Esittely: Focusrite iTrack Solo -äänilaite iPadille

Applen iPadin alati kasvava suosio muusikoiden keskuudessa on saanut perinteiset äänilaitevalmistajat kohentamaan tarjontaansa laitteilla, jotka soveltuvat pienimuotoiseen äänittelyyn joko matkan päällä tai studiossa. Focusrite tunnetaan laadukkaista tietokoneen äänilaitteistaan sekä mikrofoniesivahvistimistaan, ja yritys on viime vuosina laajentunut myös mobiililaitteiden pariin. Focusrite iTrack Solo* on yksi ensimmäisistä nimenomaan iPadille tehdyistä äänilaitteista.

Kätevästi mukana kulkevassa iTrack Solossa on kaksi sisäänmenoa. Ykköskanava on mikrofoniliitäntä, johon voi kytkeä joko tavallisen dynaamisen mikrofonin tai kondensaattorimikrofonin. (Lue lisää mikrofoneista Konesoiton jutusta Millainen mikrofoni kotistudioon?.) Konkkamikkiä varten laite antaa myös 48 V haamuvirran. Kakkoskanava taas on instrumenttiliitäntä, johon kytketään joko (sähkö)kitara tai bassokitara. Molempia kanavia voi käyttää samanaikaisesti, ja iTrack Solossa on myös kytkimellä varustettu suoramonitorointi, jonka avulla kanavien signaaleja voi tarkkailla ilman viivettä, jota voi syntyä kun signaali kiertää iPadin kautta.

[caption id="attachment_851" align="aligncenter" width="950"]Mikrofoni, kitara ja kuulokkeet - siinä iTrack Solon
etupuolen
liitännät{.size-full .wp-image-851 width="950" height="950"} Mikrofoni, kitara ja kuulokkeet - siinä iTrack Solon etupuolen liitännät[/caption]

iTrack Solo kytketään iPadiin mukana tulevalla erityiskaapelilla, joka on Applen Made for iPad -lisälaiteohjelman mukainen, ja samanlainen kuin esimerkiksi Apogee JAM -laitteessa. Toisessa päässä on erityisliitin ja toisessa Applen 30-nastainen lisälaiteliitäntä. Uudempien iPadien Lightning-liitäntää varten tarvitaan Applen Lightning-to-30-Pin*-sovitin. Koska kaapeli menee suoraan 30-nastaiseen liitäntään, ei Applen Camera Connection Kitiä tarvita.

Erityiskaapeloinnin kiistaton etu on äänen siirtyminen digitaalisesti tarkkailtavaksi kuulokkeisiin tai monitoriulostuloihin, koska iPadin kytkeminen suoraan kuulokeliitännästä monitorointiin ei kerta kaikkiaan kuulosta kovin hyvältä. Kokeilin toistoa vuorotellen kahdella vaihtoehdolla: ensinnäkin suoraan iPadin kuulokeliitännästä 3,5 - 6,3 mm adapterilla stereokaapeliin, joka meni suoraan monitoreihin, ja toisaalta iTrack Solon kautta. Jälkimmäinen kuulosti selvästi ryhdikkäämmältä ja kirkkaammalta. Tämä monitorointiratkaisu toimii hyvin kaikkein iPad-syntesoijien ja muiden musiikkiohjelmien kanssa, vaikka tarkoituksena olisikin pelkästään toistaa, eikä äänittää mitään.

[caption id="attachment_852" align="aligncenter" width="979"]Takapuolelta löytyy RCA-stereopari sekä USB- ja
iPad-liitännät.{.size-full .wp-image-852 width="979" height="979"} Takapuolelta löytyy RCA-stereopari sekä USB- ja iPad-liitännät.[/caption]

Käyttövirta ei iTrack Sololle kuitenkaan tule lisälaiteliitännän kautta, vaan se pitää liittää USB-kaapelilla latauslaitteeseen, eli käytännössä iPadin mukana toimitettuun Applen omaan laturiin. Kaikesta päätellen on teknisesti vaikeaa, kallista tai suorastaan mahdotonta valmistaa äänilaitetta, joka ottaisi virtansa iPadin latausliitännästä ja pystyisi samalla tarjoamaan 48 voltin haamuvirran kondensaattorimikrofoneille. Yleensä ratkaisu ongelmaan on joko erillinen virransyöttö kuten iTrack Solossa, tai sitten 9 V patteri, kuten IK Multimedia iRig Prossa*.

