Konesoiton toimintaperiaatteet

Konesoitto-sivusto perustettiin heinäkuussa 2013 jakamaan tietoa digitaalisesta musiikkiteknologiasta harrastajille. Näkökulma on kotistudion pystyttämistä harkitsevan tai sellaisessa jo toimivan harrastajamuusikon, joka voi olla hyvinkin perillä tietokoneiden käytöstä musiikin tekemisessä, mutta voi myös olla vasta astumassa tähän maailmaan.

Konesoiton tuottaa Conifer Productions Oy, ja sen vastaava toimittaja on Jere Käpyaho. Sivusto ei ole kenenkään sponsoroima, mutta saa jonkin verran mainostuloja TradeDoubler-ohjelman kautta, bonuksia Musikhaus Thomannin verkkokauppaan ohjatuista ostoksista sekä Applen iTunes-kumppaniohjelmasta.

Painopisteinä Mac ja iOS

Konesoitto keskittyy selvästi Mac-tietokoneisiin sekä iPhone- ja iPad-laitteisiin. Macin käytöllä musiikin tekemisessä on pitkät perinteet niin harrastajien kuin ammattilaistenkin studioissa, ja iOS-ympäristössä puolestaan kosketusnäytöllisille laitteille tehdyt uudenlaiset musiikkituotanto-ohjelmat ovat muutamassa vuodessa myllertäneet kenttää kovasti.

Musiikin tekeminen Windows-laitteilla on tietenkin aivan varteenotettavaa, mutta omat kokemukset vuosien varrella ovat saaneet suosimaan Mac-tietokoneita jo vuodesta 2005. Linuxin käyttö musiikkituotannossa sen sijaan vaatii niin paljon harrastuneisuutta, että virittely vie helposti enemmän aikaa kuin itse musisointi. Mikäli molempia - sekä aikaa että harrastuneisuutta - riittää, niin Linux voi olla hyvinkin antoisa musiikkituotantoympäristö.

Omassa käytössä

Kaikki laitteet ja ohjelmistot joita Konesoiton sivuilla käsitellään ovat itselle tuotantokäyttöön hankittuja, ja niitä on myös itse kokeiltu käytännössä. En tee varsinaisia tuotearvosteluja, vaan esittelen hyväksi havaittuja laitteita ja ohjelmia. Voin kirjoittaa lyhyen uutisen tuotteesta esimerkiksi lehdistötiedotteen perusteella, mutta varsinaista artikkelia varten tuotetta pitäisi itse voida käyttää tyypillisissä oloissa.

En myöskään ota vastaan arvostelukappaleita, vaan teen hankintapäätöksen oman arvioinnin perusteella, ja kirjoitan sitten jutun hankitusta tuotteesta, mikäli siitä on hyötyä Konesoiton lukijalle. Näin varmistan sen, että juttu on todella hyödyllinen ja tarkoituksenmukainen, eikä vain lehdistötiedotteesta kaunisteltu lista tuotteen ominaisuuksia.

On olennaista, että Konesoiton artikkeleissa ei esiinny tekstimainontaa. Olen itse aikanaan toiminut päätyökseni freelance-journalistina  yli kymmenen vuotta, ja sisäistänyt varsin hyvin Journalistiliiton ohjeet sekä noudattanut niitä, ja niin toimin nytkin. Useimmilla blogikirjoittajilla ei ole journalistista taustaa, joten voi olla helpompi lipsahtaa tekstimainonnan puolelle, varsinkin jos tuotteen maahantuoja tai edustaja suorastaan lahjoittaa tavaraa, vastineeksi siitä että blogissa julkaistaan siitä juttu. Konesoitto ei toimi sillä tavalla.

Miksi Musikhaus Thomann?

Saksalainen Musikhaus Thomann on yksi maailman suurimmista musiikkilaitteiden verkkokaupoista. Suuri varasto ja tehokas logistiikka mahdollistavat edulliset hinnat. Olen itse ollut Musikhaus Thomannin asiakas vuodesta 2004, ja ollut lähes aina tyytyväinen saatavuuteen, hintaan ja toimituksiin. Muutamat tilauksista puuttuneet tuotteet on toimitettu nopeasti perään. Yhtään viallista tuotetta en ole tähän mennessä saanut.

Thomann tarjoaa musiikkiaiheisille verkkosivuille linkkipartneriutta, eli mahdollisuuden saada bonusta sivuston kautta tehdyistä verkkokauppaostoksista. Konesoitto on tällainen linkkipartneri, eli sivuston kautta Thomannilta tehdyt ostokset tuottavat marginaalisesti. Mitä enemmän ostoja, sitä enemmän bonusta Konesoitolle.

