GarageBand 10 soittaa isoveljen kamoilla

Kuten menneenä kesänä Konesoitossa totesin, GarageBand riittää useimmille Macin käyttäjille musiikkiohjelmaksi, usein ihan ammattilaistasolle asti. Kirjoituksessa yritin myös hieman ennustella mitä Applen musiikkiohjelmille mahtaisi olla tapahtumassa:

"Itse asiassa Logic Pro alkaa olla jo niin ysäriä, että on suoranainen ihme ellei siitä jo vuoden 2013 aikana tule uutta, täysin uudistettua versiota, joka huhupuheissa kulkee nimellä Logic Pro X – tai sitten GarageBand saa veret seisauttavan päivityksen, joka tappaa vanhan Logicin." (7.7.2013)

Kuinkas kävi? Logic Pro X tuli myyntiin yhdellä täräyksellä yhdeksän päivää tuon kirjoituksen jälkeen, eli 16. heinäkuuta. Sen uusia ominaisuuksia esiteltiin Konesoitossa pari viikkoa sen jälkeen.

GarageBandin suhteen tilanne oli silloin hieman enemmän auki, mutta jälkiviisaana on helppo todeta, että olisihan tämä pitänyt tietää: nimittäin 22. lokakuuta Apple esitteli mediatapahtumassaan uudet GarageBand-versiot sekä OS X:lle että iOS:lle, kuten Konesoiton Facebook-sivullakin tuoreeltaan todettiin.

Lataa GarageBand 10 Mac App Storesta:

Lataa GarageBand 2.0 iOS:lle:
Available_on_the_App_Store_Badge_FI_135x40_0831{.size-full .wp-image-413 .alignleft width="135" height="40"}

Olin siis sekä oikeassa että väärässä: Logic Pro X tuli, mutta GarageBandin uusi päivitys ei suinkaan tappanut vanhaa Logicia, vaan molemmat jatkavat eloaan rinnakkain. Kuitenkin GarageBand on nyt entistä lähempänä Logicia monella eri tavalla.

Ainakin ensimmäisellä käynnistyksellä esille tulevan ruudun mukaan Apple pitää joitakin asioita GarageBandissä niin tärkeinä, että haluaa erikseen kiinnittää huomiota niihin:

GB10MacUutta{width="584" height="403"}

Edetään siis katsauksessa pitkälti tämän listan mukaan, mutta ennen kuin katsotaan hieman tarkemmin mitä uudesta GarageBandistä löytyy, annetaan kuluttajavalistuksen nimissä muutama varoitus.

Ensinnäkin, GarageBand 10 vaatii käyttöjärjestelmäksi OS X Mavericksin. Tekisi mieli sanoa, että ellet vielä ole päivittänyt Macisi käyttöjärjestelmää Mavericksiin (syitä on monia, alkaen siitä, että se maksa mitään), niin mitä vielä odotat? Musiikkiohjelmien suhteen on kuitenkin ollut aina viisasta hieman odotella ensin, tai ainakin selvittää mahdolliset yhteensopimattomuudet ennen päivitystä. Esimerkiksi aina yhtä mahtava Create Digital Music on perinteisesti kertonut hyvin tarkkaan mitä ongelmia uuden OS X -version kanssa voi tulla musiikkikäytössä, ja niin on myös nyt Mavericksin kanssa, joten lue CDM:n katsaus aiheesta.

Toiseksi, GarageBand 10:stä on poistettu monia sellaisia ominaisuuksia, jotka saattavat olla sinulle tärkeitä. Esimerkiksi Magic GarageBand, toiminto jonka avulla voit jammailla virtuaalimuusikoiden kanssa, on nyt poissa. Samoin podcastien tekemiseen liittyvät erityistoiminnot on karsittu tästä versiosta pois, joten jos olet tehnyt podcasteja, joissa on kuvia ja merkkejä mukana, mieti vielä päivittämisen kanssa. Toisaalta päivityksen pitäisi säilyttää edellinen GarageBandin versio ja sen mediasisältö, joten ongelma ei välttämättä ole niin suuri näiden ominaisuuksien käyttäjille.

