Tee demo GarageBandillä

Oletko tehnyt oman biisin? Haluaisitko saada sen muidenkin kuultavaksi? GarageBand on juuri oikea työkalu siihenkin tarkoitukseen.

Seuraavassa esitetään vaiheittain miten saat tehtyä helposti demon biisistäsi GarageBandilla ja tehtyä siitä äänitiedoston, jonka voit lähettää vaikka sähköpostin liitteenä, tai jakaa demosi suoraan SoundCloudiin.

Mies ja kitara

Demoiltava kappale on nimeltään I Count the Sheep, näennäisen kepeä poppirenkutus, jonka olen itse asiassa tehnyt vuonna 1988, mutta sitä ei ole milloinkaan esitetty julkisesti tai edes tallennettu. Syntyajankohdallensa ominaisesti siinä on hieman The Smiths- ja The Housemartins -vaikutteita, jotka kuuluvat lähinnä synkopoituna kitarakomppina ja sanojen runsautena. (Itse asiassa The Housemartinsin albumilla London 0–Hull 4 on kappale nimeltä Sheep, joka saattaa jopa olla inspiroinut tätä jotenkin.) Biisissä ei ole varsinaista kertosäettä, vaan se muistuttaa rakenteeltaan hieman The Beatlesin A Hard Day's Night -kappaletta.

Voit kuunnella tämän GarageBandillä tehdyn demon SoundCloudista:

[soundcloud url="https://api.soundcloud.com/tracks/161288991" params="auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true" width="100%" height="150" iframe="true" /]

Jotkut mobiililaitteet eivät pysty toistamaan demobiisiä tällä SoundCloud-liitännäisellä. Jos niin käy sinulle, voit kuunnella biisin suoraan SoundCloudista: Sheep demo 1

Olen itse aina tehnyt biisit kitaralla, ja tämäkin on syntynyt käyttäen samaa teräskielistä akustista kitaraa käyttäen. Tämä Morris WH-24 on vuodelta 1982, ja se on japanilainen Gibson Hummingbird -kopio (ihan luvan kanssa tehty, koska Morris-tehtaan Toshio Moridaira eli "Mori" kävi aikanaan Gibsonin tehtaalla opissa).

GarageBand käyntiin

Jos olet ostanut Mac-tietokoneesi aivan äskettäin, sinulla todennäköisesti on jo GarageBand 10 asennettuna. Mikäli Mac-koneesi on hieman vanhempaa perua, etkä ole vielä päivittänyt siihen OS X Mavericks -versiota, et voi käyttää GarageBand 10:tä. Mavericks toimii kuitenkin aivan mainiosti 3-4 vuotta vanhoissa Mac-tietokoneissa, ja päivitys on ilmainen.

Etsi Finderilla Ohjelmat-kansio ja sieltä GarageBand, ja kaksoisosoita ohjelman kuvaketta. Aivan ensimmäisellä käynnistyskerralla saat tervetuloruudun.

Tervetuloa
GarageBandiin{.aligncenter .size-large .wp-image-783 width="680" height="469"}

Tervetulotoivotusten jälkeen saat projektiruudun. Seuraavilla käynnistyskerroilla GarageBand tuo automaattisesti näkyviin projektiruudun, jos ohjelmaa sulkiessa ei ole ollut mitään projektia auki.

Projektit{.aligncenter .size-large .wp-image-784 width="680" height="356"}

Osoita ensin Tyhjä projekti ja sitten Valitse (tai kaksoisosoita Tyhjä projekti).

Syöte kuntoon

Demon tekemistä varten et tarvitse mitään muuta kuin Mac-tietokoneen, koska siinä on sisäänrakennettu mikrofoni, joka riittää satunnaisiin äänityksiin. Laatu ei ole mitenkään loistava verrattuna ammattimaisiin äänitysmikrofoneihin, mutta kelpaa demojen tekemiseen.

Jos et projektia luodessa saa automaattisesti uuden raidan luomisikkunaa, valitse Raita > Uusi raita.

