Logic Remote - ohjaa Logic Pro X:ää iPadillä

Edes pienehkössä kotistudiossa ei saa kaikkia soittovälineitä saman pöydän ääreen. Ei myöskään ole käytännöllistä aina siirtyä mikrofonin, kitaran ja vahvistimen tai kosketinsoittimen äärestä tietokoneen ääreen ja takaisin kun äänityksiä tehdään. Jonkinlainen kauko-ohjaus olisi siis paikallaan.

Logic Remote on Applen oma iPad-ohjelma Logic Pro X -musiikkiohjelman ohjaamiseen. Sen avulla voi muun muassa:

  • Soittaa Logic Pro X:n virtuaali-instrumentteja, kuten rumpusettejä, käyttäen iPadin kosketusnäyttöä
  • Ohjata virtuaali-instrumentteja Smart Controls -ohjaimien avulla
  • Käynnistää ja pysäyttää toiston ja äänityksen, ohjata metronomia
  • Säätää Logic Pro X:n mikserin kanavatasoja virtuaalisilla liukusäätimillä

[caption id="attachment_723" align="aligncenter" width="300"]LPX_Remote1{.wp-image-723 .size-medium width="300" height="225"} Logic Remotella voi käynnistää ja pysäyttää toiston tai äänityksen, sekä säätää kanavatasoja.[/caption]

[caption id="attachment_724" align="aligncenter" width="300"]Logic
Remotella voi jopa venyttää basson kieliä iPadin
kosketusnäytöllä.{.size-medium .wp-image-724 width="300" height="225"} Logic Remotella voi jopa venyttää basson kieliä iPadin kosketusnäytöllä.[/caption]

Tavallisesti Logic Remote -laite ja Logic Pro X juttelevat keskenään langattoman lähiverkon kautta. Kun Logic Remote käynnistetään, se alkaa etsiä lähiverkosta käynnissä olevia Logic Pro X -ohjelmia. Kun yhteys on syntynyt, Logic Remotella voi ohjata suurta osaa Logic Pro X:n perustoiminnoista, ja se osoittautuukin yllättävän kattavaksi ja käteväksi.

Jos käytät langatonta verkkoa sellaisen ADSL-reitittimen kautta, jossa on palomuuritoiminto, voi olla, että Logic Pro X ja Logic Remote eivät löydä toisiaan samasta lähiverkosta WLAN-yhteydellä, koska niiden käyttämä TCP-portti on suljettu. Helpompaa kuin selvittää mikä portti on kyseessä, ja avata se OS X:n palomuuriasetuksista, on käyttää yhteyteen Bluetoothia.

Bluetooth on lyhyen kantaman radioyhteys, joka kuluttaa verrattain vähän virtaa, ja kantaa yleensä noin 5-10 metrin päähän, joskus pidemmällekin. Kaikissa Mac-tietokoneissa on ollut Bluetooth jo kymmenen vuotta, iPhoneissa ja iPadeissä taas niiden markkinoille tulosta saakka.

Varsinkin pöytämallisissa Maceissä Bluetooth todennäköisesti on jo päällä hiiren ja näppäimistön takia. Tarvittaessa sen saa päälle joko Asetukset / Settings-ohjelmasta, tai OS X:n valikkorivin oikeasta reunasta löytyvästä pikavalikosta, jonka tunnistaa Bluetoothin logosta.

iPadissä Bluetoothin päälläolon näkee tilarivin oikeasta reunasta, akun varaustilan vasemmalta puolelta, ja myös tämä ilmaisin sisältää Bluetoothin logon. Mikäli Mac-tietokonetta ja käyttämääsi iPadia ei ole vielä koskaan "paritettu" keskenään, tee se noudattaen Applen ohjetta "Logic Remote: Connecting via Bluetooth".

Logic Pro X reagoi yhteyspyyntöön vahvistuksella:

LPX_Remote_Connect{.aligncenter .size-medium .wp-image-722 width="300" height="136"}

Tämän jälkeen voi tulla vielä järjestelmän ilmoitus Logic Pro X:n oikeuksista vastaanottaa sisääntulevia yhteyksiä.

Yhteyksiin liittyvän tavanomaisen säätämisen lisäksi eteen saattaa tulla myös harvinaisempia ongelmia: esimerkiksi itselläni oli jo ennestään TouchOSC-ohjain asennettuna, ja se häiritsee Logic Remotea. Saatoin hyvin poistaa sen tarpeettomana, kuten Apple neuvoo ohjeessa "Logic Remote: May not connect if a TouchOSC device is already installed in Logic Pro X".

Yksi pieni hassuus Logic Remoten käytössä on ainakin suomalaiselle: vaikka Logic Pro X -ohjelmaa itseään ei ole käännetty suomeksi, Logic Remoten jotkut osat kyllä ovat suomenkielisiä. Niinpä esimerkiksi mikseriasetusten painike, jossa englanniksi lukee "PAN & VOLUME", on kääntynyt sinänsä aivan oikein suomeksi muotoon "PANOROINTI JA ÄÄNENVOIMAKKUUS", mutta teksti menee jo niin pieneksi, että ilman iPadin retinanäyttöä siitä ei saisi mitään selvää. (Mieleen tulevat vanhat suomalaiset putkiradiot, joissa oli äänenvoimakkuuspainikkeen tekstinä ytimekkäästi "VOIMA".)

Lataa Logic Remote App Storesta (ilmainen):

Download_on_the_App_Store_Badge_FI_135x40_0831{.alignleft .wp-image-414 .size-full width="135" height="40"}

Lataa Logic Pro X Mac App Storesta:

Available_on_the_Mac_App_Store_Badge_FI_165x40_0831{.alignleft .wp-image-484 .size-full width="165" height="40"}