Apple Camera Connection Kit - iPad-muusikon pieni tärkeä palikka

Apple Camera Connection Kit on lisälaite, joka on tarkoitettu kuvien siirtämiseen digikamerasta iPadiin. Sillä on kuitenkin toinen, salainen henkilöllisyys: sen avulla voi kytkeä USB-liitäntäisiä MIDI-laitteita iPadiin. Kukapa olisi tiennyt tai uskonut?

Useimmat tietokonekäyttöön tarkoitetut kontrollerit ja koskettimistot käyttävät edelleen vanhaa kunnon MIDI-protokollaa, mutta kytkeytyvät tietokoneeseen USB-liitännän avulla. Myös hyvälaatuisia mikrofoneja on saatavana USB-versioina. Tällaisia laitteita olisi mukava käyttää myös iPadin kanssa, mutta Applen 30-nastainen lisälaiteliitäntä ei ole suoraan USB-yhteensopiva.

Pian ensimmäisen sukupolven iPadin markkinoille tulon jälkeen Apple esitteli myös lisälaitepaketin nimeltä Camera Connection Kit* (suomeksi "kameraliitäntäpaketti"), jossa on itse asiassa kaksi pientä palikkaa: toisessa on SD-muistikorttilukija, ja toisessa USB-liitäntä. Molemmat on ensisijaisesti tarkoitettu valokuvien siirtämiseen digikamerasta iPadiin, joko kytkemällä kamera suoraan tai laittamalla sen muistikortti lukijaan. Näin iPadiä voi käyttää kuvavarastona jos digikameran muistikortti tulee täyteen matkan päällä, ja sen avulla voi myös siirtää kuvat talteen vaikka Flickr- tai Dropbox-palveluun.

[caption id="attachment_616" align="aligncenter" width="225"]Apple
Camera Connection Kitin USB-liitin on pieni. Vaikutelmaa on tehostettu
avaamalla tikkuaskia hieman. Onpa se todellakin
pieni.{.size-medium .wp-image-616 width="225" height="300"} Apple Camera Connection Kitin USB-liitin on pieni. Vaikutelmaa on tehostettu avaamalla tikkuaskia hieman. Onpa se todellakin pieni.[/caption]

Jo iOS-käyttöjärjestelmän versiossa 4.2 (vuodelta 2010) Apple lisäsi Macistä tutun Core MIDI -komponentin, jonka avulla yhteensopivat ohjelmat voivat vastaanottaa ja lähettää MIDI-sanomia sopiville laitteille. Core MIDI -yhteyden saa myös WLAN-verkon kautta, mutta sellaisia kontrollerilaitteita on paljon vähemmän kuin USB-liitäntäisiä. Niinpä Camera Connection Kitin USB-sovitin on oivallinen tapa liittää iPadiin MIDI-laite, kunhan se vain on niin sanotusti "class compliant", eli ei tarvitse mitään erillisiä ajuriohjelmia (koska sellaisia ei iPadiin voi asennella, toisin kuin pöytäkoneisiin, ja oikeastaan ihan hyvä niin).

Liitettävän MIDI-laitteen on lisäksi oltava melkoisen virtapihi, koska Camera Connection Kit ei anna ulos kovin paljoa virtaa. Tätäkin pystyy kiertämään jos MIDI-laitteella on oma verkkomuuntaja, mutta silloin ratkaisu ei tietenkään ole enää täysin mukana kuljeteltava. Akai Pro on julkaissut tietokannassaan tästä aiheesta hyvän artikkelin, jossa annetaan myös hyvä vinkki kytkeä laite virroitettuun USB-keskittimeen.

Olen itse liittänyt Camera Connection Kitin avulla iPadiin vuorollaan niin Alesis Q25* -MIDI-koskettimiston kuin USB-mikrofoninkin.

[caption id="attachment_619" align="aligncenter" width="300"]Blue
Snowball -USB-mikrofoni liitettynä iPadiin Camera Connection Kitin
avulla. Tässä kuvassa olevat laitteet ovat muuten kaikki lähes neljä
vuotta vanhoja. Aina ei tarvitse olla uusinta
uutta.{.size-medium .wp-image-619 width="300" height="200"} Blue Snowball -USB-mikrofoni liitettynä iPadiin Camera Connection Kitin avulla, ja äänitystä GarageBandillä. Tässä kuvassa olevat laitteet ovat muuten kaikki lähes neljä vuotta vanhoja. Aina ei tarvitse olla uusinta uutta.[/caption]

Sen sijaan sekä Korg microKONTROL että padKONTROL* vaativat liikaa virtaa, eivätkä suostuneet toimimaan, ja samoin teki myös Steinberg UR22* -äänilaite (jossa ei edes ole omaa erillistä virtalähdettä). Steinbergin uudempaa UR44*-äänilaitetta pitäisi kuitenkin pystyä käyttämään Camera Connection Kitin kautta, mutta sitä en ole itse päässyt kokeilemaan.

