Esittely: Blue Snowball -USB-mikrofoni

Jos et ole vielä hankkinut erillistä äänilaitetta tietokoneen kaveriksi, eikä sinulla ole tarvetta äänittää useita äänilähteitä samalla kertaa, USB-liitäntäinen mikrofoni on helppo vaihtoehto kotistudion äänityksiin. Hyvälaatuisen USB-mikrofonin hinta asettuu ominaisuuksista riippuen hieman alle tai yli sadan euron. Monet USB-mikrofonit myös toimivat sekä Mac- tai Windows-tietokoneen että iPadin kanssa. Seuraavassa esitellään hieman tarkemmin Blue Microphonesin jo jonkinlaiseksi moderniksi klassikoksi muodostunut Snowball-malli.

Blue_Snowball_Mac{.aligncenter .size-medium .wp-image-808 width="300" height="300"}

Blue Snowballin kotelointi on pallomainen, ja mikrofonia saa alkuperäisen valkoisen lisäksi myös mustana ja alumiinisena. Useimpien USB-mikrofonien tavoin Blue Snowball on suurikalvoinen kondensaattorimikrofoni, jonka yhteyteen on rakennettu A/D-muunnin. Digitaaliseksi muunnettu ääni siirretään tietokoneelle USB 2.0 -kaapelia pitkin, josta mikrofoni myös ottaa tarvitsemansa käyttövirran. Snowball näkyy äänitysohjelmassa äänilaitteena, jonka voi valita äänityksen lähteeksi. Kun USB on kytketty, Snowballin etuosaan syttyy punainen merkkivalo.

Blue
Snowball{.aligncenter .size-medium .wp-image-806 width="200" height="300"}

Snowballin mukana tulee lyhyt kolmijalkainen jalusta, joka soveltuu pöytäkäyttöön. Mikrofoni kiinnitetään jalustaan kierreliittimellä, joka kuitenkin on eri kokoinen kuin perinteisten mikrofonitelineiden kierre. Snowballin oma jalusta on hieman rimpula, eikä siinä ole korkeussuunnan säätövaraa kuin viitisen senttimetriä. Mikrofonin pohjassa olevassa liittimessä on nivel, jonka avulla mikrofonia voi kallistaa eteen- tai taaksepäin äänilähteen suunnan mukaan. Blue valmistaa myös The Ringer -nimistä mikrofonikehtoa, johon Snowballin voi ripustaa tärinöiden vaimentamiseksi.

Blue_Snowball_stand{.aligncenter .size-medium .wp-image-807 width="300" height="256"}

Snowballissa on kaksi suuntakuviota: perinteinen kardioidi eli hertta sekä pallo (engl. omnidirectional), joka ei kuitenkaan ole täysin 360-asteinen pallo, vaan pikemminkin laajennettu hertta. Mikrofonin takapaneelissa on kolmiasentoinen kytkin, jolla suuntakuvion voi valita. Kolmas asento tarjoaa herttakuvioon -10 desibelin vaimennuksen, jota kannattaa käyttää tavanomaista voimakkaammin soivia äänilähteitä tallennettaessa.

Blue_Snowball_back{.aligncenter .size-medium .wp-image-813 width="300" height="300"}

A/D-muunnin tuottaa 44,1 kHz/16-bit signaalia, joten äänityksen taso kannattaa säätää niin voimakkaaksi kuin mahdollista, kuitenkin varoen yliohjausta ja signaalin leikkautumista. Itse asiassa Snowball on tullut markkinoille jo vuonna 2006, ja uudemmissa USB-mikrofoneissa onkin jo yleisesti 96 kHz/24-bit muunnin. Tässä 24-bittisyys on se tärkeämpi asia, koska sen avulla saa äänitykseen ja signaalinkäsittelyyn väljyyttä, vaikka lähtötaso ei olisikaan erityisen kova. Snowballin CD-tasoinen signaali riittää kuitenkin hyvin, kunhan äänilähde on verrattain lähellä mikrofonia.

Snowball toimii myös iPadin kanssa, kunhan sen kytkee kiinni Applen Camera Connection Kitin avulla. Valmistajan eli Blue Microphonesin oma artikkeli Get studio sound on your iPad with Snowball, Yeti kertoo asiasta tarkemmin.

[caption id="attachment_269" align="aligncenter" width="300"]Blue
Snowball -USB-mikrofonin voi liittää suoraan tietokoneeseen tai vaikka
iPadiin.{.size-medium .wp-image-269 width="300" height="199"} Blue Snowball -USB-mikrofonin voi liittää suoraan tietokoneeseen tai vaikka iPadiin.[/caption]

Valitettavasti Blue Snowball -mikrofoni on poistunut Musikhaus Thomannin valikoimasta. Verkkokauppa.com myy Snowballin uudempaa ICE-versiota sekä järeämpää Yeti-mallia.

Valmistajan oma tuotesivu: Blue Snowball

Musikhaus Thomannilla on toki paljon muita hyviä USB-mikrofoneja, kuten RØDE NT-USB*, Samson C03U (ja sen ympärille rakennettu Recording/Podcasting Pack, jossa on myös teline ja kehto) sekä Audio-Technica AT2020 USB+ (tai iPad-yhteensopiva AT2020 USBi -malli).

*-merkityt linkit vievät Musikhaus Thomannin verkkokauppaan. Konesoitto on Thomannin linkkipartneri – osta musavehkeesi sieltä, se auttaa pitämään sivuston toiminnassa.