Musikhaus Thomann
Linkpartner{width="110" height="35"}

Viime aikoina blogeissa esiintyvään suoranaiseen tekstimainontaa on kiinnitetty huomiota kuluttaja-asiamiehen toimesta. Konesoiton artikkeleissa esiintyy linkkejä Thomannin verkkokauppaan, jotka on blogimainonnan ohjeistusluonnoksen suositusten mukaisesti merkitty selkeästi.

Applen iTunes-yhteistyö

Konesoitto on myös Applen iTunes-kauppojen yhteistyökumppaniTradeDoublerin kautta. Mac-, iPhone- ja iPad-ohjelmia käsittelevissä jutuissa on linkkejä App Storeen tai Mac App Storeen. Myös näistä ostoista kertyy pientä bonusta Konesoitolle.


Kivijalkamyymälöiden kohtalonhetket?

Eivätkö Thomannin kaltaiset verkkokaupat sitten hiljalleen tuhoa perinteiset musiikkilliikkeet ja soitinkaupat? Todennäköisesti kyllä, enimmäkseen. Keskustan kivijalassa toimiva musiikkiliike ei pysty pitämään yhtä suurta varastoa tai myymään yhtä edullisesti kuin Thomann.

Liikkeet ovat kahden tulen välissä: toisaalta maahantuojat määrittelevät suositushinnat, ja toisaalta asiakkaat tietävät mihin hintaan vastaavan tuotteen saa Thomannilta. Keskustelussa musiikkiliikkeen myyjän kanssa "T-kaupan hinta" tulee esiin hyvin pian, ja Thomannin hinta myös tarkistetaan verkkosivuilta. Usein hinnassa päästään hyvin lähelle tätä Thomannin hintaa, mikä näyttää ymmärrettävästi tuottavan tuskaa liikkeenharjoittajalle, koska kate valuu läpi sormien. Myynti on jatkuvaa tarjouskilpailua ison T:n kanssa.

Konesoiton perustamisen jälkeen lähestyin muutamia "kivijalkamusiikkiliikkeitä", ajatuksena yhteistyön tekeminen. Minä ohjaisin asiakkaita heille sivuston kautta, ja he puolestaan ohjaisivat digitaalisen musiikkiteknologian kanssa painiskelevia asiakkaita saamaan neuvoja Konesoitosta, joko lukemalla verkkosivun juttuja tai käyttämällä henkilökohtaista neuvontapalvelua. Ikävä kyllä reaktiot tähän olivat suunnilleen "joo ihan kiva", "kyllähän se olis" ja "voishan sitä".

Konkreettinen ehdotus mainoslinkkien laittamiseen nettisivuille puolin ja toisin ei saanut kovin innostunutta vastaanottoa ("meillä on tosi vaikeaa päivittää noita nettisivuja"). Samoin klinikkatyyppisten tilaisuuksien pitäminen eri musiikkiohjelmiin keskittyen jäi ehdotuksen tasolle.

Omat kokemukseni kivijalkamusiikkiliikkeiden asiakkaana vaihtelevat ihan mukavista turinatuokioista täydellisiin asiakaspalvelufiaskoihin. Näistä fiaskoista riittäisi juttuja moneen blogikirjoitukseen, ja ehkä jonain päivänä vielä kerronkin muutaman uskomattoman tarinan, kuitenkin nimiä mainitsematta. Yleensä ongelmat liittyvät jonkin tuotteen saatavuuteen (heikko) ja sen toimittamiseen (useita viikkoja). Asiantuntemusta digitaalisen musiikkiteknologian alueelta ei juurikaan ole. Nyt sitä olisi ollut tarjolla, mutta yhteistyö ei musiikkiliikkeitä ole kiinnostanut.

Ehdota juttuaiheita Konesoittoon

Konesoiton juttuaiheet tulevat toisaalta omasta kokemuspiiristä, mutta toisaalta myös esimerkiksi siitä millä Google-hakusanoilla ihmiset ovat löytäneet sivuston. Voit ehdottaa juttuaiheita esimerkiksi kommentoimalla tähän juttuun, Facebook-sivuilla, Twitterissä tai Google+:ssa. Voit myös lähettää sähköpostia osoitteella kone (at) konesoitto (piste) com.

Tässä vielä kertauksena Konesoiton sosiaaliset ulottuvuudet:

FacebookInstagram | [Twitter | ]{style="line-height: 1.5;"}Google+

Seuraa niin pysyt perässä!