Retroilua: vuoden 2005 Mac mini taas musiikkikuntoon

Pitkä juttu on sekin mistä tähän päädyttiin… Lyhyesti: yritin hyödyntää nurkissa lojuvaa lähes 10 vuotta vanhaa Shuttle XPC -mini-PC:tä, mutta ei siitä tullut mitään, koska laite piti niin järkyttävää meteliä, ja oli myös kerrassaan tuskastuttavan hidas käyttää.

Niinpä otin esiin toisen, niin ikään nurkissa (tai oikeastaan komerossa) lojuneen, vanhan koneen, kun ei näistä ole raaskinut luopuakaan. Se on aivan alkuperäinen Mac mini, vuosimallia 2005, ja sen mallitunniste on "PowerMac10,1". Ostin sen aikanaan silloisen talouden ensimmäiseksi Mac-tietokoneeksi. Sitä ennen olin 15 vuoden ajan koonnut kaikki PC-tietokoneeni itse komponenteista. Kyllästyin rymyämään yhä ahtaammiksi käyvien koteloiden sisällä rystyset verillä, ja koska semmoinen ei enää ollut päivätyöni osa, ajattelin että voisi sitä vapaa-aikansa fiksumminkin käyttää.

Olin toki käyttänyt vanhoja kottaraispönttö-Macejä yliopistolla opiskeluaikanani, mutta en silloin saanut raavittua kasaan tarvittavia rahoja sellaisen ostamiseen itselle. Tuolloin syksyllä 2005 siis ostin elämäni ensimmäisen Mac-tietokoneen, käyttelin sitä pari viikkoa ihmeissäni, ja sitten päässäni ikään kuin naksahti, hyvällä tavalla. Minusta tuli kerrasta Mac-käyttäjä, ja mietin vain sitä mikä hemmetti minulla kesti niin kauan ennen kuin se lopulta tapahtui - koko 90-luku kun meni PC- ja Windows-käyttäjänä.

Nyt sitten kaivelin tuon ensimmäisen Macini esiin, ja ajattelin tehdä siitä jälleen musiikkityöaseman. Aikanaan tämä Mac mini palveli monia tarkoituksia: opiskelin sillä ensimmäistä kertaa Objective-C-ohjelmointia jo ennen kuin iPhone OS, tai sittemmin iOS, oli edes olemassa. Siirsin silloin myös musiikin tekemisen painopisteen sille Windows-puolelta, ja samalla koneella on tehty monet Enum-nimellä julkaistuista varhaisista raidoista (kuten Hive). Käytin silloin sekä Cubase LE:tä että Ableton Liven versioita 4 ja 5, sekä satunnaisesti GarageBandiä, mutta Logic maksoi silloin vielä aivan liikaa.

Macmini1{.aligncenter .size-medium .wp-image-306 width="300" height="225"}

Tämä mini on ollut pitkän aikaa tyhjän panttina komerossa, mutta nyt se ehkä sai uuden elämän. Kytkin siihen kiinni viime vuonna edullisesti hankkimani Yamaha MW10 -mikserin, jolla voi tallentaa USB-liitännän kautta 44,1 kHZ:n näytteenottotaajuudella ja 16-bittisenä. Lisänä on vielä Korg microKONTROL, joka on ollut minulla vielä kauemmin kuin Mac mini, vuoden 2005 alusta saakka. Itse asiassa juuri microKONTROLin mukana tulleen ohjelmistopaketin (Creative Kontrol Pack, Volume 1) myötä aloin alkujaan käyttää Ableton Livea, koska sen Lite-versiosta sai verrattain edullisen päivityksen täysversioon.

Macmini2{.aligncenter .size-medium .wp-image-307 width="300" height="225"}

Tämän Yamaha-mikserin mukana tuli Cubase LE 1.04, joka ei kuitenkaan oikein toiminut kunnolla tässä ympäristössä (aiemmin Cubase LE oli kyllä toiminut, joten en tiedä mikä nyt mätti - olin välillä poistanut sen siivousinnossa). En jäänyt harmittelemaan asiaa, vaan kaivelin laatikosta jonkin Native Instrumentsin laitteen mukana tulleen Cubase LE 4:n, joka taitaakin olla uusin PowerPC-prosessorilla toimiva versio Cubasesta. Tämä mini on siis todella antiikkinen sikäli että siinä on 1,42 GHz PowerPC-prosessori, ajalta ennen kuin Apple siirtyi käyttämään Intelin prosessoreja, eikä muistiakaan ole kuin 512 megatavua. (Vertailun vuoksi, pääasiallinen työkoneeni on iMac, jossa on 3,06 GHz Intel Core 2 Duo ja 12 Gt muistia, ja sekin on sentään jo yli kolme vuotta vanha.)

