Kitara, iPad ja tähdet

Soitatko sähkökitaraa? Tervetuloa 2010-luvulle. Tästä saat tiivistetyt ohjeet siihen miten saat sähkökitaran liitettyä kiinni iPadiin, käyttäen tablettitietokonetta mallintavan kitaravahvistimen tavoin. Jutun otsikko viittaa tietenkin Eppu Normaalin klassikkoon "Kitara, taivas ja tähdet":

[embed size="compact"]http://open.spotify.com/track/49KJpUDmTDrSeTpVVppxeS[/embed]

Toki olisi voinut veistellä myös Kolmas nainen -yhtyeen kappaleesta "Sähkökitara, hyvää tahtoa ja kavereita":

[embed size="compact"]http://open.spotify.com/track/36LGV86noWl0YeJ9LaY8vE[/embed]

Taivas aukenee iPad-tablettitietokoneen avulla. Ellet ole vielä hankkinut sellaista, niin nyt viimeistään on sen aika. Mitä uudempi, sen parempi, mutta pelkkään kitaransoittoon riittää hieman vanhempikin iPad. Itse asiassa samalla periaatteella ja samoilla lisälaitteilla saat sähkökitaran kytketyksi myös iPhoneen, mutta iPadin isompi näyttö helpottaa ohjelmien käyttöä.

AppleiPadAirMiniPress{.size-medium .wp-image-522 .aligncenter width="254" height="300"}

Jos jatketaan vielä tuota biisinnimivertausta, tähdet viittaavat tässä iPadille tehtyihin ohjelmiin, joilla saa kitaran soimaan kuin se olisi kytketty erilaisiin klassikkovahvistimiin. Tulokset menevät täydestä useimpiin kuulijoihin. Soundeja on yhtäkkiä ulottuvilla huikea määrä, ja niiden hakeminen ja palauttaminen on erittäin helppoa. Tästä teknologiasta, joka tunnetaan nimellä vahvistinmallinnus (engl. amp modeling) on kirjoitettu Konesoitossa ihan oma juttunsakin.

GarageBandillä alkuun

Seuraavaksi lataa iPadiin GarageBand-ohjelma Applen App Storesta.

icon_garageband{.size-full .wp-image-525 .alignleft width="75" height="75"}

GarageBand for iOS

GarageBand - App
Store{.size-full .wp-image-413 .alignleft width="135" height="40"}
GarageBand on ilmainen, mutta alle viiden euron ostos ohjelman sisältä saa taivaat aukenemaan, koska sen myötä saat käyttöösi muun muassa Guitar Ampin. Se sisältää samoja kitaravahvistinmallinnuksia kuin Mac-tietokoneiden GarageBand.

GarageBand2iOSAppStore{.aligncenter .size-large .wp-image-520 width="474" height="471"}

GarageBand ei suinkaan ole ainoa sähkökitaristeja kiinnostava vahvistinmallinnusohjelma, mutta sillä on ehdottomasti helpointa päästä alkuun. Mikäli törmäät sen rajoituksiin, kannattaa alkaa katsella järeämpää kitaraohjelmistoa iPadille, kuten IK Multimedia AmpliTube.

Kitara kiinni iPadiin

Sähkökitaran saat kytkettyä kiinni iPadiin sopivalla liittimellä, kuten Apogee JAM* tai IK Multimedia iRig HD*. Äänenlaadun puolesta molemmat riittävät hyvin, mutta jos haluat vielä parempaa ääntä (ainakin numeroina), valitse uudempi Apogee JAM 96k* tai iRig HD 2. Nämä kaikki ovat digitaalisia liittimiä, joissa häiriöitä on hyvin vähän saati ollenkaan. Jos sen sijaan haluat kokeilla halvalla miten iPad-kitarointi onnistuu, IK Multimedian vanhempi iRig 2* on kuulokeliitäntään kytkettävä edullinen, mutta hieman häiriöalttiimpi liitin.

Konesoitossa on esitelty sekä Apogee JAM että IK Multimedia Amplitube iRig. Uudemmat iRig HD, iRig HD 2 ja Apogee JAM 96k ovat vielä kokeilematta.

JAM_with_cables{.aligncenter .size-large .wp-image-288 width="474" height="355"}

Kytke iPadiin kuulokkeet, tai liitä tablettisi kuulokeliitäntää käyttäen johonkin käsillä olevaan toistovälineeseen.

JAM_with_guitar_and_iPad{.aligncenter .size-large .wp-image-289 width="474" height="355"}

Soittamaan!

GarageBand on suomenkielinen mikäli iPadisi kieliasetus on suomi. Valitse Instrumentit, sitten Guitar Amp.

[caption id="attachment_526" align="aligncenter" width="1024"]Kitaravahvistimia pääsee käyttämään valitsemalla
GarageBandistä Instrumentit ja Guitar
Amp.{.size-full .wp-image-526 width="1024" height="768"} Kitaravahvistimia pääsee käyttämään valitsemalla GarageBandistä Instrumentit ja Guitar Amp.[/caption]

Valitse Guitar Ampista haluamasi valmis kitarasoundi ja ala soittaa.

TÄRKEÄÄ! Et kuule kitarasoundia ellet kytke tarkkailua päälle:

[caption id="attachment_535" align="aligncenter" width="612"]Kytke
tarkkailu päälle napauttamalla plugin kuvaa ja kääntämällä
kytkintä.{.size-full .wp-image-535 width="612" height="612"} Kytke tarkkailu päälle napauttamalla plugin kuvaa ja kääntämällä kytkintä.[/caption]

Laita äänitys päälle jos haluat tallentaa tulokset. GarageBandista voi tuoda tallennuksia käsiteltäväksi edelleen esimerkiksi Applen Logic Pro X -ohjelmassa.

