonista

Äänittämisen perusvarusteiksi kotistudioon tarvitset yhden tai useamman mikrofonin sekä mahdollisesti myös äänilaitteen. USB-liitännällä varustetun mikrofonin voi kytkeä myös suoraan tietokoneeseen, jolloin se on käytettävissä äänitysohjelmassa erillisenä äänilaitteena. Perinteisen studiomikrofonin käyttöön tarvitaan äänilaite, joka kytketään tietokoneeseen USB-liitännällä.

Suositusta Audio-Technica AT2020 -mikrofonista on saatavana sekä perinteinen XLR-liitäntäinen studioversio että kaksikin USB-liitäntäistä mallia:

[caption id="attachment_267" align="aligncenter" width="300"]Audio-Technica AT2020 on edelleen Konesoiton
suosikkimikrofoni{.size-medium .wp-image-267 width="300" height="207"} Audio-Technica AT2020 on edelleen Konesoiton suosikkimikrofoni.[/caption]

AT2020 on hyvä ja herkkä yleismikrofoni, jonka perinteisen mallin liittämiseen tarvitaan äänilaite 48 voltin haamuvirran tarpeen vuoksi. USB-mallissa tarvittava virta tulee USB-liitännän kautta. AT2020:n USB-mallit ovat kuitenkin hieman hintavia, ja jos haet mahdollisimman helppoa äänitysratkaisua, Blue Snowball -USB-mikrofoni on hyvä ja edullinen valinta omien demojen äänityksiin. Se on vaivaton kytkeä ja käyttää, ja mukana tulee myös pöytäjalusta.

Blue Snowball - alumiininen | musta

Blue_Snowball_stand{.aligncenter .size-medium .wp-image-807 width="300" height="256"}

Markkinoilla on myös lukuisia muita USB-mikrofoneja, mutta Snowball kuuluu Konesoiton projektistudion vakituiseen valikoimaan. Varteenotettavia vaihtoehto samassa hintaluokassa on Samson C01U Black.

Lue myös Konesoiton Blue Snowball -esittely!

Audio-Technica AT2020, Blue Snowball ja Samson C01U ovat kondensaattorimikrofoneja, jotka sopivat hyvin laulun ja akustisten instrumenttien äänittämiseen. Tavallinen dynaaminen mikrofoni toimii kuitenkin myös hyvin, kunhan se on tarpeeksi laadukas, kuten on Shure SM57, maailman kenties eniten käytetty studiomikrofoni. Se ei tarvitse haamuvirtaa kuten kondensaattorimikrofoni, mutta se pitää liittää äänilaitteeseen, koska USB-versiota siitä ei ole. Erityisesti kitaravahvistimen äänittämiseen SM57 on aivan omiaan.

Shure_SM57_Fender{.aligncenter .size-medium .wp-image-825 width="224" height="300"}
Shure SM57LC dynaaminen mikrofoni (LC = Less Cable, eli ei kaapelia mukana)

Lue myös Konesoiton SM57-esittely!

Perinteistä studiomikrofonia varten pitää muistaa hankkia myös sopiva mikrofonikaapeli, ellei sellaista tule mikrofonin mukana. Mikrofonikaapelin pituus voi kotistudiossa olla jopa vain metrin tai puolitoista jos lauleskelet ja soittelet aivan tietokoneen ja äänilaitteen ääressä, mutta jos äänität lauluja vaikka vaatekomerossa tai muussa erillisessä tilassa, niin 3-6 metrin kaapeli voi olla kätevämpi. Studiomikrofonin liittämiseen tarvitaan XLR-male-female-tyyppinen kaapeli, eli toisessa päässä uros- ja toisessa naarasliitin, tyyppiä XLR (pyöreä kolmipiikkinen tai -reikäinen).

Mikrofoneista voit lukea lisää Konesoiton suositusta jutusta Millainen mikrofoni kotistudioon?

Äänittämisen lisävarusteiksi tarvitset mikrofonitelineen sekä laulun äänittämiseen vielä poppisuojan:

Tietokoneen äänilaite, kotistudion kytkentäkeskus

Läppäreiden ja pöytä-Mac-tietokoneiden yleistyttyä eivät tietokoneen äänilaitteet enää ole laajennuskortteja, vaan USB-liitäntäisiä erilliskoteloituja laitteita, joihin voi kytkeä mikrofonin, sähkökitaran ja MIDI-laitteen. Erilaisista äänilaitteista ei todellakaan ole pulaa, eikä edullisimpien laitteiden hinnoissakaan ole juuri eroja. Äänenlaatu on lähes poikkeuksetta kotistudiokäyttöön ja ammattimaisempaankin äänittämiseen tarpeeksi hyvä, joskin latomalla lisää rahaa tiskiin saa parempia mikrofonietuvahvistimia, lisää liitäntöjä ja digitaalisia efektejä.

