UltraTuner - IK Multimedian uusi huipputarkka kitaraviritin

IK Multimedia, joka tunnetaan muun muassa AmpliTube-kitaramallinnusohjelmistaan sekä iRig-liitäntälaitteista, on tehnyt uuden kitaraviritinohjelman iPhonelle. UltraTuner on väitetysti tarkempi kuin mikään muu vastaava viritin, ja soveltuu myös analogisten syntesoijien virittämiseen.

UltraTuner on "kuunteleva" viritin, eli se ei ole mikään elektroninen äänirauta, jonka tuottaman äänen mukaan soitin pitäisi sitten itse korvakuulolta virittää. Sen sijaan UltraTuner tarkkailee iPhonen mikrofoniin tulevaa ääntä ja päättelee sen sävelkorkeuden automaattisesti. Ohjelma näyttää lähinnä olevan sävelen nimen sekä poikkeaman siitä.

UltraTunerissa on kaksi eri tilaa: Stage ja Studio. Stage- eli keikkatilassa iPhonen ruudun täyttää iso ja selkeä näyttö, jossa keskellä näkyy vihreä palkki mikäli näppäiltävä kieli on vireessä. Ohuemmat keltaiset palkit reunoilla kertovat miten pielessä vire on.

UltraTuner -
Stage{.aligncenter .size-medium .wp-image-423 width="169" height="300"}

Stage-tilassa ruudulla näkyy oskilloskooppi, joka kuvaa mikrofoniin tulevan äänen aaltomuotoa. Mikäli aalto on paikallaan, kieli on vireessä (ja myös poikkeama on enemmän tai vähemmän lähellä nollaa). Jos aalto sen sijaan kulkee näytön reunasta reunaan, vire ei ole kohdallaan.

UltraTuner -
Studio{.aligncenter .size-medium .wp-image-424 width="169" height="300"}

Napauttamalla näyttöä kerran UltraTuner menee tarkkailutilaan, jonka avulla voi esimerkiksi seurata viulun kielen tai laulajan virettä reaaliajassa. Näyttötilojen välillä voi vaihtaa milloin tahansa napauttamalla näyttöä uudelleen.

UltraTuner -
tracking{.aligncenter .size-medium .wp-image-425 width="169" height="300"}

Ensivaikutelma UltraTunerista oli hieman vaikeaselkoinen, eikä edes ohjeita päässyt lukemaan ilman rekisteröitymistä, mikä oli hieman rasittavaa ja turhan kalastelun oloista. Onneksi itselläni oli jo IK Multimedia -tunnus, joten sen ja salasanan syöttämisen jälkeen alkoivat UltraTunerin salat aueta, ja ohje olikin seikkaperäinen ja helppotajuinen.

Mikäli olet käyttänyt AmpliTube-ohjelman iPhone- tai iPad-versiota, UltraTuner on varmasti tutun oloinen.  Se maksaa 4,49 € iTunes Storessa, eli on hieman hintava, mutta tarkkuudesta kannattanee maksaa - paitsi ehkä juuri AmpliTuben käyttäjien, joilla on siinä ohjelmassa jo yksi viritin. IK Multimedian tuntien UltraTunerista tulee pian myös iPad-kohtainen versio, koska firma ei tee universaaliohjelmia, jotka toimisivat sekä iPhonella että iPadillä.

Jos pystyt virittämään soittimesi niin tarkasti, että UltraTunerin tarkkuudesta on hyötyä, niin lataa UltraTuner itsellesi, tai lahjoita tutulle iPhonea käyttävälle kielisoitintaiturille, App Storesta:

UltraTuner-icon{.size-thumbnail .wp-image-426 .aligncenter width="150" height="150"}

Download_on_the_App_Store_Badge_FI_135x40_0831{.size-full .wp-image-414 .aligncenter width="135" height="40"} UltraTunerin kotisivu

Muita vaihtoehtoja iPhone-kitaravirittimiksi löytyy Konesoiton aikaisemmasta jutusta Kolme kitaraviritinohjelmaa iPhonelle.