Esittely: Yamaha Metronome iPhonelle

Metronomi, se pitää soittajan tahdissa.

Ennen oli pianon päällä tikittävä Mälzelin metronomi, jonka heiluri viuhtoi puolelta toiselle hypnoottisesti. Tämä monen soittoharjoituksia tahdittanut vekotin ei ole suinkaan hävinnyt minnekään, vaan esimerkiksi Wittner valmistaa edelleen laadukkaita ja edullisia perinteisiä metronomeja*.

Sitten tulivat digitaaliset taskumetronomit*, jotka piipittävät ja naksuttavat räleästi. Sekä kellovalmistaja Seiko että elektronisten soitinten valmistajat kuten Korg, Yamaha ja Boss (Roland) valmistavat edelleen näitä minikokoisia tahdittajia, jotka mahtuvat mukavasti soitinlaukkuun. Joissakin malleissa on mukana myös viritinominaisuus.

Moderneimmillaan metronomi on vain yksi älypuhelimen monista musiikkiohjelmista. Koska iPhonen äänentoistokyvyt ovat edelleen alan parhaimmistoa, on metronomiohjelmia tehty eniten juuri iPhonelle. Haku App Storesta sanalla "metronome" palauttaa otoksen enemmän tai vähemmän käyttökelpoisia tahdittajia.

[caption id="attachment_564" align="aligncenter" width="474"]Yamaha Metronome -ohjelma vastaan 20 vuotta vanha Seiko
DM-20. Nämä kun laittaa yhtä aikaa käyntiin samalla tempolla, niin pian
ne jo erkanevat toisistaan. Veikkaisin melkein, että Seiko siinä
sleeppaa.{.size-large .wp-image-564 width="474" height="474"} Yamaha Metronome -ohjelma vastaan 20 vuotta vanha Seiko DM-20. Nämä kun laittaa yhtä aikaa käyntiin samalla tempolla, niin pian ne jo erkanevat toisistaan. Veikkaisin melkein, että Seiko siinä sleeppaa.[/caption]

Tästä oli tarkoitus tulla neljän metronomiohjelman katsaus, jossa olisi yy-kaa-koo-nee-sanaleikkejä, koska nelijakoinen rytmi on länsimaisessa musiikissa ylivoimaisesti yleisin. Keräilyvaiheessa kävi kuitenkin ilmi, että yksi ensimmäisistä iPhonen metronomiohjelmista, Bjangon mainio Beats, ei ole enää saatavana App Storesta. Steinwayn metronomi, jota saa sekä Steinway- että Ludwig-versiona, on hyvä ilmaisvaihtoehto, mutta ei läheskään niin monipuolinen kuin esimerkiksi tässä esitelty Yamaha Metronome. Ei siis ollut lainkaan vaikea päätös keskittyä yhteen hyvään monen erilaisen sijasta.

Metronomi älypuhelimessa

Metronomi on siirtynyt älypuhelimeen samasta syystä kuin kitaraviritinkin: puhelin on yleensä aina mukana, siinä on sekä kaiutin ja kuulokeliitäntä että mikrofoni, ja se muuntuu joustavasti tehtävästä toiseen. Se ei myöskään tarvitse paristonvaihtoa, vaikka akkua toki pitää ladata tämän tästä - sitä enemmän mitä ahkerammin metronomia, viritintä tai muuta musiikkiohjelmaa käyttää.

Puhelimen käyttö musiikkihommissa on toki joskus hieman hankalaa, koska saapuvilla puheluilla on taipumus keskeyttää puhelimessa meneillään olevat muut asiat. Esimerkiksi metronomin toisto keskeytyy puhelimen soidessa. Puhelimen voi tietenkin laittaa lentokonetilaan, mutta silloin eivät tekstiviestit tule läpi.

Mikäli käytät musiikkihommissa iPadiä, käytännössä kaikki iPhonelle tehdyt metronomiohjelmat toimivat myös siinä, joko yhteensopivuustilassa tai sitten varta vasten iPadille tehdyssä universaalitilassa. Sitä eivät ainakaan saapuvat puhelut häiritse, paitsi että onhan aina Skype...

Yamaha Metronome

Soitinvalmistaja Yamahan oma metronomiohjelma iPhonelle jäljittelee firman omaa Clickstation-laitetta, jota ei yleensä enää juuri musiikkikauppojen varastoissa ole. Ohjelma on yksinkertaisesti nimeltään Metronome, ja se on todella 1,79 euron hintansa arvoinen (vertailun vuoksi, hyvästä metronomilaitteesta saa varautua 20 euron molemmin puolin, yleensä yli).

Osta Yamaha Metronome App Storesta:

Download_on_the_App_Store_Badge_FI_135x40_0831{.size-full .wp-image-414 .alignnone width="135" height="40"}

Tempolukeman asetus tapahtuu kiertämällä virtuaalista pyörää tai naputtamalla omaa rytmiä sille varattuun iskualueeseen. Hitain asetettava tempo on varsin larghissimo 30, ja nopein puolestaan impossibile 400. Normaalissa COARSE-tilasa tempolukema vaihtuu yhden iskun välein, mutta FINE-tilassa tarkkuus on iskun sadasosa.