Kotistudion ensimmäiseksi äänilaitteeksi voi valita 2x2-laitteen, eli kaksi sisäänmenoa ja ulostuleva stereopari. Kun sellainen kytketään tietokoneen USB-porttiin, se ilmaantuu näkyviin äänitysohjelmaan. Mac-tietokoneissa ei tarvitse yleensä edes asennella laiteajureita, mutta Windows-PC-koneissa joutuu vielä yleensä pieneen säätöön. Laiteajurit kuitenkin toimivat nykyisin varsin kitkattomasti.

Konesoiton projektistudion äänilaitteena on jo puolentoista vuoden ajan toiminut Steinberg UR22, jonka etupaneelin kahteen sisäänmenoon saa kätevästi kiinni yhden tai kaksi mikrofonia samanaikaisesti, tai mikrofonin ja sähkökitaran (toinen sisäänmeno on kytkettävissä sähkökitaran impedanssille sopivaksi). Takapaneelissa on MIDI-liitäntäpari.

[caption id="attachment_239" align="aligncenter" width="300"]Steinberg UR22 on jämäkkä USB-äänilaite
tietokoneelle{.size-medium .wp-image-239 width="300" height="300"} Steinberg UR22 on jämäkkä USB-äänilaite tietokoneelle.[/caption]

UR22:n mukana saa Steinberg Cubase AI -ohjelman, jonka voi päivittää järeämpään versioon, elleivät sen ominaisuudet sattuisi riittämään, mutta saattaa mennä hyvinkin aikaa ennen kuin rajat tulevat vastaan. Macin käyttäjät voivat siirtyä suoraan ilmaisen GarageBandin pariin.

Lue myös Konesoiton UR22-esittely!
Lue Steinberg Cubasen päivittämisestä!
Lue GarageBandin käytöstä!

Hyvän vastuksen UR22:lle samassa hintaluokassa antaa esimerkiksi Focusrite Saffire 6 USB. Olen itse käyttänyt aiemmin paljon Saffire-sarjan järeämpää 24 DSP -mallia, eikä Focusriten mikrofonietuasteista ole pahaa sanottavaa. Saffiren mukana saa Ableton Live Lite -ohjelman, joka on erityisesti elektronisen musiikin tekijöiden suosima.

Äänen tarkkailu kaiuttimista ja kuulokkeista

Äänilaitteesta ulos tulevaa ääntä voi tarkkailla joko kuulokkeilla tai monitorikaiuttimilla. Hyvät kotistudion kuulokkeet on tarkoitettu nimenomaan studio-olosuhteissa tapahtuvaan äänentarkkailuun ja toistavat myös bassotaajuuksia hyvin. Yleensä korvan ympärille asettuvat kuulokkeet ovat pitkissä kuuntelujaksoissa mukavammat.

Konesoiton vanhat kunnon Audio-Technica ATH-M40fs -kuulokkeet ovat jo poistuneet valmistajan valikoimasta, mutta tilalle on tullut uusi suosikkimalli samalta valmistajalta: Audio-Technica ATH-M40 X. Tämä pari soveltuu hyvin myös DJ-käyttöön kääntyvien kuulokeosien ja vaihdettavan johdon ansiosta, ja hinta-laatusuhde on totisesti kohdallaan.

Pykälää kalliimpi ATH-M50 X -malli toistaa bassoja hieman jyhkeämmin, mikä voi aiheuttaa ylikorostumista kuulokkeilla miksatessa, ja hintakin on puolitoistakertainen. Siksi valinta pakettiin on ATH-M40 X. Verrokiksi voi ominaisuuksien ja hinnan puolesta tutkailla esimerkiksi AKG K-242 HD -mallia - vastaavat Sennheiser-mallit ovat jo miltei tuplasti kalliimpia.

Lue myös Konesoiton juttu Kotistudion kuulokkeet!

Kotistudion kaiutintarkkailusta ei ole vielä kirjoitettu erikseen Konesoitossa, mutta paljon sitä on ajateltu. Tyypillinen monitorointiratkaisu on kaksi erillistä, täysin samanlaista aktiivikautinta, jotka on yleensä toteutettu kaksitie-bassorefleksiperiaatteella. Aktiivikauttimissa on oma virransyöttönsä, ja yleensä niissä on myös erillisvahvistin diskatille ja bassolle. Monitorikaiuttimen koko riippuu kotistudiotilan koosta, mutta yleensä sopiva bassoelementin halkaisija on viisi tuumaa (tämä koko näkyy usein myös mallinumeroissa), tai pienellä pöydällä vaikka neljäkin tuumaa. Kaiutinkotelon koko pienenee samassa suhteessa.

Tällä hetkellä Konesoiton projektistudiossa on Yamaha HS50M -pari, mutta tämän mallin on korvannut Yamaha HS 5. Jos budjetti on runsaanpuoleinen, olisi itseoikeutettu valinta monitoripariksi Genelecin erityisesti kotistudioihin suunnitellun M-sarjan Genelec M030.

