Esittely: Yamaha DTX400K -sähkörumpusarja

[Konesoiton juttu "Sähkörummut kotistudiossa" kertoili hieman yleisiä asioita erilaisista sähkörumpuseteistä sekä niiden soittamisen hyvistä ja huonoista puolista. Nyt on esittelyssä edullinen sähkörumpusarja, Yamaha DTX400K*, joka sopii sekä hintansa että ominaisuuksiensa puolesta hyvin pieneen projektistudioon.]{style="line-height: 1.5;"}

Yamahan DTX-sarjaan kuuluu useita sähkörumpusettejä*, joista tässä esiteltävä DTX400K on kaikkein edullisin noin 460 euron hintaisena. Kalliimmat setit ovat laajempia ja kolme-neljä kertaa kalliimpia.

PÄIVITYS 2017-07-20: Yamaha DTX400K -sarjan hinta on laskenut, ja tällä hetkellä se on 374 €. Toki se saattaa muuttua suuntaan tai toiseen.

[caption id="attachment_466" align="aligncenter" width="300"]Yamaha DTX400K -sähkörummut soittovalmiina. Huomaa low
tech -kukkakeppiviritys virvelin alla (lisätietoja jutun
tekstissä).{.size-medium .wp-image-466 width="300" height="261"} Yamaha DTX400K -sähkörummut soittovalmiina. Huomaa low tech -kukkakeppiviritys virvelin alla (lisätietoja jutun tekstissä).[/caption]

* Konesoitto on Musikhaus Thomannin linkkipartneri. Tähdellä merkityt linkit vievät Musikhaus Thomannin verkkokauppaan. Edulliset lähetyskulut Suomeen, yli 199 € tilauksista ei toimitusmaksua.
Musikhaus Thomann
Linkpartner{width="110" height="35"}

Tämä Yamahan oma esittelyvideo kertoo perusteet DTX400-sarjan eri seteistä. Edullisimman DTX400K:n mukana tuleva äänetön bassaripedaali esitellään kohdassa 1'35":

http://www.youtube.com/watch?v=ZPzu9qiiszY

Seuraavassa kerrotaan rummuston kokoamisesta, käyttöönotosta ja ominaisuuksista Konesoiton kotistudiokäytön näkökulmasta.


Setti kasaan

Rumpusetin runko koostuu halkaisijaltaan 35-millimetrisistä putkista, jotka liitetään toisiinsa, ja joissa oleviin kiinnikkeisiin laitetaan pädit. Tämä sinänsä ei vielä takaa setin tukevuutta eikä pystyssä pysyvyyttä, mutta kun molemmissa päärunko-osissa on kunnolliset T-jalat, ei notkahtelua esiinny. Soitin itse hiljattain yhden keikan Rolandin V-Drum-sarjalla*, joka oli tolppajalkoineen välistä kuin Bambi liukkaalla jäällä, mutta DTX ei ainakaan kaadu käsiin.

Setin kokoamiseen menee aikaa tunnin verran, ja siitä selviää samoilla taidoilla kuin Ikean huonekalujen kokoamisestakin. F-Musiikki on toimittanut Yamaha-setille suomenkielisen ohjekirjan, mutta jos sitä ei mukaan saa, niin toki myös englanninkielisen alkuteoksen havainnolliset kuvat auttavat kasaamisessa. Ainoa tarvittava työkalu on mukana tuleva rumpuavain*, jolla ei siis nyt kiristetäkään rumpukalvoja, vaan pyöreiden kiinnitystolppien ympärillä olevia kiristysrenkaita.

[caption id="attachment_478" align="aligncenter" width="300"]DTX400-rumpusarjan kokoaminen on tunnin homma, mutta
ohjeet kannattaa pitää
käsillä.{.size-medium .wp-image-478 width="300" height="300"} DTX400-rumpusarjan kokoaminen on tunnin homma, mutta ohjeet kannattaa pitää käsillä.[/caption]

Varsinaisen rungon kokoamisen jälkeen kiinnitetään rumpumoduuli eli "aivo" omaan varteensa, ja pädit niille tarkoitettuihin varsiin. Sitten pitää rumpumoduuli ja pädit vielä kytkeä toisiinsa mukana tulevilla kaapeleilla, jotka on huomaavaisesti nimikoitu. Ne voi myös kiinnittää mukana toimitettavalla tarranauhalla setin runkoon, pois repsottamasta. Vielä verkkolaite kiinni aivoon, mokkula pistorasiaan, ja setti on soittovalmis.