PÄIVITYS 2016-05-14: Steinberg UR22 mkII* on päivitetty versio UR 22:sta, joka toimii myös iPadin kanssa. Siihen voi kytkeä erillisen USB-virtalähteen, jolloin äänilaitteen varsinaisen USB-liitännän voi puolestaan kytkeä iPadiin käyttäen Applen Camera Connection Kit -palikkaa.

Toki on sellaisiakin äänilaitteita, jotka toimivat suoraan iPadin kanssa, kuten Focusrite iTrack Solo*.

[caption id="attachment_618" align="aligncenter" width="300"]Jos
MIDI-laite ei ole todella virtapihi, voi olla, että Camera Connection
Kitin tarjoama virta ei sille riitä. Näin kävi esimerkiksi Korg
padKONTROLin
kanssa.{.size-medium .wp-image-618 width="300" height="217"} Jos MIDI-laite ei ole todella virtapihi, voi olla, että Camera Connection Kitin tarjoama virta ei sille riitä. Näin kävi esimerkiksi Korg padKONTROLin kanssa.[/caption]

[Mikäli erillisvirtaa löytyy "class-compliantille" MIDI-laitteelle, liittämisessä ei pitäisi olla ongelmia. Kokeilin esimerkiksi Yamaha DTX400K* -sähkörumpusarjaa ensimmäisen sukupolven iPadin ja GarageBand 2.0:n kanssa, hyvin tuloksin.]{style="line-height: 1.5;"}

Camera Connection Kitin USB-palikka on aivan ehdoton lisävaruste kun haluat käyttää moderneja MIDI-kontrollereita iPadin kanssa. Sen huonoin puoli on, että se on pienen kokonsa takia aina hukassa, ellei sitä pidä jatkuvasti USB-kaapelin liittimessä kiinni. Toinen huono puoli on se, että iPadiä ei pysty lataamaan samaan aikaan kun käytetään MIDI-laitetta CCK:n avulla.

Aiemmin Camera Connection Kit ei toiminut ollenkaan iPhonen kanssa, mutta nyt kun kokeilin uudelleen iPhone 4 -laitteella, johon oli juuri päivitetty iOS 7.1, se toimi ihan mukisematta. Soittelin siitä ilahtuneena jonkin aikaa SampleTankin pianoa Alesis Q25 -koskettimistolla.

[caption id="attachment_617" align="aligncenter" width="225"]iOS
7:n myötä Camera Connection Kit näyttäisi toimivan myös iPhonessa. Tässä
iPhone 4 ja SampleTank, kytkettynä Alesis Q25 -koskettimistoon
USB-kaapelilla.{.size-medium .wp-image-617 width="225" height="300"} iOS 7:n myötä Camera Connection Kit näyttäisi toimivan myös iPhonessa. Tässä iPhone 4 ja SampleTank, kytkettynä Alesis Q25 -koskettimistoon USB-kaapelilla.[/caption]

Sen sijaan vanhalla iPhone 3GS:llä ja sen iOS 6.1:llä kaikki oli kuin ennenkin:

iPhone 3GS + iOS 6.1 = ei Camera Connection Kitin
käyttömahdollisuutta.{.size-medium .wp-image-622 .aligncenter width="200" height="300"}

iPhone 3GS + iOS 6.1 = ei Camera Connection Kitin käyttömahdollisuutta.

[Koska en omista yhtään uudempaa Lightning-liitäntäistä iPadia, en osaa omasta kokemuksesta sanoa toimisiko se Applen Lightning to 30-pin Adapter* -palikan kanssa. Applen oma teknisen tuen artikkeli ei tätä asiaa valaise. Sen sijaan tämän yhdistelmän toimivuuden yhdistelmällä iPhone 5 + iOS 7.1 varmistan heti kun löydän tämän toisen varsin pienikokoisen palikan, joka myös on aina hukassa...]{style="line-height: 1.5;"}

[Applelta on nykyisin kyllä myös saatavana erilliset Lightning-lisälaitteet USB- ja muistikorttikäyttöön. Lightning-USB-kamerasovittimen* MIDI-kyvyistä en tällä tietämyksellä pysty sanomaan mitään, mutta kertokaa jos tiedätte. Jos uutta ilmenee, niin päivitetään tietoja tähän.]{style="line-height: 1.5;"}

P.S. Camera Connection Kitin USB-palikan avulla voi liittää iPadiin myös perinteisen USB-liitäntäisen näppäimistön, mutta jos sattuu olemaan käytettävissä Bluetooth-näppäimistö, ei liitäntäpalikoitakaan tietenkään tarvita.

HUOMAUTUS: Tässä jutussa *-merkityt linkit vievät Musikhaus Thomannin verkkokauppaan. Osta sieltä, se auttaa pitämään Konesoiton soimassa!


Musikhaus Thomann
Linkpartner{width="110" height="35"}