Native Instruments Rig Kontrol ja Guitar Rig

Native Instruments on saksalainen pitkän linjan virtuaali-instrumenttien valmistaja, jonka tunnetuimpia ohjelmistotuotteita ovat Kontakt-sampleri, Massive-syntesoija sekä Guitar Rig -kitaramallinnusohjelmisto, mutta toisille ehkä Absynth tai FM8. Toki NI tekee myös äänilaitteita ja kontrollereita, kuten Maschine*.

Huomasin äskettäin, että Konesoiton linkkipartneri Musikhaus Thomann on kaivanut varastoistaan erän Native Instrumentsin Rig Kontrol* -pedaalilautoja, ja myy niitä edullisesti 60-vuotisjuhlatarjouksenaan. Koska hinta voi muuttua, katso itse mikä on Rig Kontrolin T-kaupan hinta siihen aikaan kun luet tätä.

PÄIVITYS 2017-05-23: Rig Kontrol 3 ei ole enää saatavana Thomannilta, ja tuskin enää tuleekaan.

Rig Kontrol on tuttu peli, koska sellainen on kuulunut Konesoiton projektistudion valikoimaan jo usean vuoden ajan. Vaikka Thomannin nimitys tuotteelle onkin "Native Instruments Guitar Rig 5 Pro Kontrol", näyttäisi kyseessä olevan sama kolmannen sukupolven pedaalilauta, joka on aiemmin tunnettu nimellä Rig Kontrol 3. Se vain ei enää taida kuulua Native Instrumentsin tuotevalikoimaan, mutta Thomann toki tarjoaa sille tavanomaisen takuunsa.

[caption id="attachment_674" align="aligncenter" width="300"]NI
Rig Kontrol on kitaristin Guitar Rig -pedaalilauta ja äänilaite
samassa.{.size-medium .wp-image-674 width="300" height="300"} NI Rig Kontrol on kitaristin Guitar Rig -pedaalilauta ja äänilaite samassa.[/caption]

Rig Kontrol on tarkoitettu toimimaan yhteistyössä NI:n oman Guitar Rig -ohjelmiston kanssa, mutta sopivasti ohjelmoimalla (käyttäen Controller Editor -ohjelmaa) sen saa käskyttämään myös muita musiikkiohjelmia. Guitar Rigin kanssa toiminta on kuitenkin varsin saumatonta; GR jopa näyttää tietokoneen ruudulla Rig Kontrolin tilan.

Rig Kontrol – jalalla koreasti

Rig Kontrol on oikeastaan melko yksinkertainen laite: alumiininen pedaalilauta, jossa pedaalien tilalla on pelkät jalkakytkimet. Oikeassa reunassa on wah-wah-pedaali. Takapaneelissa puolestaan on kaksi soitinliitäntää, esimerkiksi sähkökitaralle ja bassolle. Ääntä saa ulos kahdesta linjatasoisesta ulostulosta sekä kuulokeliitännästä. Lisänä on vielä MIDI-sisäänmeno ja -ulostulo erilaisia kontrolleriratkaisuja varten. Rig Kontrol kytkeytyy tietokoneeseen USB-liitännällä.

[caption id="attachment_675" align="aligncenter" width="300"]Rig
Kontrolin takapaneelista löytyvät sisäänmenot ja
ulostulot.{.size-medium .wp-image-675 width="300" height="300"} Rig Kontrolin takapaneelista löytyvät sisäänmenot ja ulostulot.[/caption]

Rig Kontrolin mukana tulee Guitar Rig -ohjelman kevytversio, johon sisältyy sen verran vahvistinmallinnuksia ja efektejä, että voi päätellä onko kiinnostunut päivittämään Pro-versioon. Itse olen aina pitänyt Guitar Rigistä enemmän kuin IK Multimedian Amplitubesta, kahdesta syystä: ensinnäkin, Guitar Rig on paljon helppokäyttöisempi kuin mielestäni hieman sekava Amplitube. Toiseksi, siinä missä Amplitube keskittyy olemaan erittäin rockrockrock ja mallintamaan nimekkäitä vahvistimia niiden oikeilla nimillä (Fender!), Guitar Rig on suunnattu enemmän uudenlaisten kitarasoundien suunnittelemiseen.

[caption id="attachment_677" align="aligncenter" width="300"]Guitar Rigin räkkiin on helppo koota oma soundinsa, tai
käyttää valmiita
äänikertoja.{.size-medium .wp-image-677 width="300" height="255"} Guitar Rigin räkkiin on helppo koota oma soundinsa, tai käyttää valmiita äänikertoja.[/caption]

En itse osaa soittaa sooloja enkä muutenkaan lirutella, mutta olen kiinnostunut tiukasta Nile Rodgers -tyylisestä rytmikitaroinnista, ja lisäksi lähestyn sähkökitaraa enemmänkin välineenä, josta saa mallinnusta apuna käyttäen uudenlaisia ääniä tutulla käyttöliittymällä. Sekä Amplitube että Guitar Rig tarjoavat toki huikeat mahdollisuudet uusien soundien luomiseen, mutta Guitar Rigissä ja Native Instrumentsissa nyt vain on jotain omemman tuntuista.