Pientä hienosäätöä

Itse kokosin DTX400-setin melko tiiviiksi paketiksi tilanahtauden vuoksi, ja niinpä käsivarsien liikeradat jäävät sen kanssa melko lyhyiksi. Runkotolppiin jäi kuitenkin vielä varaa korottaa esimerkiksi tomeja 10-15 senttimetriä, mutta runkotolppien sivuttaisväli on kiinteä (noin 56 senttimetriä). Leveyssuunnassa kasvunvaraa on siis vain sen verran mitä saa kääntämällä vasenta ja oikeaa puomia vastaaviin suuntiin.

Ainoa varsinainen ongelma setin tukevuuden kanssa tuli siitä, että vasempaan puomiin kiinnitetty virvelipädi ei tahtonut pysyä vaakatasossa, vaikka sen ruuvit kiristi kuinka tiukalle. Jokainen kapulanlyönti hivutti sitä alaspäin, kunnes soittaminen oli jo mahdotonta. Ratkaisu tähän oli niinkin yksinkertainen kuin puinen kukkakeppi, joka 60-senttisenä oli sahaamattakin sopiva. Virvelipädin alla on jopa sopiva kolo, jossa kukkakepin pää pysyy hyvin paikallaan.

[caption id="attachment_466" align="aligncenter" width="474"]Yamaha DTX400K -sähkörummut soittovalmiina. Huomaa low
tech -kukkakeppiviritys virvelin alla (lisätietoja jutun
tekstissä).{.size-large .wp-image-466 width="474" height="412"} Yamaha DTX400K -sähkörummut soittovalmiina. Huomaa low tech -kukkakeppiviritys virvelin alla (lisätietoja jutun tekstissä).[/caption]

Satunnaista keikkakäyttöä varten on vielä hankittava jonkinlainen kassi, koska rummusto toimitetaan isossa pahvilaatikossa, joka on tarkoitettu kestämään mannertenvälistä rahtia. Vaikka sisällä onkin styroksipidikkeet kaikille osille, laatikkoa on varsin hankala kuljetella. Sähkörummuille tarkoitettu kassi voisi olla parempi ratkaisu, ja Millenium E-Drum Bag* vaikuttaa itse asiassa ihan lupaavalta tähän tarkoitukseen. Hätätilassa tietenkin vaikka vanha jääkiekkokassi käy kuljetukseen.


Pädit ja pedaalit

Vaikka Yamaha DTX400K* on malliston edullisin ja suppein setti, sen varustelussa ei ole erityisemmin tingitty. Rumpupädit ovat samat halkaisijaltaan seitsentuumaiset, ja symbaalipädit samanlaiset rinkulaiset kuin sarjan hieman kalliimmissa seteissä. Ainoa ero DTX430K- ja DTX450K-malleihin on bassaripedaali, joka DTX400K:ssa on nuijaton, mallia KU100*. Sen sijaan että perinteinen pedaali löisi omaan pädiinsä, tämä tunnistaa polkaisun pedaalin alla olevalla jousella. Tuntuma on aluksi tietenkin erilainen kuin perinteisellä pedaalilla, mutta tottuuhan siihen. Kaikkein parasta tässä KU100-pedaalissa on sen suhteellinen äänettömyys. Ei se kuitenkaan täysin hiljainen ole, koska polkaisut kantautuvat lattiaa pitkin kerrostalon rakenteisiin ja naapureiden kuuluville.

[caption id="attachment_467" align="aligncenter" width="300"]Yamahan "äänetön" KU100-pedaali on ainakin hiljaisempi
kuin pädiin paukuttava nuija (ja tällä ei viitata sähkörumpujen
soittajaan).{.size-medium .wp-image-467 width="300" height="200"} Yamahan "äänetön" KU100-pedaali on ainakin hiljaisempi kuin pädiin paukuttava nuija (ja tällä ei viitata sähkörumpujen soittajaan).[/caption]

DTX400K:n kolme rumpupädiä ovat kaikki samanlaisia, eli niissä on vain yksi liipaisualue. Tämä ei haittaa muutoin kuin virvelissä; esimerkiksi DTX450K-setissä on erillinen virvelipädi mallia TP70S, jossa on kolme eri liipaisukohtaa: kalvo, avoin lapelyönti ja suljettu lapelyönti.  Toki tavallisen virvelipädin tilalle voi hankkia TP70S:n, aivan kuten nuijattoman bassaripedaalin tilalle voi hankkia erikseen KP65 Kick Padin (ja käyttää sen kanssa tavallista akustisen rummuston bassaripedaalia). Eikä tässä vielä kaikki: voihan olemassaolevaan DTX-settiin hankkia myös erikseen hiljaisen KU100-bassaripedaalin.

