Esittely: KORG Gadget for iPad

Kuten Apple viime vuonna, KORG pääsi hieman yllättämään julkaistessaan viime viikolla pidetyillä NAMM 2014 -messuilla täysin uuden iPad-musiikkiohjelman nimeltä Gadget. Se sisältää sekä moniraitaisen sekvensserin että 15 kappaletta syntesoijia, jotka eivät suoranaisesti jäljittele tai mallinna mitään olemassaolevaa laitetta, mutta ovat saaneet vaikutteita ja innoitusta Korgin (ja muidenkin valmistajien) klassikkolaitteista.

Perehdytään pikaisesti KORG Gadgetin käyttöön. Tässä aluksi Gadgetin oma esittelyvideo:

http://www.youtube.com/watch?v=41QVTMjruok

Joko innostuit?

Korg Gadget for iPad - App
Store{.size-full .wp-image-413 .alignnone width="135" height="40"}

Kappaleen rakenteen koostaminen KORG Gadgetillä muistuttaa jonkin verran Ableton Liven* Session-näkymää: raidat ovat pystysuunnassa, ja niiden läpi kulkevat "scenet" eli useita tahteja sisältävät osat, kuten intro, säkeistö, kertosäe ja niin edelleen. Tavalliseen lineaariseen raitaesitykseen tottuneelle tämä järjestely ei meinaa oikein aueta, mutta Gadgetin parissa vietetty lisäaika tuonee lisävalaistusta asetelmaan.

GadgetSong{.aligncenter .size-large .wp-image-511 width="474" height="632"}

Toki Gadget on vielä hieman hiomaton timantti, ja ohjekirjakin on hieman sekava (tosin kaikki eivät sitä tarvitse, tai lue sitä vaikka tarvitsisivatkin). Hieman otsa rypyssä voi kysyä, onko Gadget niin sanotusti "vakavasti otettava" musiikkistudio-ohjelma? Ilmeiset vertailut GarageBandiin tuovat heti esiin selkeitä eroja: Gadget ei ole perinteinen äänitysohjelma, vaan nimenomaan elektronisen, sekvensoidun musiikin tekemiseen tarkoitettu muistilehtiö, jolla voi toki tehdä kokonaisen kappaleen, mutta myös vaikka vain elementtejä isompaan tuotantoon. Hintaa (josta tutustumistarjouksena 25 % pois 23.2.2014 asti) Korg voisi hyvinkin perustella ainutlaatuisella instrumenttivalikoimalla, joka ei perustu vain sämplättyihin soundeihin.

Gadgetin instrumenttivalikoima ilmenee oheisista kuvista (napauttamalla saat suurempikokoisen kuvan näkyviin):

Gadgets1{.aligncenter .size-medium .wp-image-507 width="225" height="300"}

Gadgets2{.aligncenter .size-medium .wp-image-508 width="225" height="300"}

Gadgets3{.aligncenter .size-medium .wp-image-509 width="225" height="300"}

Korgin SoundCloud-sivulta löytyy ääninäytteet kaikista Gadget-instrumenteista.

[Hauskuus ei rajoitu vain iPadiin, vaan Gadgetin instrumentteja voi soittaa myös ulkoisella MIDI-koskettimistolla, kunhan vain saa sen kytkettyä iPadiin kiinni. Hyväksi havaittu ratkaisu tähän on Applen Camera Connection Kit, joka riittää jos koskettimisto ei vie liikaa virtaa. (Konesoiton valinta tähän tarkoitukseen on]{style="line-height: 1.5"}Alesis Q25[.)]{style="line-height: 1.5"}

Mitä uudempi iPad, sitä enemmän etua lisätehosta on Gadgetin käytössä. Oma kolmannen sukupolven iPadini (eli ensimmäinen retinanäytöllinen malli) osoitti hieman hyytymisen merkkejä kun vempaimia soitteli suoraan näytöltä, ja MIDI-koskettimiston kanssa käytettäessä ilmeni selvää latenssia. Niinpä vanhemmilla ja hitaammilla iPadeillä toimii paremmin perinteinen nuottien tökkiminen ruudukkoon kuin suora tosiaikainen soittaminen; melko old skool -sekvensserikäyttöä siis on tiedossa. Toivottavasti Korg pystyy päivitysversioiden myötä edes hieman parantamaan suorituskykyä myös vanhemmilla iPadeillä, vaikka myöntääkin suoraan, että raitojen määrä on sitä rajoittuneempi mitä vanhempaa rautaa on käytössä.

GadgetScene{.aligncenter .size-large .wp-image-510 width="474" height="632"}

Raitoja voi toki puristaa hieman lisää käyttämällä pöytäkoneiden sekvenssereistä tuttua keinoa eli "jäädytystä" (engl. freeze), jolloin raitaa ei soiteta joka kerta instrumenteilla, vaan se muunnetaan ääneksi, jonka toistaminen vie paljon vähemmän tehoa kuin instrumentin käskyttäminen lennossa.

Gadgetillä tehdyt tuotokset voi myös jakaa kaikkien kuultavaksi ohjelman sisältä Korgin omalla GadgetCloud-palvelulla, joka itse asiassa on rakennettu SoundCloudin päälle (kuten nimestäkin voisi jo arvella). Sen käyttöön tarvitaan siis tietenkin SoundCloud-tunnus.

Tässä pieni, vartissa tehty kokeilupätkä (jos ei mitään kuulu, niin mene suoraan SoundCloudiin soittimesta ja kuuntele sieltä):

[soundcloud url="https://api.soundcloud.com/tracks/131826457" params="color=ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_artwork=true" width="100%" height="166" iframe="true" /]

[Jos Propellerhead Software koskaan yleensä tekee iOS-versiota Reasonista*, niin nyt ainakin on vastassa entistä kovempaa kilpailua iPad-musiikkistudio-ohjelmien sarjassa.]{style="line-height: 1.5"}


Osta KORG Gadget App Storesta:

Korg Gadget for iPad - App
Store{.size-full .wp-image-413 .alignnone width="135" height="40"}

Muista myös Korgin muut iOS-musiikkiohjelmat - iKaossilator, iElectribe, iMS-20 ja iPolysix!

PÄIVITYS 2014-12-01: Korgilta on nyt saatavana myös Korg Module, joka on tarkoitettu erityisesti kosketinsoittajille. Se toimii myös yhteen Gadgetin kanssa.

Osta KORG Module App Storesta:

Korg Module for iPad - App
Store{.size-full .wp-image-413 .alignnone width="135" height="40"}