Esittely: Apogee JAM -kitaraliitin iPadille, iPhonelle ja Mac-tietokoneelle

Apogee JAM* on digitaalinen kitaraliitin iPad- ja iPhone-laitteille sekä Mac-tietokoneille. Sen avulla voi kytkeä kiinni sähkökitaran tai sähköbasson, ja soittaa tai äänittää kitaraa ilman kitaravahvistinta, käyttäen virtuaalisia vahvistimia ja efektejä joita löytyy GarageBandissä tai muissa ohjelmissa. Konesoitto esittelee nyt JAM:in liitäntäkaapeleineen.

* Merkityt linkit vievät Musikhaus Thomannin verkkokauppaan. Osta sieltä, se auttaa pitämään Konesoiton soimassa.

[caption id="attachment_286" align="aligncenter" width="584"]Apogee JAM:in pakkaus ennen
avaamista.{.size-large .wp-image-286 width="584" height="584"} Apogee JAM:in pakkaus ennen avaamista.[/caption]

Sähkökitaraa tai sähköbassoa ei mielellään kanniskele mukana pitkiä taipaleita, ja vahvistinta vielä vähemmän. Molemmat yhdessä ovat jo selkeästi autorahtia, mutta ilman vahvistinta tai muuta toistolaitetta sähkökitaran soittaminen on melko aneemista rämpyttelyä.

Puhelinmallikseen iPhonen valinnut -- tai iPadin käytöstä innostunut -- kitaristi on kuitenkin vahvoilla, koska erilaisia tapoja kytkeä kitara i-laitteeseen tai Mac-tietokoneeseen on monia. Konesoiton esittelyssä oli jokin aika sitten IK Multimedian iRig* ja sen kanssa hyvässä yhteistyössä toimiva Amplitube-ohjelma. Vaikka iRig onkin pieni ja kätevä, se on altis häiriöille, koska se kytketään iPhonen tai iPadin kuulokeliitäntään. IK Multimedian parannus tähän olikin alkuvuodesta 2013 myyntiin tullut digitaalinen iRig HD*, joka käyttää Applen 30-nastaista oheislaiteliitäntää tai uudempaa Lightning-liitäntää (joka on iPhone 5/5S/5C-laitteissa sekä iPad minissä).

Digitaalisen kitaraliittimen menevälle muusikolle ehti kuitenkin jo ennen iRig HD:tä valmistaa  yhdysvaltalainen Apogee Digital, joka tunnetaan erittäin hyvälaatuisista (eikä siksi aivan edullisista) äänilaitteista, joita on käytössä paljon Mac-pohjaisissa äänitysstudioissa. Apogee JAM on laite, jolla sähkökitaran tai -basson saa helposti ja nopeasti kiinni iPhoneen, iPadiin tai Mac-tietokoneeseen, eikä äänenlaadusta tarvitse tinkiä.

[caption id="attachment_285" align="aligncenter" width="584"]Pakkauksen sisusta ja
lisävarustelista.{.size-large .wp-image-285 width="584" height="584"} Pakkauksen sisusta ja lisävarustelista.[/caption]

Apogee JAM* on hammastahnaputkilon kokoinen mötikkä, jonka toisessa päässä on liitäntä kitarapiuhalle ja toisessa päässä puolestaan liitäntä kaapelille, jolla JAM kytketään haluttuun laitteeseen. Koska tämän kaapelin toinen pää on erilainen eri iPhoneissa ja iPadeissä sekä Macissä, mukana toimitetaan kaksi kaapelia. Toinen on tarkoitettu Mac-tietokoneille ja sen päässä on tavallinen USB-liitin, ja toinen taas on vanhemmalle 30-nastaiselle lisälaiteliitännälle tarkoitettu iPhone- ja iPad-kaapeli.

[caption id="attachment_288" align="aligncenter" width="584"]Edellisen sukupolven iOS-laitteille 30-nastainen
liitäntä, Macille USB - mutta Lightning on oma
tarinansa.{.size-large .wp-image-288 width="584" height="438"} Edellisen sukupolven iOS-laitteille 30-nastainen liitäntä, Macille USB - mutta Lightning on oma tarinansa.[/caption]

Koska JAM on tullut myyntiin ennen kuin Lightning-liitäntä otettiin käyttöön Applen laitteissa, niin vielä jokin aika sitten sen mukana ei tullut Lightning-liitännän kanssa yhteensopivaa kaapelia, joten ainoa vaihtoehto oli hankkia Applen Lightning to 30-pin Adapter -sovitin. Nyt uusien JAM-pakettien mukana tulee jo Apogeen oma Lightning-kaapeli, ja valmistaja myös lupaa 1.8.2013 jälkeen ostetuille JAM:eille ilmaisen kaapelin laitteen sarjanumeroa vastaan. Konesoiton JAM on juurikin tuota vanhempaa mallia, joten nähtäväksi jää miten ja missä ajassa tuon kaapelin toimitus onnistuu täällä Euroopan takamailla. Sitä odotellessa aika ei kuitenkaan tule pitkäksi iPhone 5:nkään kanssa, koska Lightning to 30-pin Adapter oli jo muutenkin hankittuna. (Päivitys, tammikuu 2014: Eipä ole tullut kaapelia vieläkään tilattua.)