Jos hiljaiselle bassaripedaalille ei ole tarvetta, DTX430K-setti on noin 100 euroa kalliimpi, mikä tulee hieman edullisemmaksi kuin Yamahan KP65 Kick Padin ja bassaripedaalin erikseen ostaminen (paitsi jos on jo pedaali ennestään). Totta kai eri mallien hinnat on tarkkaan laskettu siten, että erillisten osien ostaminen on hieman kalliimpaa. Tämä pätee myös kolmialueiseen TP70S-virvelipädiin: kun laittaa pottiin vielä noin 50 euroa lisää, sen saa DTX450K-paketissa mukana, mutta erikseen ostettuna maksaa helposti enemmän - jos sellaisen onnistuu jostain saamaan.

[Yamaha TP70S -virvelipädi toimii näin:]{style="line-height: 1.5;"}

http://www.youtube.com/watch?v=XDcvu-fTtBc


Ääntä!

Kun virta on viimein kytketty rumpumoduuliin, lyönti pädiin ei tietenkään tuota rumpuääntä kuuluville. On kytkettävä rumpumoduulin PHONES/OUTPUT-liittimeen joko stereokuulokkeet, aktiivikaiutin (kuten esimerkiksi Tivoli Audio PAL) tai sopiva välijohto tietokoneen äänilaitteeseen meneväksi. DTX400-sarjan rumpumoduuleissa on vain yksi stereoulostulo, eli eri rumpuääniä ei saa ulos erikseen. Mikäli sellaista haluaa, on lyötävä pöytään reilusti lisää rahaa.

Rumpumoduuliissa on myös AUX IN -sisäänmeno, johon voi kytkeä vaikka iPodin, iPhonen tai muun laitteen ja toistaa sillä kappaleita, joiden mukana haluaa soittaa. AUX IN -liitännän signaali kuuluu rumpuäänien seassa kuulokkeista soittaessa, tai tietysti mistä toistolaitteesta tahansa joka PHONES/OUTPUT-liittimeen on kytkettynä.

[caption id="attachment_468" align="aligncenter" width="300"]DTX
400 -rumpumoduulin vasemmassa sivussa on ulostulo- ja
sisäänmenoliitännät.{.size-medium .wp-image-468 width="300" height="200"} DTX 400 -rumpumoduulin vasemmassa sivussa on ulostulo- ja sisäänmenoliitännät.[/caption]

Rumpumoduuliin on myös leivottu sisään 10 eri tyylistä harjoittelukappaletta, joiden rumpuosuuksia voi säätää hiljaisemmalle tai mykistää kokonaan. Itse asiassa rumpumoduulissa on erillinen harjoitustila, jossa voi hioa soiton ajoitusta ja rumpukuvioita.

Rumpumoduulin hallintalaitteet ovat varsin yksinkertaiset: mitään LCD-näyttöä ei ole, vaan aivo kertoo aivoituksistaan sytyttelemällä oranssinvärisiä valoja painikkeiden takana. Näiden valojen merkitykset on varsin helppo päätellä, mutta ohjekirja kannattaa silti selata läpi jos ne mietityttävät. Tärkeimmille toiminnoille, eli rumpusarjan vaihdolle, metronomille sekä äänenvoimakkuuden säädölle on omat painikkeensa.

[caption id="attachment_469" align="aligncenter" width="300"]Rumpumoduulissa ei ole näyttöä, vaan kaikki ilmaistaan
sytyttämällä valot nappuloiden
taakse.{.size-medium .wp-image-469 width="300" height="199"} Rumpumoduulissa ei ole näyttöä, vaan kaikki ilmaistaan sytyttämällä valot nappuloiden taakse.[/caption]

DTX400K:n 10 valmista rumpusarjaa on poimittu Yamahan omasta soitinvalikoimasta, ja ne ovat:

  1. Maple Custom
  2. Oak Custom
  3. Hard Rock
  4. Vintage
  5. Funk
  6. Session
  7. Jazz
  8. R & B
  9. Marching
  10. Percussion

Kaikki ovat käyttökelpoisia sellaisenaan, mutta rumpuääniä voi myös valikoida eri sarjoista ja tehdä niistä omia kokonaisuuksiaan. Sarjojen muokkaaminen rumpumoduulin painikkeilla voi kuitenkin osoittautua hieman työlääksi, joten onneksi Yamaha on ajatellut iPhonen käyttäjiä ja tehnyt ilmaisen DTX400 Touch -sovelluksen, jolla rumpusarja-asetusten säätö onnistuu paljon helpommin puhelimen kosketusnäytöllä. Tätä varten DTX-sarja on kytkettävä iPhoneen sopivalla MIDI-liittimellä, kuten Yamahan oma i-UX1*. Esimerkiksi IK Multimedian iRig MIDI 2* ei tähän käy, koska sillä voi kytkeä vain perinteisellä MIDI-liittimellä varustettuja laitteita. Applen oma Camera Connection Kit taas ei toimi iPhonen kanssa, joten DTX400 Touch -ohjelman kokeilu jäi tällä kertaa tekemättä.

