IK Multimedia iRig MIDI 2 – taskukokoinen MIDI-liitäntä joka lähtöön

Jokin aika sitten Konesoitossa esiteltiin IK Multimedian iRig MIDI, pieni ja kätevä MIDI-liitäntälaite. Sen avulla voi kytkeä minkä tahansa MIDI-yhteensopivan laitteen iPhoneen tai iPadiin. Pian esittelyn jälkeen IK Multimedia julkaisi uuden, parannellun version nimeltä iRig MIDI 2*. Seuraavassa kerrotaan lyhyesti mitä uutta tässä kakkosversiossa on.

Alkuperäinen iRig MIDI on tulitikkuaskin kokoinen palikka, jossa pitää käyttää valmistajan omia erityiskaapeleita. Niitä ei tietenkään kannata hukata, mutta niin on monelle saattanut käydä. Siksi IK Multimedia on muotoillut iRig MIDI 2:n uudelleen niin, että siihen voi nyt liittää myös tavallisia MIDI-kaapeleita. Tämän myötä iRig MIDI 2 ei myöskään enää ole tarkoitettu kiinnitettäväksi iPhonen runkoon, vaan mukana tulee erillinen liitäntäkaapeli uudemmille Lightning-liitännöille, sekä uutuutena USB-kaapeli, jonka avulla iRig MIDI 2 soveltuu myös Mac- ja PC-tietokoneiden kanssa käytettäväksi.

[caption id="attachment_839" align="aligncenter" width="680"]IK
Multimedian iRig MIDI 2 toimii nyt myös Mac- ja PC-tietokoneiden
MIDI-liitäntälaitteena.{.size-large .wp-image-839 width="680" height="404"} IK Multimedian iRig MIDI 2 toimii nyt myös Mac- ja PC-tietokoneiden MIDI-liitäntälaitteena. Kuva: IK Multimedia[/caption]

Uuden iRig MIDI 2:n mukana ei enää tule kaapelia Applen vanhalle 30-napaiselle lisälaiteliitännälle, vaan se on hankittava erikseen jos sellaista vielä tarvitsee. Kaikkien iRig MIDI -kaapeleiden toisessa päässä on Mini-DIN-liitäntä, joten aivan tavallisia ja helposti korvattavia nekään eivät ole, mutta liittäminen iPhoneen tai iPadiin onnistuu myös suojakuori päällä. Tietenkin iRig MIDI 2 ottaa virtansa isäntälaitteesta, eli mitään erillistä verkkomuuntajaa ei tarvita.

Edeltäjänsä tavoin iRig MIDI 2 toimii iOS-laitteissa kaikkien Core MIDI -yhteensopivien ohjelmien kanssa (mutta vaatii kuitenkin iOS-version 5.1 tai sitä uudemman). Täysin uutta on suora tuki perinteisille Mac- ja PC-tietokoneille. Jopa Windows XP löytyy tuettujen käyttöjärjestelmien listalta. Mac-tietokoneissa tarvitaan OS X 10.6 tai uudempi. Tietenkin IK Multimedia tarjoaa laitteen mukana myös kevyempää ilmaisversiota heinäkuussa 2014 viimein julkaistusta SampleTank 3* -ohjelmastaan.

[caption id="attachment_840" align="aligncenter" width="300"]Tavalliset MIDI-kaapelit voi suoraan liittää uusittuun
iRig MIDI 2 -laitteeseen. Kuva: IK
Multimedia{.size-medium .wp-image-840 width="300" height="178"} Tavalliset MIDI-kaapelit voi suoraan liittää uusittuun iRig MIDI 2 -laitteeseen. Kuva: IK Multimedia[/caption]

Useimmissa tietokoneen äänilaitteissa on toki audioliitäntöjen lisäksi MIDI-tuki, mutta ellei sinulla vielä ole minkäänlaista MIDI-liitäntämahdollisuutta, iRig MIDI 2 sopii kaikkiin tilanteisiin, käytitpä sitten iOS-laitteita, pöytätietokonetta tai läppäriä.

Vielä kattavampi liitäntäratkaisu on IK Multimedian iRig PRO*, jossa on samassa kotelossa sekä ääni- että MIDI-liitännät. Siihen voi kytkeä suoraan kitaran, basson tai äänitysmikrofonin sekä MIDI-laitteita, ja se puolestaan kytkeytyy iOS-laitteeseen tai perinteiseen tietokoneeseen. Asiaa kannattaa miettiä siltä kannalta kuinka pientä ja kätevää ratkaisua haetaan, ja onko tarpeen äänittää samanaikaisesti useampaa kuin yhtä äänilähdettä.

Osta Musikhaus Thomannin verkkokaupasta: iRig MIDI 2* | iRig PRO*

*-merkityt linkit vievät Musikhaus Thomannin verkkokauppaan. Hanki kotistudiosi varustus sieltä, se auttaa pitämään Konesoiton soimassa!