Uusi projekti ja
ääniraita{.aligncenter .size-large .wp-image-787 width="680" height="426"}

Sinun valittavaksesi jää raidan tyyppi. Koska nyt halutaan äänittää laulua ja kitaraa, valitaan kahdesta Ääni-tyyppisestä raidasta mikrofonin kuvalla varustettu, eli Äänitä käyttäen mikrofonia tai linjatuloa.

Jos raitaikkunan alareunassa oleva Lisätiedot-osa on suljettu, avaa se osoittamalla pientä kolmiota tekstin vasemmalla puolella. Näin saat näkyville Syöte-valinnat. Soittimen liitäntä -kohdassa pitäisi olla valittuna Sisäinen mikrofoni, ja vastaavasti Ääni kuuluu -kohdassa pitäisi olla valittuna Sisäinen lähtö. Valitse Syöte-listalta Tulo 1 + 2, ja valitse myös Haluan kuulla instrumentin äänen soittaessani ja äänittäessäni. Lopuksi osoita Luo-painiketta. GarageBand tekee raidan nimeltä Ääni 1.

GarageBand näyttää ilmoituksen, jossa kerrotaan, että sisäisen mikrofonin käyttö yhdessä sisäisen lähdön kanssa voi aiheuttaa kiertoa (engl. feedback), koska tietokoneen kaiuttimista tuleva ääni kantautuu mikrofoniin. Kytke stereokuulokkeet tietokoneen kuulokeliitäntään kierron välttämiseksi.

Voit myös sulkea GarageBand-ikkunan vasemmassa reunassa olevan Kirjasto-ikkunan, koska tässä demosessiossa ei tarvita mitään sieltä (osoita työkalurivin vasemmanpuolimmaista painiketta).

Kitara vireeseen

GarageBandissä on sisäänrakennettu kitaraviritin, jota kannattaa ehdottomasti käyttää ennen äänityssession aloittamista sekä senkin jälkeen tarkistaa vire säännöllisesti aina muutaman oton välein. Virittimen saat käyttöön osoittamalla GarageBandin työkalurivillä olevaa ääniraudan kuvaa.

Viritin tulee näkyviin erillisessä ikkunassa, joka esittää viritysmittarin neulaa ja asteikkoa. GarageBand tarkkailee Macin sisäiseen mikrofoniin tulevaa ääntä ja erottelee siitä vahvimman sävelen taajuuden perusteella. Mikäli sävel on tarkasti kohdallaan, mittarin neula on pystysuorassa, ja sävelen nimi näkyy vihreänä, Muussa tapauksessa neula osoittaa poikkeaman perussävelestä.

Viritin{.aligncenter .size-medium .wp-image-788 width="300" height="240"}

Viritä kitara näppäilemällä vuorotellen jokaista kieltä ja säätämällä virettä tarpeen mukaan. Kun olet virittänyt kaikki kielet, voit sulkea virittimen joko osoittamalla työkalurivin ääniraudan kuvaa tai viritysmittari-ikkunan vasemman yläkulman sulkupainiketta.

Vielä muutama asetus

Koska Ääni 1 -raitaa luodessa valittiin, että halutaan kuulla instrumentin ääni, GarageBand on laittanut tarkkailun päälle, eli raidan nimen alla olevista kolmesta painikkeesta oikeanpuoleinen on päällä. Jos viet hiiren kohdistimen sen päälle, ilmestyy hetken päästä keltainen vinkkilappu, joka kertoo, että kyseessä on Syötön tarkkailu.

Jos haluat vaihtaa raidan nimen, kaksoisosoita nimeä ja kirjoita uusi nimi. Kun on valmista, paina Enter-näppäintä tai osoita hiirellä nimen ulkopuolelle.

Tehdään vielä muutama asetus. GarageBandin työkalurivillä on monitoiminäyttö, joka kertoo muun muassa tahdit ja iskut. Tämän näytön avulla voi myös asettaa kappaleen tempon, sävellajin ja tahtilajin. Tälle kappaleelle sopiva tempon 134 iskua minuutissa, sävellaji on G-duuri ja tahtilaji on 4/4. Jos haluat käyttää metronomia, aseta tempo kaksoisosoittamalla lukemaa ja kirjoittamalla uusi tempo. Paina Enter-näppäintä kun on valmista. Voit asettaa tempon myös painamalla hiiren napin alas tempolukeman päällä ja raahaamalla ylös tai alas kunnes saavutat haluamasi lukean. Sävellajin asetus käy helposti osoittamalla merkintää ja valitsemalla esiin pomppaavasta valikosta haluamansa.

