Esittely: Shure SM57 dynaaminen mikrofoni

Sanaa "legendaarinen" käytetään sekä kevyesti että väärin, mutta kun kyseessä on Shure SM57 -mikrofoni, se on täysin perusteltu. Tämä lähes 50 vuotta tuotannossa ollut dynaaminen äänitysmikrofoni on kenties maailman eniten käytetty lajissaan. Sellainen löytyy lähes jokaisen äänitysstudion mikrofonivalikoimasta, ja sitä käytetään myös keikoilla rumpujen ja vahvistimien mikittämiseen.

Konesoiton projektistudion valikoimaan on nyt lisätty yksi tällainen työhevonen. Se ei suinkaan ole studion ainoa mikrofoni, ja onkin hyvä olla muutama eri tyyppinen, joista voi valita sopivimman eri äänitystarkoituksiin. Kunnollinen dynaaminen äänitysmikrofoni puuttui vieläkin, ja Shure SM57* oli itsestään selvä valinta sellaiseksi.

Shure_SM57_with_adapter{.aligncenter .size-medium .wp-image-823 width="300" height="300"}

Hieman yli sadan euron hintaisena se saattaa vaikuttaa hieman kalliilta, koska tarjolla on myös puolta halvempia dynaamisia mikrofoneja, mutta hinta ei suinkaan ole ainoa tekijä. Sadat tuottajat ja äänittäjät ovat suosineet, ja suosivat edelleen, SM57-mikrofonia hyvistä syistä. Se on lujatekoinen ja käyttöä kestävä, sen taajuusvaste sopii hyvin monenlaisten äänilähteiden (ja erityisesti kovia ääniä tuottavien!) äänittämiseen, ja sen tiukka herttakuvio karsii sivusta tulevia ääniä hyvin.

SM57:n kestävyys on myös legendojen ainesta: oma sisu ei riitä hakkaamaan sillä nauloja seinään, vaikka se väitetysti senkin kestää, mutta olen kyllä keikalla lyönyt "viisseiskaa" rumpukapulalla useita kertoja (vahingossa, tietenkin) – aika ikävä ääni siitä tuli, mutta ei se mikrofonia haitannut. Niitä on pudoteltu ja heitelty, mutta se vain porskuttaa. Shure on videoinut oman pudotustestinsä (ei heikkohermoisille).

Dynaamisen toimintaperiaatteensa ansiosta SM57 ei tarvitse 48 voltin haamuvirtaa, toisin kuin kondensaattorimikrofoni. Se kuitenkin tarvitsee melkoisesti vahvistusta hiljaisilla äänilähteillä, joten jos esimerkiksi tietokoneen äänilaitteen mikrofoniesivahvistin ei ole kovin hyvälaatuinen, tulokset voivat olla huonompia kuin mitä SM57:lla voisi saavuttaa. Kondensaattorimikrofoni voi olla parempi valinta hiljaisiin äänityksiin.

Shure_SM57_pouch{.aligncenter .size-medium .wp-image-827 width="300" height="300"}

Shure SM58 on miltei yhtä suosittu, ja se onkin muutoin lähes sama mikrofoni kuin SM57, mutta siinä on pallomainen ritilä, joka on hieman parempi laulun äänittämiseen, koska laulaja ei saa suutaan niin lähelle mikrofonin kalvoa kuin SM57:lla. Metallinen ritilä vaimentaa hyvin ilmapuhauksia ja suojaa kalvoa korroosiota aiheuttavalta syljeltä. SM57 soveltuu myös laulun äänittämiseen, mutta silloin pitää ehdottomasti asettaa poppisuoja, esimerkiksi K&M 23956*, mikrofonin eteen.

Kitaravahvistimen äänittämiseen SM57 on aivan omiaan, ja esimerkiksi useimmissa sellaisissa kitaramallinnusohjelmissa, joissa voi valita emuloitavan mikrofonin, valintoina ovat yleensä SM57 ja Sennheiser MD421* -kondensaattorimikrofoni (tai niitä muistuttavat vastineet). Kokeile asettaa SM57 noin 5–10 senttimetrin päähän kitaravahvistimen kaiuttimesta, joko suoraan kartion keskelle tai reunaan.

Shure_SM57_Fender{.aligncenter .size-medium .wp-image-825 width="224" height="300"}

Itse käytän SM57-mikrofonia yhdessä Steinberg UR22 -äänilaitteen kanssa, jonka Yamaha D-Pre -mikrofonietuvahvistimet eivät välttämättä ole tuhannen euron ammattilaislaitteiden tasalla, mutta budjetin huomioiden, ei ole valittamista. Mielessä on tehdä kokeilu, jossa äänitän ensin jonkin kitaraosuuden Fender Mustang II -vahvistimestani SM57:lla, ja sitten saman suoraan IK Multimedian AmpliTube Fender -ohjelmalla, ja yritän saada molempien mallinnuksen niin samanlaiseksi kuin mahdollista. Tuloksia voi olla mielenkiintoista vertailla, vaikka kumpikaan ei välttämättä ole toista "parempi".

Lisää eri tyyppisistä äänitysmikrofoneista voit lukea Konesoiton aiemmasta jutusta Millainen mikrofoni kotistudioon?. Mikäli budjetti antaa myöten vain yhden mikrofonin hankkimiseen, noin sadan euron kondensaattorimikrofoni on edelleen paras valinta ainoaksi mikrofoniksi, mutta jos käytettävissä on toiset sata euroa, Shure SM57 on erittäin hyvä valinta täydentämään mikrofonivalikoimaa.

Osta Musikhaus Thomannin verkkokaupasta: Shure SM57LC* | SM57LC + teline + kaapeli*

HUOM! Nykyinen Shure SM57 -myyntipaketti on virallisesti SM57LC, missä LC tarkoittaa "Less Cable", koska mikrofoni myydään ilman liitäntäkaapelia. Mukana tulee kuitenkin sovitin mikrofonitelinettä varten sekä säilytyspussi.

Shure_SM57_pack{.aligncenter .size-medium .wp-image-824 width="300" height="300"}

Ellet vieläkään usko, lue mitä muut ovat kirjoittaneet "viisseiskasta" ja sen käytöstä:

Valmistajan oma sivu (Shure Europe): SM57 Dynamic Instrument Microphone