Äänityskanavien tasoja säädetään pyöreillä nupeilla, joiden ympärillä on signaalitason mukaan väriä vaihtava LED-rengas. Se on itse asiassa sekä varsin hyödyllinen keksintö että aika hienon näköinen. Renkaan väri vaihtuu oranssiin signaalitason ollessa kohtalaisen voimakas, ja punaiseksi silloin kun kanava yliohjautuu. Näin tasojen säätö onnistuu helposti pelkällä vilkaisulla.

iTrack Solon voi myös liittää monitorikaiuttimiin tai vaikka stereovahvistimeen takapaneelissa olevan RCA-liitinparin avulla. Kokeilin liitäntää omiin Yamaha HS50M -monitoreihini niissä olevan phono-jakin avulla. Sopivan liittimistön voi rakennella esimerkiksi sellaisella välijohdolla, jossa on molemmissa päissä RCA-plugit, ja toiseen päähän lisätään RCA-plugista isoksi jakkiliittimeksi muuntava sovitin. Äänenlaatu kelpasi mainiosti sekä suoraan monitoreista että Yamaha MW10 -mikserin kautta. Matkan päällä tarkkailu tapahtuu kuulokeliitännästä, johon sopii 6,3 mm jakkiliitin (eli 3,5 mm kuulokepistoke vaatii myös sovittimen).

[caption id="attachment_853" align="aligncenter" width="979"]Pieni
äänityssessio iTrack Sololla ja Focusriten omalla ilmaisella
Tape-äänitysohjelmalla.{.size-full .wp-image-853 width="979" height="1306"} Pieni äänityssessio iTrack Sololla ja Focusriten omalla ilmaisella Tape-äänitysohjelmalla.[/caption]

iTrack Solo on Applen Made for iPad -logo-ohjelman mukainen, minkä periaatteessa pitäisi taata hyvä yhteensopivuus Applen laitteiden ja ohjelmien kanssa. Valitettavasti iTrack Sololla vaikuttaa kuitenkin olevan isoja ongelmia nimenomaan GarageBandin uusimman iOS-version ja iOS 7:n kanssa. Kokeilu kolmannen sukupolven iPadin ja iOS 7.1:n kanssa tuotti yllättävän tuloksen. Äänitettäessä yhtä raitaa meni vielä hyvin, mutta siirryttäessä moniraitapuolelle alkoi toisto pätkiä ja hyppiä, ja ääni meni digitaaliselle särölle. (Lisätietoja Apple Discussions -sivuilta.) Focusrite näyttäisi osoittavan varovasti syyttävää sormea Applen suuntaan, mutta ainakaan toistaiseksi vika ei ole korjautunut iOS-päivitysten myötä. Kenties iOS 8:n tullessa syksymmällä sitten?

Ensimmäisen sukupolven iPadilla, jossa oli iOS 5.1 ja GarageBand 1.4.1, ei ilmennyt ongelmia äänityksessä eikä toistossa. iOS 7 -versiolla varustetut iPaditkin toimivat hyvin muiden ohjelmien kuin GarageBandin kanssa; esimerkiksi Focusriten oma ilmainen Tape*-äänitysohjelma tallentaa komeasti molempia kanavia yhtä aikaa, ja tästä aiheesta on tehty pieni laulukin:

[soundcloud url="https://api.soundcloud.com/tracks/162794183" params="auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true" width="100%" height="150" iframe="true" /]

(Jos toistohärpäke ei taaskaan toimi, kuuntele suoraan SoundCloudista.)

[caption id="attachment_850" align="aligncenter" width="819"]Focusriten omalla Tape-ohjelmalla voi myös jakaa
äänityksiä suoraan
SoundCloudiin.{.size-full .wp-image-850 width="819" height="614"} Focusriten omalla Tape-ohjelmalla voi myös jakaa äänityksiä suoraan SoundCloudiin.[/caption]

iTrack Soloa voi käyttää myös Mac-tietokoneen äänilaitteena kytkemällä sen normaalisti USB-kaapelilla. Mikäli kuitenkin tulee kytkeneeksi samanaikaisesti myös iPadin, se ajaa tietokoneen yli, eikä molempia voi käyttää samaan aikaan.

Focusritella on tarjolla myös toinen iPad-äänilaite, iTrack Dock*. Se on itse asiassa iPad-telakka, johon on rakennettu järeämmät I/O-ominaisuudet kuin iTrack Soloon, ja hintaakin on tuplasti. Koko iPad sujautetaan siihen sisään, samaan tapaan kuin Alesis iO Dock II:iin*. Lisäksi se vaatii uudemman, Lightning-liitäntäisen iPadin.

Jos ongelmat GarageBandin iOS 7 -version kanssa eivät haittaa, ja kaksi kanavaa riittää, niin noin sadan euron hintainen iTrack Solo on ihan hyvä valinta iPad-muusikolle. Ja ainahan voi panostaa laatuun oikein kunnolla, ja hankkia Apogee Duet 2:n*.

Osta Focusrite iTrack Solo* Musikhaus Thomannin verkkokaupasta. Jos sinulla ei vielä ole äänitysmikrofonia ja kuulokkeita, harkitse iTrack Studio* -pakettia, josta sellaisetkin löytyvät.