Metronomiasetukseen liittyy myös sisäänlaskenta, jota käytetään yleensä äänityksessä. Työkalurivin 1234-painike kytkee sen päälle tai pois. Itse en käyttänyt tätä demoa äänittäessäni metronomia, enkä sisäänlaskentaa, mutta aion käyttää molempia heti kun äänitän useampia raitoja erikseen, koska se helpottaa osien sovittamista yhteen.

Äänittämään (vihdoinkin!)

Ääni 1 -raita on projektin ainoa, ja toistopaikka on ensimmäisen tahdin alussa, joten voit saman aloittaa äänittämisen osoittamalla monitoiminäytön vasemmalla puolella olevaa äänityspainiketta. Sen punainen valo syttyy, ja Siirry alkuun -painike muuttuu Pysäytä-painikkeeksi.

Jos sisäänlaskenta on päällä, GarageBand laskee sinut sisään yhden tahdin mitalta (tätä voi säätää asetuksissa), ja varsinainen äänitys alkaa vasta sitten. Muutoin äänitys alkaa heti kun olet painanut äänityspainiketta.

GarageBand tallentaa valittuun sisääntuloon kantautuvaa ääntä omaksi äänialueekseen niin kauan kuin äänitys on päällä. Äänitys pysäytetään joko osoittamalla äänityspainiketta uudelleen, jolloin GarageBand ryhtyy toistamaan projektia, tai osoittamalla pysäytyspainiketta, jolloin kaikki pysähtyy. Tuloksena on äänialue, jota voi muokata ja siirrellä aikajanalla.

Tässä demossa pyrin itse äänittämään koko biisin kerralla purkkiin, jotta oppisin sen paremmin myös ulkoa, eikä olisi tarpeen leikellä äänialueita. Muutamalla ensimmäisellä otolla mokailin oikein huolella, joten pysäytin äänityksen saman tien kun huomasin virheeni. Sitten poistin GarageBandin tekemän äänialueen osoittamalla sitä hiirellä ja painamalla Backspace-näppäintä. (Voit myös valita Muokkaus >  Poista.) Tämän jälkeen kelasin projektin alkuun osoittamalla Siirry alkuun -painiketta, jolloin toistopaikka palaa ensimmäisen tahdin ensimmäiseen iskuun.

Biisi maailmalle

Parin kolmen oton jälkeen olin tyytyväinen demoon – tarkoituksena ei ollut lähteä hifistelemään, vaan saada aikaan edes jotenkin kelvollinen tallenne, jonka avulla voisi esitellä biisiä muille. Kun tyytyväisyysvaihe saavutetaan, on aika viedä biisi ulos GarageBandistä.

GarageBandin raitaikkunan yläosassa on viivain, joka näyttää joko tahteja tai projektin kestoa. Tässä demossa muutin monitoiminäytön ja viivaimen näyttämään aikaa, osoittamalla monitoiminäytön vasemmassa reunassa olevaa Näyttötila-valitsinta, jolla on kaksi asentoa: Iskut ja projekti sekä Aika. Tässä demoprojektissa sillä ei ole käytännön merkitystä, mutta halusin nähdä kuinka pitkä biisistä tuli. Alkuun ja loppuun jäi hieman häntiä, joita en halunnut lopulliseen demoon, mutta ne voi erotella silmämääräisestikin.