Kolmanneksi, jos olet käyttänyt muiden valmistajien (kuten Native Instrumentsin, IK Multimedian tai kymmenien muiden) Audio Unit -liitännäisiä, niistä on oltava 64-bittiset versiot, jotta niitä voisi käyttää GarageBand 10:n kanssa. Tässä asiassa Applelta tulee samanlaista kovaa rakkautta kuin Logic Pro X:n yhteydessä. Molemmat ovat 64-bittisiä ohjelmia, ja yhteys menneeseen on täten katkaistu.

GarageBandin versionumero on nostettu pyöreään kymppiin, mikä on varsin yhteneväinen Logic Pro X:n kanssa. Edellinen GarageBand-versio oli myyntinimeltään GarageBand '11, ja uusimman päivityksen varsinainen versionumero on 6.0.5. Tämä kertoo osaltaan myös siitä, että Applella näiden kahden ohjelman sisuskalut on linjattu toistensa kanssa.

Uusi ulkoasu

Ulkoasultaan GarageBand on muuttunut paljon enemmän Logic Pro X:n oloiseksi. Puiset päätypaneelit ovat vielä jäljellä, mutta muuten ollaan moderneja ja tummasävyisiä, aivan kuten Logic Pro X. Suurin osa ohjaimista ja näytön osista on melkein samanlaisia, kuten näistä kuvista voi todeta. Logicin erottaa lähinnä väyläsäätimistä, jotka ovat kirjaston ja raitojen välissä.

GarageBand10Electronic{.aligncenter .size-large .wp-image-337 width="584" height="354"}

LogicProXElectronic{.aligncenter .size-large .wp-image-336 width="584" height="354"}

Molemmilla ohjelmilla alkaa tila loppua kesken 13-tuumaisella MacBook Pron retinanäytöllä, jolta kuvakaappaukset on otettu. Raidoista ei enää paljoa näy, varsinkaan Logicissa, mutta onneksi molemmissa ohjelmissa voi näytön eri osia piilottaa ja tuoda esiin tarpeen mukaan.

Väsymätön ja tarkka Drummer

Varmasti isoin juttu mitä uuteen GarageBand-versioon on tuotu isoveli Logicista on Drummer, eli virtuaaliset rumpalit. Nämä ovat siis oikeiden rumpaleiden tyylejä jäljitteleviä algoritmeja, joiden avulla voi tehdä omiin tuotantoihinsa varsin realistisen kuuloisia rumpuosuuksia. Drummerissa on myös aineksia GarageBandin iOS-version Smart Drums -toiminnosta.

GarageBand10Drummer{.aligncenter .size-large .wp-image-326 width="584" height="354"}

Itse rumpalina en oikein osaa pelätä omien keikkamahdollisuuksieni puolesta, vaikka varmasti on helpompaa tehdä rumpuosuudet Drummerilla kuin hankkia paikalle rumpali, mikittää rummut ja äänittää ottoja. Bändisoitto on kuitenkin varsin eri asia, ja voivathan biisintekijät käyttää Drummeria antamaan suuntaa oikealle rumpalille, joka sitten soittaa varsinaiset osuudet - kenties tarkemmin, mutta ei välttämättä lainkaan niin elävästi.

Älykkäät säätimet

Vaikka tässä käsitelläänkin GarageBandin Mac-versiota, tapahtuu myös iOS-version kanssa paljon ristipölytystä. Itse asiassa Logic, GarageBand / Mac ja GarageBand / iOS ovat kaikki samasta DNA:sta, ja älykkäät säätimet eli Smart Controls ovat tavallaan tuttuja jo iOS-puolelta, mutta Mac-puolella ne ovat lähes identtisiä Logicissa ja GarageBand 10:ssä.

GarageBandissa (ja Logicissa) älykkäät säätimet on kerätty näytön alareunaan sijoitettuun ikkunaan, ja ne vaihtuvat käytettävän instrumentin mukaan. Useimmiten säädinryhmässä on vähintään kahdeksan makronuppia, joiden vääntely vaikuttaa instrumentin ääneen tai siinä käytettyihin efekeihin.

GarageBand10SmartControls{.aligncenter .size-large .wp-image-329 width="584" height="354"}

Samoilla alueilla älykkäiden säätimien kanssa on myös paranneltu visuaalinen taajuuskorjain, joka on nyt joka raidalla vain odottamassa esiin kutsumistaan, painikkeella.

