IK Multimedia iRig MIDI - kytke MIDI-laitteesi iPhoneen tai iPadiin

IK Multimedia on monen muun kätevän lisälaitteen lisäksi tehnyt myös iRig MIDI* -nimisen sovittimen, jonka avulla voi kytkeä MIDI-laitteen iPhoneen. Näin erillistä syntesoijaa voi joko käyttää iPhonessa olevien ohjelmien ohjaamiseen, tai ohjata syntesoijaa itseään iPhonessa ja iPadissä toimivilla ohjelmilla (ja niitähän riittää). Applen iOS on ollut Core MIDI -yhteensopiva versiosta 4.3 alkaen, joten ohjelmoijilla on ollut hyvin aikaa kehitellä MIDI-ohjelmia, jotka toimivat toki muidenkin Core MIDI -liittimien kuin iRig MIDI:n kanssa (tällaisia ovat esimerkiksi Line 6 MIDI Mobilizer* ja Yamaha i-MX1*).

iRig MIDI on tulitikkuaskin kokoinen palikka, joka kytketään iPhonen tai iPadin 30-nastaiseen lataus- ja lisälaiteliitäntään (tai Applen Lightning-to-30-pin Adapter* -sovittimella, jos kyseessä on Lightning-liitännällä varustettu uudempi iPhone tai iPad). Koska MIDI-liittimet ovat nykymittapuulla varsin ison kokoisia, iRig MIDI:n mukana toimitetaan kaksi erikoiskaapelia, joiden toisissa päissä on tavalliset MIDI-liittimet, ja toisissa puolestaan minijakit. Liitäntöjä puolestaan on kolme, eli MIDI IN- ja MIDI OUT -liitäntöjen lisäksi on vielä MIDI THRU, jota ei löydy kaikista iOS-palikoista (mutta jota useimmat eivät todennäköisesti tarvitse).

iRig-MIDI-SampleTank{.aligncenter .size-medium .wp-image-735 width="300" height="200"}

Liitäntäpalikassa on lisäksi micro-USB-portti, jonka kautta voi ladata iPhoneansa käyttäen mukana tulevaa (Applen lisälaitemääritysten takia lyhyenpuoleista) USB-kaapelia. Näin välttyy akkuvirran loppumiselta kesken treenisoiton, tai mikä pahempaa, kesken keikan. Varustelua täydentävät vielä ledit, jotka vilkkuvat sisääntulevan ja ulosmenevän MIDI-tiedon mukaan.

iRig-MIDI-3{.aligncenter .size-medium .wp-image-738 width="225" height="300"}

Rekisteröimällä iRig MIDI:nsä IK Multimedian verkkosivuilla saa nipun bonussoundeja IK Multimedian omaan SampleTankiin. Tämän edun hyödyntämiseksi on tietenkin ensin ladattava SampleTank App Storesta – vaikka sitten sen ilmaisversio SampleTank FREE*, joka tarjoaa kahdeksan instrumenttia. (Sama ohjelma toimii sekä iPhonessa että iPadissä.)

SampleTank-iOS{.aligncenter .size-medium .wp-image-737 width="300" height="200"}

iRig MIDI painaa vain 16 grammaa, eikä ole erityisen vankkaa tekoa, joten sitä ei kannata laittaa takataskuun ja istua sitten kovalle tuolille. Pienen kokonsa puolesta se on myös helppo hukata, joten kannattaa pitää kaapelit kytkettyinä siihen, jotta ne pysyvät yhdessä, eikä sovitinpalikka lähtisi seilaamaan omille teilleen.

Miksi iRig MIDI?

Uudet syntesoijat kytketään usein tietokoneeseen USB-liitännällä, mutta vanhaa kunnon MIDI-liitäntääkin näkee edelleen. Jos käytössä on vähänkään klassisempia syntesoijia 1980- tai 1990-luvulta, MIDI-liitäntä on todennäköisesti ainoa datayhteys ulkomaailmaan.

MIDI eli Musical Instrument Digital Interface on kenties parhaiten aikaa kestänyt musiikkilaitteiden liitäntästandardi. Core MIDI puolestaan on Applen oma ohjelmisto iOS- ja OS X -laitteisiin. Käytännössä kaikki Apple-laitteissa toimivat musiikkiohjelmat ovat Core MIDI -yhteensopivia, ja niin on myös iRig MIDI, joten se soveltuu minkä tahansa MIDI-laitteen kytkemiseen. Ohjelmat tunnistavat käytössä olevat Core MIDI -liitännät automaattisesti, joten tehtäväksi jää enää asettaa ohjelman ja MIDI-laitteen käyttämä MIDI-kanava (tai -kanavat) samaksi.

iRig-MIDI-2{.aligncenter .size-medium .wp-image-739 width="300" height="225"}

MIDI-laitteella voi sitten soitella virtuaali-instrumentteja tarjoavan ohjelman, kuten IK Multimedian oman SampleTankin, tarjoamia äänikertoja. Vastaavasti Genome MIDI Sequencer* tapaisella sekvensseriohjelmalla voi ohjata MIDI-syntesoijaa. Tulokset voi sitten halutessaan vaikka äänittää takaisin iPhoneen tai iPadiin, joko sekvensseriohjelmalla itsellään, tai yhdistelemällä ohjelmia Audiobusia* tai iOS 7:n Inter-App Audiota tukevilla ohjelmilla.

Kenties sittenkin iRig PRO?

Konesoittokin on kirjoittanut IK Multimedian iRig- ja iRig HD -kitarasovittimista, jotka eivät sisällä MIDI-ominaisuuksia. Edellä on puolestaan kerrottu iRig MIDI -sovittimesta, jossa on pelkästään MIDI-liitännät, mutta ei kitaraliitäntää. Jos sinulla ei vielä ole kumpaakaan (tai vaikka olisikin), nämä kaikki, sekä vielä äänitysmikrofoniliitäntä (haamuvirralla varustettuna), on mahdollista saada samoissa kuorissa, nimellä iRig PRO*.

*-merkityt linkit vievät Musikhaus Thomann Cyberstoreen tai Applen iTunes Storeen. Osta musiikkivermeesi sieltä, se auttaa pitämään Konesoiton soimassa!