Jos kytkentä onnistuu, lataa Yamaha DTX400 Touch -ohjelma iPhoneesi App Storesta:

Download_on_the_App_Store_Badge_FI_135x40_0831{.size-full .wp-image-414 .alignleft width="135" height="40"}


Kiinni tietokoneeseen USB:llä

Tietokoneeseen liittämistä varten DTX400-sarjan rumpumoduulissa on USB-liitäntä, jota pitkin MIDI-tieto kulkee. Mukana ei kuitenkaan toimiteta USB-kaapelia, joten ensimmäinen tehtävä on kaivella esiin tai hankkia USB A-B -kaapeli. Sitten kytketään sen B-pää rumpumoduulin USB TO HOST -liitäntään ja normaali A-pää tietokoneen USB-porttiin. Mac-tietokoneilla ei tarvitse asentaa mitään ohjelmia; Windowsissa en ole kokeillut, mutta siihen todennäköisesti tarvitaan Yamaha USB-MIDI Driver, jonka voi ladata Yamahan nettisivuilta.

Rumpumoduuli näkyy tietokoneelle normaalisti MIDI-laitteena, joten kun musiikkiohjelmassa tehdään MIDI-raita ja käynnistetään tallennus, kaikki pädeistä tulevat signaalit - lyönnit pädeihin ja pedaalien polkaisut - saadaan talteen. Tätä MIDI-tietoa voidaan sitten korjailla ja muutella, ja lopuksi saada rumpumoduuli toistamaan MIDI-tiedon mukaiset rumpuäänet, aivan kuin näkymätön rumpali soittaisi sähkörumpuja.

Jos sähkörumpujen soitosta syntyvät rumpuäänet halutaan tallentaa, pitää kytkeä rumpumoduulin ulostulo tietokoneen äänilaitteeseen ja musiikkiohjelmaan audioraita. Sitten joko soitetaan itse tai toistetaan aiemmin tallennettu MIDI-tieto samalla kun äänitetään. Tässä tapauksessa rumpuäänien kuuntelu pitää järjestää tietokoneen äänilaitteen kautta.

Tästä SoundCloud-ääninäytteestä kuuluu sähkörumpujen soittamisesta kuuluva rapina, joka on äänitetty kondensaattorimikrofonilla ja tietokoneella:

https://soundcloud.com/konesoitto/yamaha-sahkorumpujen-rapinaa

Soitin kompin ensin MIDI-tallenteeksi, käskytin sen avulla sitten rumpumoduulia ja äänitin tulokset. Projekti näytti Logic Pro X:ssä tältä:

Tässä on menossa Yamaha DTX400K -sähkörumpusarjan ohjaus ja tulosten
äänitys Logic Pro
X:llä.{.size-large .wp-image-465 width="474" height="260"}

Tässä on menossa Yamaha DTX400K -sähkörumpusarjan ohjaus ja tulosten äänitys Logic Pro X:llä.

Kun MIDI-tieto on saatu talteen, sen avulla voi käskyttää myös mitä tahansa virtuaali-instrumenttia (Native Instruments Battery, Steinberg Groove Agent*, Logic Pro X:n* Ultrabeat ja Drummer, ja niin edelleen). Yamahan nettisivuilta voi ladata MIDI Reference -teoksen, josta löytyy tieto siitä mitä MIDI-nuotteja mikäkin pädi tuottaa. Voit vaikka koostaa oman rumpusarjan mistä tahansa tallennetuista äänistä haluat. Useimmat varmasti haluavat soittaa hyvillä valmiilla rumpusarjoilla, mutta mahdollisuudet ovat sen verran huikeat että kannattaa kokeilla.


Kotistudioon kyllä, keikalle kenties

En ole vielä purkanut DTX400K-sarjaa ensimmäisen kasaamisen jälkeen, mutta jossain vaiheessa sen keikkakäytettävyys tulee todennäköisesti testattavaksi. Sen sijaan kotistudiossa tämä sähkörumpusetti toimii mainiosti, ei vie paljon tilaa ja on varsin hiljainen. Vaikka kyseessä onkin hinnat alkaen -malli, se ei vielä ole päässyt haittaamaan. Pääasia on, että sähkörumpuja voi soittaa kuin "oikeita" rumpuja, ja että soiton saa digitaalisena talteen jatkojalostusta varten.