GarageBand10VisualEQ{.aligncenter .size-large .wp-image-330 width="584" height="198"}

Uudet kitarakamat isoveljeltä

Jo GarageBand '11:ssä oli hyvä valikoima kitaravahvistimien jäljitelmiä, joiden esikuvia arvuuteltiin Konesoitossa aiemmin syksyllä. Uutta versiota varten Amp Designer ja Pedalboard on tuotu lähes sellaisinaan Logicin puolelta myös pikkuveljen käyttöön. Osa vahvistimista on vanhoja tuttuja GarageBandistä, osa taas on ollut aiemmin vain Logic Prossa. Yhteensä malleja on kevyet 25, eli jokaiselle sähkökitaristille luulisi löytyvän jotakin käyttökelpoista (etenkin kun todellisessa maailmassa riittää useimmiten yksi hyvä vahvistin, jo ihan roudaussyistä).

GB10AmpDesigner{.aligncenter .size-large .wp-image-341 width="584" height="263"}

Amp Designerilla koostetaan vahvistinmallinnus valitsemalla vahvistin, kaappi ja mikrofoni, tai käytetään lukuisia valmiita mallinnuksia. Pedalboard puolestaan on virtuaalinen kitaristin pedaalilauta, johon voi valita haluamansa efektit 35 erilaisen pedaalin joukosta.

GB10Pedalboard{.aligncenter .size-large .wp-image-342 width="584" height="248"}

Sähkökitarakamojen lisäksi valikoimaan kuuluu myös joukko bassovahvistinmallinnuksia.

Se on ilmainen (tai melkein, tavallaan, no kyllä oikeastaan)

Apple ei enää erityisemmin puhu iLife-ohjelmista (iPhoto, iMovie ja GarageBand) yhtenäisenä tuoteperheenä, mutta niputtaa ne silti yhteen "luovuusohjelmiksi". Jokainen uuden Macin ostaja saa nämä ohjelmat tietenkin maksutta itselleen, joskin nykyään ne pitää ladata Mac App Storesta, kun ne aiemmin olivat esiasennettuina koneeseen.

Mikäli Macissä ei aikaisemmin ole ollut mitään GarageBand-versiota, Mac App Storesta saatava versio ei ole aivan täydellinen ilman ohjelman sisäistä ostoa. Hintaan 4,49 € saa loput soundit, luupit ja lisää rumpaleita Drummeriin, ja vajaa viitonen ei todellakaan ole hinta eikä mikään tästä kaikesta.

Aiempien GarageBand-versioiden käyttäjien ei tarvitse maksaa edes sitä vajaata viitosta, koska päivityksen jälkeen lisäsisältö on saatavilla valitsemalla GarageBandistä Palauta ostokset.

GarageBand10RestorePurchases{.aligncenter .size-large .wp-image-328 width="584" height="316"}

Sitten lataillaan enemmän tai vähemmän aikaa, nettiyhteyden nopeuden mukaan.

Ja paljon muuta

GarageBand 10:n äänikirjastoa on uusittu, mutta päivityksen jälkeen vanhakin materiaali on tallella Legacy-kansiossa. Musiikkiprojektien siirtely Macien ja iOS-laitteiden välillä tapahtuu iCloudin kautta, ja GarageBandin kauko-ohjaus iPadistä puolestaan samalla Logic Remote -ohjelmalla kuin isoveljenkin.

Enemmän käytön myötä paljastuu varmasti lisää uusia ja muuttuneita ominaisuuksia, kuten kätevä arpeggiaattori sekä parannukset automaatiotoimintoihin. Ja tietenkin tekeillä oleva e-kirja "Konesoiton GarageBand-opas" muuntuu käsittelemään vain ja ainoastaan GarageBand 10 -versiota, nyt kun OS X Mavericksin myötä tuli myös Macille iBooks-ohjelma.

Uuden kymppiversion myötä GarageBand riittää edelleen useimmille Maciä käyttäville musiikintekijöile enemmän kuin hyvin. M.O.T.

Lataa GarageBand 10 Mac App Storesta:

Lataa GarageBand 2.0 iOS:lle:
Available_on_the_App_Store_Badge_FI_135x40_0831{.size-full .wp-image-413 .alignleft width="135" height="40"}