Biisin viemistä varten kannattaa kytkeä päälle sykli. Normaalisti sitä käytetään jonkin projektin osan toistamiseen esimerkiksi silloin kun tehdään useita päällekkäisäänityksiä samaan kohtaan. Jos katsot viivainta oikein tarkkaan kohdassa 0:00, voit nähdä ohuesti kuultavan palkin, joka ulottuu noin kohtaan 0:07 saakka. (Jos monitoiminäyttö näyttää iskuja, palkki kattaa neljä ensimmäistä tahtia.) Kun osoitat sitä hiirellä, se muuttuu väriltään kullankeltaiseksi. Voit siirtää sen paikkaa viivaimella; siirrä hiiren kohdistin palkin päälle (kohdistin muuttuu käden näköiseksi) ja raahaa se uuteen paikkaan. Palkin kokoa voit muuttaa sen jommasta kummasta päästä käsin. Hiiren kohdistin muuttuu silloin hakaseksi, jossa on nuolet. Raahaaminen päästä venyttää tai kutistaa palkkia.

Tämän palkin tarkoitus on merkitä biisistä vietävä alue, joten säädä sen paikka ja koko kattamaan se alue jonka haluat lopulliseen tallenteeseen. Sitten valitse Jako > Vie kappale levylle.... GarageBand tuo näkyviin valintaikkunan, johon voit kirjoittaa kappaleelle nimen sekä valita kansion johon se tallennetaan.

Vie
levylle{.aligncenter .size-medium .wp-image-791 width="300" height="207"}

Tiedostomuodoksi voit valita joko AAC:n, MP3:n tai AIFF:n, riippuen siitä kenelle aiot demon toimittaa. Jos et ole varma siitä, että vastaanottajalla on Mac-tietokone, varmin valinta on MP3, mutta useimmat ohjelmat pystyvät toki toistamaan myös AAC- ja AIFF-muotoja. Macin omalla mikrofonilla tallennettua demoa varten riittää laaduksi Normaali laatu (128 kb/s).

Ennen levylle viemistä valitse vielä Vie vain syklin alue tai valittujen alueiden pituus. Näin GarageBand ottaa mukaan vain keltaisen palkin merkitsemän alueen. Lopuksi osoita Vie-painiketta. GarageBand tekee levytiedoston haluamillasi asetuksilla.

Suoraan SoundCloudiin

Jos sinulla on SoundCloud-tunnus (ja jos ei ole, niin miksi ihmeessä ei jo ole?), voit viedä demon suoraan SoundCloudiin. Toimi silloin muutoin samalla tavalla kuin edellä, mutta valitse Jako > SoundCloud.... Ensimmäisellä kerralla sinun pitää valtuuttaa GarageBand käyttämään SoundCloud-tiliäsi syöttämällä SoundCloud-käyttäjätunnuksesi ja salasanasi.

Connect to
SoundCloud{.aligncenter .size-medium .wp-image-789 width="212" height="300"}

SoundCloud-ikkunassa voit tehdä yleisimmät kappaleen viemiseen liittyvät valinnat: kappaleen nimi ja esittäjä, näkyvyys, laatu ja oikeudet. Tässäkin on tärkeää valita Vie vain syklin alue tai valittujen alueiden pituus. Kun asetukset on tehty, osoita Jaa-painiketta, ja demosi lähtee SoundCloudiin. Normaalit rajoitukset palveluun ladattavan sisällön määrän suhteen pätevät toki myös GarageBand-käytössä.

Share to
SoundCloud{.aligncenter .size-medium .wp-image-790 width="300" height="265"}

Siinä se oli!

Näin on ensimmäinen demo GarageBandilla tehty ja tallennettu levytiedostoon, ellei jopa ladattu SoundCloudiin. Itselläni kyse oli lähes 26 vuotta vanhasta biisistä, soitettuna 32 vuotta vanhalla kitaralla. Ehkä sinulla on demottavana jotain tuoreempaa!

Tämä kirjoitus on esimakua tekeillä olevasta e-kirjasta nimeltä Konesoiton GarageBand-opas. Jos olet kiinnostunut, tästä voit liittyä postituslistalle, jolta saat tiedon kun kirja ilmestyy, ja sen jälkeen tiedotteita kirjaan tulevista päivityksistä. Voit poistua listalta milloin tahansa.

[contact-form to='garageband-opas@konesoitto.com' subject='Konesoiton GarageBand-opas'][contact-field label='Haluan liittyä Konesoiton GarageBand-oppaan postituslistalle.' type='checkbox' required='1'/][contact-field label='Email' type='email' required='1'/][contact-field label='Name' type='name'/][/contact-form]