[caption id="attachment_284" align="aligncenter" width="971"]Edellytykset täyttyvät, kaapeli lähtee pian
tilaukseen.{.size-full .wp-image-284 width="971" height="674"} Edellytykset täyttyvät, joten Lightning-kaapeli lähtee pian tilaukseen. Katsotaan kuinka käy.[/caption]

Päivitys, tammikuu 2014: Kaikki uudet JAM-laitteet toimitetaan nyt Lightning-kaapelilla.

Kaapeleita enemmän kiinnostaa tietenkin Apogee JAM:in käyttö ja äänenlaatu, ja siitähän saa selon kun kytkee kitaran kiinni JAM:iin, ja sen puolestaan oikealla kaapelilla haluttuun laitteeseen. Sitten kytketään kuulokkeet iPhoneen tai iPadiin, ja polkaistaan GarageBand for iOS käyntiin - tai vastaavasti Macin kanssa.

Kun JAM on kytketty, sen rungossa oleva monivärinen LED-valo palaa sinisenä sen merkiksi että yhteys on syntynyt. Kunhan signaali kulkee kitarasta JAM:in kautta laitteeseen, valo muuttuu vihreäksi, ja vaihtuu sitten keltaiseksi ja lopulta punaiseksi jos signaali on liian voimakas. Silloin kannattaa säätää signaalin voimakkuutta pienemmäksi JAM:in kyljessä olevalla Gain-säätörullalla, ja tarvittaessa myös kääntää kitaraa hiljaisemmalle (ja muistaa aina myös omat korvat, varsinkin jos ne kuulokkeet ovat jo tässä vaiheessa päässä).

[caption id="attachment_289" align="aligncenter" width="584"]Oliko
tämä nyt ihan viisasta? Pöytähän vie enemmän tilaa kuin
vahvistin!{.size-large .wp-image-289 width="584" height="438"} Oliko tämä nyt ihan viisasta? Pöytähän vie enemmän tilaa kuin vahvistin![/caption]

JAM:in avulla voi soitella tai äänitellä mielin määrin sopivan ohjelman kautta. Se soveltuu sekä harjoitteluun että kitaraosuuksien tallennukseen, mikäli käytettävästä ohjelmasta suinkin vain löytyy mieluinen vahvistinmallinnus ja virtuaaliset efektilaitteet. Soittaa ja äänittää voi siis myös ilman vahvistinta, lähes äänettömästi, ja samalla hyödyntää erilaisia mallinnusohjelmia. iOS-laitteilla JAM toimii GarageBandin lisäksi myös Amplituben kanssa (versiosta 2.5 alkaen), ja Apogeen ylläpitämällä yhteensopivien ohjelmien listalla on paljon muitakin iOS-ohjelmia. Mac-tietokoneissa JAM näkyy tavallisena yksikanavaisena äänilaitteena.

Tässä pieni ääninäyte Apogee JAM:in käytöstä sähkökitaran liitäntänä. Fender Stratocaster on kytketty JAM:iin, joka taas on kytketty MacBook Pron USB-porttiin. Äänitys on tehty GarageBand 10 -ohjelmalla, ja on kitararaidan mallinnusasetuksia lukuunottamatta täysin käsittelemätön.

[soundcloud url="https://api.soundcloud.com/tracks/125465910" params="color=ff6600&auto_play=false&show_artwork=true" width="100%" height="166" iframe="true" /]

Apogee JAM* maksaa noin 89 euroa, mikä on samaa luokkaa kuin iRig HD*. Näiden välillä onkin selkeä kilpailu, joka on aiemmin kallistunut hieman iRig HD:n puolelle sen mukana tulevan Lightning-kaapelin vuoksi (mutta nyt Apogee siis on tasoittamassa tätä tarjoamalla vastaavan kaapelin myös aiemmin JAM:in hankkineille ja toimittamalla sellaisen uusien JAM:ien mukana; katso yllä).

En itse ole vielä(kään) kokeillut iRig HD:tä, mutta nämä kaksi laitetta on toteutettu hyvin samantapaisesti (Apogeen ensin toimittua tiennäyttäjänä), joten niissä ei mitään kovin suuria eroja uskoisi olevan. Kokeilussa JAM oli aivan tarpeeksi hyvä äänenlaadultaan, eikä käyttömukavuudessakaan ole moittimista. Mukana tulee myös tarranauha, jolla JAM:in saa vaikka kitaran kylkeen kiinni, ja puolen metrin kaapeli riittää silloin taskussa olevaan puhelimeen asti. Vanha kuulokeliitäntään kiinnitettävä iRig ainakin häviää selvästi digitaaliselle versiolle.

PÄIVITYS 2016-12-05: Nyt olen hankkinut iRig HD:n ja kokeillut sitä.

[caption id="attachment_283" align="aligncenter" width="584"]Muista pestä
hampaat!{.size-large .wp-image-283 width="584" height="584"} Muista pestä hampaat![/caption]