Kun Rig Kontrolin ajurit on asennettu, laite kytketty tietokoneeseen, ja käynnistetty Guitar Rig -ohjelma, alkaa hauskuus. Rig Kontrolin näyttö kertoo mikä esivalinnan numero kulloisestakin Guitar Rigin soundipankista on valittu. Painamalla PREV- tai NEXT-jalkakytkintä pääsee liikkumaan soundipankin esivalintojen välillä ilman että tarvitsee tavoitella hiirtä kitara kaulassa. Sama pätee myös virittimeen, jonka saa aktivoitua jalkakytkimellä. Ylärivin neljäs jalkakytkin on tarkoitettu tempon naputtamiseen jalalla.

Alarivin jalkakytkimet 1, 2, 3 ja 4 ovat sitten varsinaiset pedaalilautakytkimet. Useimmat Guitar Rigin valmiit soundit on ohjelmoitu siten, että niihin liittyvät efektit saa päälle tai pois jollain alarivin kytkimistä. Omia soundeja tehdessä nämä asetukset on myös helppo lisätä.

[caption id="attachment_676" align="aligncenter" width="300"]Guitar Rigin LIVE-tila toimii yhdessä Rig Kontrolin
kanssa.{.size-medium .wp-image-676 width="300" height="255"} Guitar Rigin LIVE-tila toimii yhdessä Rig Kontrolin kanssa.[/caption]

Guitar Rigissä on kaksi tilaa: "laboratorio" ja "live". Soundeja suunnitellessa ovat näkyvissä kaikki tarvittavat vahvistinmallinnukset ja efektit, mutta livetilassa ne korvataan suurikokoisella Rig Kontrol -näytöllä, jonka avulla on helppo muistuttaa itselleen mitä alarivin kytkimet ohjaavat. Toki soundissa voi olla enemmänkin kuin neljä efektiä, mutta jalkakytkimillä ohjaaminen rajoittuu siihen (ja neljä efektiä pedaalilaudassa on jo usein ihan riittävä). Wah-wah-pedaalin voi myös ohjelmoida säätämään jotain muuta kuin wah-wah-efektiä.

Guitar Rigin vahvistinmallinnukset - omalla luvalla

Native Instruments ei ole lähtenyt kisaamaan aidoista vahvistinmallinnuslisensseistä, mutta toki useimmat Guitar Rig 5:n vahvistimet pohjautuvat löyhästi kuuluisiin esikuviinsa. Niiden ilmiasu sekä osin nimet antavat hieman vinkkejä siitä mitä niitä kehittäessä on ajateltu. Kevytversiossa nimeltä Guitar Rig 5 Player ei ole näitä kaikkia.

[caption id="attachment_678" align="aligncenter" width="300"]Guitar Rigin vahvistinmallinnukset eivät ole
"virallisia", mutta klassikkoesikuvansa niillä silti
on.{.size-medium .wp-image-678 width="300" height="255"} Guitar Rigin vahvistinmallinnukset eivät ole "virallisia", mutta klassikkoesikuvansa niillä silti on.[/caption]

Tein jo kovasti listaa siitä mitä nämä vahvistimet mielestäni muistuttavat, mutta sitten tuli mieleen katsoa Wikipediasta, ja niinpä vain sieltä löytyi kattava artikkeli Guitar Rigistä, ja sieltä mallinnuksen todennäköisimmät esikuvat. [Varmasti porukalla on ollut hauskaa noita vahvistimien nimiä keksiessä.]{style="line-height: 1.5;"}

Pelkkä Guitar Rig vai KOMPLETE?

KOMPLETE on Native Instrumentsin kaikki virtuaali-instrumentit sisältävä megapaketti. NI myy suoraan omasta verkkokaupastaan erillisiä ohjelmia, mutta jos niitä tarvitsee enemmän kuin pari kappaletta (esimerkiksi Guitar Rig, Kontakt ja Massive), KOMPLETE voi olla jo samoissa hinnoissa, mutta sisältää vielä paljon, paljon enemmän.

Komplete 11*: kokoelma, jossa on 45 syntesoijaa ja efektiä sekä 13 000 soundia. Mukana muun muassa Kontakt 5, Massive, Guitar Rig 5 Pro, Battery 4 ja Absynth 5.

Komplete 9 Ultimate*: vieläkin massiivisempi, toimitetaan ulkoisella kiintolevyllä (!).

KOMPLETEn makuun pääsee nykyisin myös edullisen KOMPLETE 11 SELECT -version avulla. Siinä on 11 instrumenttia ja 2500 soundia, mukana muun muassa Massive.

Native Instruments toki tekee myös päivitys- ja vaihtotarjouksia, joten kannattaa rekisteröidä Rig Kontrolin mukana tuleva Guitar Rig Player, niin ainakin päivitys Guitar Rig 5 Pro -versioon saattaa olla edullinen. Tässä ei voi NI:n puolesta luvata mitään päivityshintaa, koska kampanjat vaihtuvat, mutta ainakin aiemmin tällaisia päivitystarjouksia on ollut paljonkin.

Ai niin, ja lisäksi: Guitar Rig ja muutkin Native Instrumentsin musiikkiohjelmat toimivat sekä Windowsissa että Macissä.