Guitar Ampissa on yhdeksän erilaista virtuaalista vahvistinta, jotka jäljittelevät kuuluisia klassikoita, mutta eivät käytä niiden nimiä. Tarkempia tietoja saat Konesoiton aiemmasta jutusta GarageBandin Mac-version kitaravahvistimista. GarageBandin iOS-versiossa ovat mukana:

  • Small Tweed Combo (Fender)
  • Blackface Combo (Fender)
  • English Combo (Vox AC30)
  • Vintage Stack (Marshall Plexi)
  • Modern Stack (Mesa Boogie)
  • Stadium Stack (Hiwatt)
  • British Blues Combo (Marshall JTM45)
  • Sunshine Stack (Orange)
  • Small Brownface (Fender 1959-1963)

Suluissa mainitut esikuvat voivat hieman heittää, eikä Apple missään nimessä virallisesti väitä näitä jäljittelevänsä, mutta näöltään ja soinniltaan ne muistuttavat eniten noita mainittuja.

Valmiit soundit

Guitar Ampissa on valmiina neljään eri kategoriaan sijoitettuja kitarasoundeja: Clean, Crunchy, Distorted ja Processed.

Clean-osastolta löytyy joukko perussoundeja, jotka eivät sisällä juurikaan efektejä, vaan mallinnettu vahvistin soi perinteiseen tapaansa.

[caption id="attachment_530" align="aligncenter" width="1024"]Clean-kategorian
kitarasoundit.{.size-full .wp-image-530 width="1024" height="768"} Clean-kategorian kitarasoundit.[/caption]

Crunchy-soundit ovat rock- ja blues-suuntautuneempia: paljon yliohjausta.

[caption id="attachment_529" align="aligncenter" width="1024"]Crunchy-kategorian soundeista löytyy
rouheutta.{.size-full .wp-image-529 width="1024" height="768"} Crunchy-kategorian soundeista löytyy rouheutta.[/caption]

Distorted-kategoriasta löytyvät perinteiset särösoundit. Punk Rock tuo heti mieleen Sex Pistolsin ja Steve Jonesin (toisille ehkä uudempiakin vertailukohtia).

[caption id="attachment_527" align="aligncenter" width="1024"]Distorted-kategoria on metallimiesten
mieleen.{.size-full .wp-image-527 width="1024" height="768"} Distorted-kategoria on metallimiesten mieleen.[/caption]

Processed sisältää efektipainotteisia soundeja: Chorus Shimmer tuo mieleen The Policen Andy Summersin, ja Dublin Delay on selvästi U2:n The Edgen inspiroima.

[caption id="attachment_528" align="aligncenter" width="1024"]Processed-kategorian soundit ovat hieman
kokeellisempia.{.size-full .wp-image-528 width="1024" height="768"} Processed-kategorian soundit ovat hieman kokeellisempia.[/caption]

Kitarasoundien valikoima ei itse asiassa ole muuttunut GarageBandin 1.0-versiosta. Tässä YouTubesta löytynyt kooste Guitar Ampin eri vahvistimien soundeista tuolla vanhemmalla versiolla:

http://www.youtube.com/watch?v=NBG_fTgVwtg

Koosteen tekijä ei ollut aivan vakuuttunut GarageBandin mallinnuskyvyistä, mutta kokeilemisen ja hintansa arvoinen se ainakin on.

Valmiisiin soundeihin kuuluu vahvistinmallinnuksen lisäksi myös pedaalilauta, ja siinä enintään neljä pedaalia, jotka voi valita kymmenestä tarjolla olevasta.

[caption id="attachment_532" align="aligncenter" width="1024"]GarageBandin pedaalilauta sisältää 10
efektiä.{.size-full .wp-image-532 width="1024" height="768"} GarageBandin pedaalilauta sisältää 10 efektiä.[/caption]

Omat soundit talteen

Ottamalla jonkin valmiin soundin pohjaksi on helppo hakea omia soundeja ja tallentaa niitä sitten nimellä. Tallennetun soundin hakeminen myöhemmin on helppoa. Ensimmäisen tallennuksen jälkeen soundikategorioihin ilmestyy uusi Muokattu-niminen valinta, josta omat soundit löytyvät.

[caption id="attachment_533" align="aligncenter" width="1024"]Omien kitarasoundien tallentaminen onnistuu
myös.{.size-full .wp-image-533 width="1024" height="768"} Omien kitarasoundien tallentaminen onnistuu myös.[/caption]

Toivottavasti tämän katsauksen perusteella innostut käyttämään iPadiä ja GarageBandiä sähkökitaran soittamiseen, joko harjoitteluun tai vakavampaankin tallentamiseen.

Kannattaa myös muistaa, että kitaraliittimet, kuten Apogee JAM ja IK Multimedia iRig, toimivat myös muiden ohjelmien kanssa ristiin.

Kerro kokemuksistasi iPadin ja GarageBandin sekä kitaraliittimien kanssa! Jos jokin askarruttaa, kysy!


* Tähdellä merkityt linkit vievät Musikhaus Thomannin verkkokauppaan. Osta musiikkivehkeesi sieltä, se auttaa pitämään Konesoiton soimassa.