[caption id="attachment_570" align="aligncenter" width="320"]Yamaha Metronome on tarkka, tyylikäs, monipuolinen ja
edullinen - mitä vielä
odotat?{.size-full .wp-image-570 width="320" height="480"} Yamaha Metronome on tarkka, tyylikäs, monipuolinen ja edullinen - mitä vielä odotat?[/caption]

Yamahan metronomi osaa vaikka mitä tahtilajeja, mutta nämäkin asetukset on jaettu kahteen. GENERAL-osassa on valittavana tahtilajit 4/4, 3/4, 6/8 ja 9/8. Progemuusikot taas voivat siirtyä suosiolla ALL-osaan, josta löytyvät kaikki nelijakoiset tahtilajit 1/4, 2/4 ... 12/4 ja joukko kaksi- ja kahdeksanjakoisia.

[caption id="attachment_571" align="aligncenter" width="320"]Tahtilajeissa löytyy hieman erikoisempiinkin
tarpeisiin.{.size-full .wp-image-571 width="320" height="480"} Tahtilajeissa löytyy hieman erikoisempiinkin tarpeisiin.[/caption]

Yksi tämän monipuolisen metronomin erityisominaisuuksista on mikseri, jolla säädetään tahdin ensimmäiselle iskulle tulevan korostuksen ja muiden iskujen suhteellista voimakkuutta. Metronomin ollessa käynnissä nämä iskut näkyvät myös eri värisinä "LED-valoina" tempokehällä; aksentti on punainen, muut iskut vihreitä. Vetämällä mikserin liu'ut alas saa tehtyä metronomista myös täysin hiljaisen, jos vain pysyy tahdissa seuraamalla pelkkiä valoja. Tähän asetukseen en keksinyt mitään pikakeinoa.

[caption id="attachment_574" align="aligncenter" width="320"]Metronomin äänien voimakkuuksia voi säätää
mikserillä.{.size-full .wp-image-574 width="320" height="480"} Metronomin äänien voimakkuuksia voi säätää mikserillä.[/caption]

Mikseristä saa myös säädettyä metronomin tuottamia ääniä, joiden oletusasetukset ovat peräisin esikuva Clickstationista. Valittavana on suuri joukko erilaisia lyömäsoitinääniä, joita Yamahan kirjastoissa  tietenkin riittää.

[caption id="attachment_572" align="aligncenter" width="320"]"I
gotta have more
cowbell!"{.size-full .wp-image-572 width="320" height="480"} "I gotta have more cowbell!"[/caption]

Toinen erityisominaisuus on korostuksen korostaminen entisestään käyttämällä iPhonen värinähälytystoimintoa. Kun sen kytkee päälle asetuksista ja laittaa puhelimen pöydälle tai vaikka nuottitelineelle, ainakin kuulee ykkösen. Onneksi iPhonen värinähälytys ei ole aivan niin voimakas, että puhelin liikkuisi ja putoaisi värinän myötä ainakaan heti. Akkuvirtaa jatkuva väristely tietenkin kuluttaa ajan myötä paljon.

Kolmas, etenkin keikkakäytössä kätevä ominaisuus on biisilista, jolle voi tallentaa biisien nimet ja tempot, ja siirtyä biisistä toiseen kätevästi tökkäämällä plus- tai miinus-painiketta. Biisit voi myös ketjuttaa peräkkäin.

[caption id="attachment_573" align="aligncenter" width="320"]Tempon voi asettaa myös naputtamalla itse rytmiä
ruutuun.{.size-full .wp-image-573 width="320" height="480"} Tempon voi asettaa myös naputtamalla itse rytmiä ruutuun.[/caption]

Yamaha Metronomessa on lisäksi vielä MIDI-ominaisuuksia, joita ei tullut edes kokeiltua. Periaatteessa niiden hyödyntämiseen erillisen MIDI-laitteiston kanssa tarvittaisiin Yamahan i-MX1-sovitin, mutta en ihmettelisi, vaikka myös IK Multimedia iRig MIDI kävisi sen tilalla, koska molemmat ovat Core MIDI -yhteensopivia.

Metronome on suunniteltu yhdellä kädellä käytettäväksi, ja toimii siksikin pelkästään pystyruututilassa, eikä kääntyile hermoja rassaavasti. On vaikea keksiä mitä vielä haluaisi älypuhelimen metronomilta, eli kyllä Yamaha tässä on lyönyt kunnarin.

Osta Yamaha Metronome App Storesta:
Download_on_the_App_Store_Badge_FI_135x40_0831{.size-full .wp-image-414 .alignnone width="135" height="40"}

* Tähdellä merkityt linkit vievät Musikhaus Thomannin verkkokauppaan. Jos tarvitset perinteisen tai digitaalisen metronomin, osta se - ja muutkin musiikkilaitteesi - Thomannilta; se auttaa pitämään Konesoiton soimassa.