MacminiAbout{.aligncenter .size-medium .wp-image-310 width="243" height="300"}

Tämän harjoitteen tarkoituksena on jollain tavalla osoittaa, että musiikin tekemisessä ei aina tarvitse olla uusinta ja hienointa välineistöä, vaan ihan kelvollista jälkeä saa aikaan myös vaatimattomammilla laitteilla ja ohjelmilla. En aio yrittää valjastaa tätä Mac miniä mihinkään moniraitaäänityksiin, koska en tarvitse sitä, enkä kuitenkaan saa käyttämälläni Yamahan mikserillä raitoja erillisinä ulos käsittelyä varten (sen USB-liitäntää pitkin kulkee vain kaksikanavainen, valmis stereomiksaus). Sen sijaan se voi toimia pikaisena kitarademojen tallennuslaitteena, tai virtuaali-instrumenteilla tehtyjen ideoiden kaappausvälineenä.

Valmisteluvaiheessa tuli esille yksi asia, joka ei ole kahdeksassa vuodessa muuttunut yhtään miksikään: USB-portteja on aina liian vähän. Yamahan mikseri vei toisen kahdesta portista, ja käyttöön oli saman tien pakko valjastaa Belkinin neljäporttinen USB-keskitin, jolla on oma virtalähteensä, kuten mikserilläkin. Koska sopivaa Bluetooth-näppäimistöä ei nyt ollut käytettävissä, Applen vanha kunnon isonäppäiminen lankku kytkettiin USB-keskittimeen, kuten myös Korg microKONTROL sekä vanha HP-hiiri, jonka tilalle ehkä tulee vielä Logitechin Bluetooth-hiiri.

Macmini4{.aligncenter .size-medium .wp-image-309 width="300" height="225"}

Näyttölaitteena on samaa ikäluokkaa oleva Fujitsu-Siemens ScaleoView C17-3, josta toki irtoaa kunnialliset 1280 kertaa 1024 kuvapistettä 75 Hz virkistystaajuudella. Nykytietokoneiden laajakuvanäyttöihin tottuneelle tämä pystysuunnassa isonpuoleinen tarkkuus on mielenkiintoinen piipahdus vanhaan aikaan, jolloin ei juuri vielä elokuvia tietokoneella katseltu siinä määrin kuin nykyään.

Mac mini ei ainakaan toistaiseksi ole edes yhteydessä verkkoon, koska sen 802.11b/g:n käyttö arvatenkin hidastaisi ADSL-modeemini jaetun 802.11n-verkon omaan, hitaampaan nopeuteensa (teoreettisesti ainakin, en ole kokeillut ainakaan vielä). Verkkoyhteyttä ei tietenkään välttämättä edes tarvita, koska Tigeriin ei enää päivityksiä tule, ja muu materiaali siirtyy toisille koneille, tai sieltä päin, vaikka USB-muistitikulla. Muistaakseni Mac OS X Tiger eli 10.4 ei vielä suhtautunut kovin suopeasti neljän gigatavun muistitikkuihin, mutta sitä pienempiä on kyllä varastossa.

Toki vieläkin on koulukuntia, joiden mielestä musiikkitietokoneesta piti muutenkin kitkeä kaikki verkkoyhteydet, koska ne haittasivat musiikin tekemistä sekä teknisesti että henkisesti. Itse en ole niitä teknisiä haittoja juuri havainnut, mutta kiusaus kirjautua Facebookiin kun musisointi ei oikein suju on kieltämättä usein ollut vaikeasti vastustettavissa.

Yamaha MW10 -mikserissä on peräti neljä mikrofonietuastetta, joihin voi kytkeä joko dynaamisen tai kondensaattorimikrofonin. Todennäköisesti tulen käyttämään yhtä tai kahta Audio-Technica AT2020 -kondensaattorimikrofonia. (Kts. Konesoiton "Millainen mikrofoni kotistudioon".)

Nyt kun Mac mini -laitteisto on taas kasassa, voi ryhtyä tosissaan tekemään musiikkia. Siihen, ja siinä varsinaisesti käyttettäviin ohjelmiin, perehdytään Konesoitossa erikseen myöhemmin.