PÄIVITYS 2017-05-24: Tätä juttua päivittäessä tuli tietooni, että Genelec 8010 -lähikenttämonitori on tällä hetkellä Musikhaus Thomannilla myynnissä hintaan 209 euroa. Tämä taitaa olla alin hinta, minkä olen 8010:llä nähnyt, joten jos olet ostamassa monitoreja, niin kannattaa korjata pari kappaletta näitä kokoonsa nähden uskomattoman hyvän kuuloisia pönttöjä pois. Toki hinta varmasti muuttuu, mutta tämän hetken tilanne on varsin edullinen. Kannattaa myös lukea Konesoiton juttu Genelec 8010 -monitoreista.

Perinteikkään brittimerkki Tannoyn uusi Reveal-sarja on monipuolinen, ja hinta-laatusuhteeltaan varsin hyvä. Esimerkiksi Tannoy Reveal 402 on erittäin kätevän kokoinen pieneenkin kotistudioon. Revealissa on myös mahdollisuus toistaa suoraan stereona esimerkiksi iPhonen tai iPadin kuulokeliitännästä linkittämällä monitorit. Tannoy Reveal 502 on lähes sama monitori, bassoelementin ja kotelon kokoa lukuunottamatta.

Tannoy Reveal 402 aktiivinen lähikenttämonitori (4" bassoelementti)
Tannoy Reveal 502 aktiivinen lähikenttämonitori (5" bassoelementti)

Kannattaa myös hankkia viisituumaiselle monitorikaiuttimelle sopivat vaimennusalustat mallia t.akustik IsoPad 5, mutta pino aikakauslehtiä molempien kaiuttimien alla voi sekin olla ihan hyvä ratkaisu värähtelyjen vaimentamiseen.

Yleensä lähikenttämonitorit myydään kappaleittain, mutta parihintojakin on, joten muista tarkistaa, ettet hanki vain yhtä tai jopa neljää monitoria, kun tarkoituksena on hankkia tasan kaksi.

Tietokoneen äänilaitteen stereoparina käytettävät ulostulot kytketään kumpikin omaan monitorikaiuttimeensa joko XLR-liittimillä tai 6,3 mm instrumenttijakilla. Yleensä monitorikaiuttimen takapaneelissa on molemmat (naaraspuolisina), mutta äänilaitteessa vain jakkiulostulo. Tähänkin tarkoitukseen on siis muistettava hankkia sopivat kaapelit, mutta niiden ei tarvitse olla kovin pitkiä jos monitorointi tapahtuu tietokoneen ääressä. Tyypillinen kotistudion monitorointijärjestely on tietokone keskellä ja monitorikaiuttimet sen molemmin puolin, ja äänilaite jossain niiden välimaastossa.

Paketit kasaan!

Yllä esitellyistä laitteista ja tarvikkeista voi helposti koostaa montakin erilaista pakettia, mutta mennään helppouden vuoksi kahdella.

Paketti 1: Helposti äänittämisen alkuun (n. 200 euroa)
Tämä paketti sopii esimerkiksi MacBook Pron käyttäjälle, joka haluaa äänittää laulua ja soittoa, mutta jolle kuulokkeet riittävät monitorointiin
Blue Snowball -USB-mikrofoni (alu) - TAI Samson C01U Black
Audio-Technica ATH-M40 X -studiokuulokkeet
K&M 23956 Popkiller

Paketti 2: Studiomaisempi äänityspaketti kaiutintarkkailulla (n. 550 - 650 euroa)
Steinberg UR22 mkII -äänilaite TAI Focusrite Saffire 6 USB -äänilaite
Audio-Technica AT2020 -kondensaattorimikrofoni TAI Shure SM57LC dynaaminen mikrofoni
Cordial CCM 2,5 FM -mikrofonikaapeli (2,5 m, XLR-f/m)
Millenium MS-2005 -mikrofoniteline
K&M 23956 Popkiller
Tannoy Reveal 502 -monitorikaiuttimet, 2 kpl TAI Tannoy Reveal 402 -monitorikauttimet, 2 kpl
Cordial CFM 1,5 MV -kaiutinkaapeli, 2 kpl
Audio-Technica ATH-M40 X -studiokuulokkeet

Näillä paketeilla pääsee alkuun, ja kaikki osat ovat käytössä testattuja ja hyväksi havaittuja. Parempiakin osasia toki on, mutta rahaakin menee sitten paljon enemmän. Aloituspakettien hinta on tällä hetkellä (joulukuu 2014) 200 - 600 euroa, kokoonpanosta riippuen.

Toki voit koostaa myös aivan omasi - nämä ovat vain kokemuksen ja näkemyksen perusteella kerättyjä ehdotuksia. Jos päädyt hankkimaan jonkinlaisen paketin, saatat tarvita Konesoiton kotikäynnin tai Skype-videoistunnon, edulliseen hintaan. Ota siis yhteyttä tarpeen mukaan!

P.S. Voit myös hankkia Musikhaus Thomann -lahjakortin sopivalle summalle!