Cubase Elements 7 ja VST Amp Rack - iske kiinni kitaramallinnukseen

PÄIVITYS 2017-05-23: Cubase Elements 7 ei ole enää saatavana. Uusin versio on Cubase Elements 9, jossa myös on VST Amp Rack. Jutussa olevat Cubase Elements 7 -linkit on korvattu vastaavilla Cubase Elements 9 -linkeillä.

Koska GarageBand on saatavana vain Mac-tietokoneille* (ja erillisenä versiona iOS-laitteille*), pidän Cubase Elementsiä* parhaana aloittelijan musiikkiohjelmana Windows-käyttäjille. Äänilaitteiden mukana usein tulevat rajoitetut Cubase LE- ja AI-versiot voi päivittää edullisesti vastaavaan Elements-versioon, joskin ehdot voivat vaihdella. Päivitystilannetta kuvailtiin vuonna 2013 Konesoitossa, mutta se on voinut muuttua. Sellaisenaan hankittuna Cubase Elements maksaa hieman alle sata euroa.

Steinberg on jatkuvasti parannellut Elements-versioita lisäämällä ominaisuuksia isoista Cubaseista. Näistä lisäyksistä ei kuitenkaan aina soiteta torvea, ja joskus jotain todella hyödyllistä saattaa jäädä huomaamatta, koska "ei niin halvassa versiossa kuitenkaan sitä ole". Seuraavassa kerrotaan kitaristeille tarkoitetusta VST Amp Rack -mallinnusohjelmasta, joka sisältyy Cubase Elementsiin versiosta 7 alkaen.

Jos kitaramallinnus on sinulle uusi juttu, lue Konesoiton viimevuotinen artikkeli aiheesta. GarageBandin käyttäjät tietävätkin jo, että Logic Prosta tuotuja vahvistin- ja efektimallinnuksia on ohjelmassa runsaasti. Niistä voit lukea enemmän niin ikään Konesoiton aiemmasta jutusta. Cubase Elementsin käyttäjät puolestaan voivat käyttää VST Amp Rack -ohjelmistoa sekä Windows- että Mac-tietokoneissa.

VST Amp Rack on pitkälti samanlainen kuin moni muukin kitaramallinnusohjelma, kuten IK Multimedia Amplitube, Native Instruments Guitar Rig tai vaikka Fender FUSE. Sitä ei kuitenkaan tarvitse hankkia erikseen, joten Cubase Elementsin hinnan huomioiden kyseessä on merkittävä etu harrastajalle.

VST Amp Rack sisältää seitsemän erilaista vahvistinmallinnusta: Plexi, Plexi Lead, Diamond, Blackface, Tweed, Deluxe ja British Custom. Nimet antavat jo hieman vinkkejä siitä, mitä legendaarisia vahvistimia näiden on tarkoitus jäljitellä, kuitenkaan käyttämättä valmistajien tavaramerkkejä. Plexit ovat tietenkin Marshalleja, Blackface, Tweed ja Deluxe ovat Fenderin eri malleja, ja British Custom on Vox, siinä missä Diamond voisi olla vaikka jokin Mesa Boogie.

VST_Amp_Rack_Amps{.aligncenter .size-medium .wp-image-771 width="300" height="187"}

Mallinnus koostuu vahvistimen lisäksi signaaliketjun eteen sijoitettavista efekteistä, vahvistinkaapista, mikrofonista ja sen sijoittelusta sekä signaaliketjun päässä olevista efekteistä. Sekä edelle että perään saa kuusi efektiä, jotka voi valita 18 eri pedaalista ja järjestellä mieleisellään tavalla. Valikoimaan kuuluvat Wah Wah, Volume, Compressor, Limiter, Maximizer, Chorus, Phaser, Flanger, Tremolo, Octaver, Delay, Tape Delay, Tape Ducking Delay, Overdrive, Fuzz, Gate, Equalizer ja Reverb, eli varsin kattava perusvalikoima. Monissa efekteissä on lisäksi temposynkronointi, joka on varsin hyödyllinen esimerkiksi delayn kanssa.

VST_Amp_Rack_Pedalboard{.aligncenter .size-medium .wp-image-772 width="300" height="187"}

Vahvistinkaapeista käytössä on mallinnettujen vahvistimien omat kaapit, mutta kaikkia vahvistimia ja niiden kaappeja voi käyttää myös ristiin, jos haluaa tehdä oikein mielenkiintoisia hybridejä. Mikrofoneja on vain kahta eri tyyppiä, suurikalvoinen kondensaattorimikrofoni sekä tavanomaisempi dynaaminen mikrofoni, mutta niitä voi myös käyttää samanaikaisesti ja säätää niiden välisen signaalitason. Mikrofonit voi sijoittaa kaapin keskelle tai reunoille, kolmelle eri etäisyydelle.

VST_Amp_Rack_Mics{.aligncenter .size-medium .wp-image-773 width="300" height="187"}

Kaiken kaikkiaan VST Amp Rackissä on kaikki mitä perustason kitaramallinnusohjelmistolta voi odottaa. Koska useimmat haluavat varmasti ainakin aloittaa valmiilla kitarasoundeilla, on Steinberg pakannut mukaan pari sataa mallinnusta, jotka vaihtelevat puhtaista studiosoundeista rouheaan rock-runttaukseen. Esivalintojen nimien kanssa voi sitten taas mietiskellä mihin tunnettuun biisiin mikäkin nimi viittaa ("Every Move You Make", "Kurt As You Are", "Must Have Sally", ja niin edelleen). Omien soundien tekeminen annetuista aineksista on myös helppoa.

Cubase_Elements_VST_Amp_Rack{.aligncenter .size-medium .wp-image-769 width="300" height="85"}

Seuraavassa on neljä esimerkkiä VST Amp Rackin mallinnuksista. Sama kitaraosuus on ajettu neljän eri esivalinnan läpi. Ne ovat järjestyksessä: Twin Reverb, Le Freak, Ty Clean Ring ja Indie Soft Crunch.

[soundcloud url="https://api.soundcloud.com/tracks/160619372" params="auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true" width="100%" height="450" iframe="true" /]

Kiitokset Steinbergille VST Amp Rackin laittamisesta mukaan Cubase Elementsiin, josta on tämän myötä tullut yhä varteenotettavampi vaihtoehto kitaristeille, sekä Windows- että Mac-puolella.