Esittely: iRig ja Amplitube

Jos olet kitaristi, jonka taskussa polttelee rahojen sijasta iPhone, tai laukusta löytyy iPad, niin IK Multimedia Amplitube iRig* on noin 30 euron hintaisena lähes pakollinen lisälaite kitaran liittämiseksi iOS-laitteeseen.

Amplitube-ohjelman ilmaisversiolla pääsee käsitykseen siitä mitä kaikkea iOS-laitteella ja kitaralla yhdessä voi tehdä, ja jos tulokset miellyttävät, voi ohjelmistopuolta laajentaa Amplituben sisältä hankittavilla kitarakamoilla.

Konesoitto esittelee nyt iRig- ja Amplitube-yhdistelmän, joka toimii helposti mukana kulkevana harjoitusvahvistimen korvikkeena, ja taipuu tarvittaessa vaikka moniraitaäänityksiin.

PÄIVITYS 2016-11-11: Tämä juttu käsittelee alkuperäistä iRig-sovitinta, josta on tullut uusia versioita tämän jutun kirjoittamisen jälkeen, uusimpana iRig HD 2*.

Vielä muutama vuosi sitten italialainen IK Multimedia tunnettiin vielä paremmin virtuaali-instrumenteistaan, kuten AmplitubeSampleTank ja Sonik Synth. Erityisesti Amplitubesta on tullut yksi kovimmista kitaramallinnusohjelmista, koska IK Multimedia on onnistunut nappaamaan Fenderin, Orangen ja Ampegin viralliset, hyväksytyt mallinnukset, ja tarjoaa myös Jimi Hendrixin ja Slashin nimellä varustettuja virtuaalisia kitarakamoja.

Sitten tuli iPhone ja muutti koko kentän. IK Multimedia oli juonessa mukana jo varhaisessa vaiheessa, ja teki Amplitubesta iPhone-version. Sillä ei kuitenkaan vielä tehnyt paljoa ilman jotain konstia saada kitara kytketyksi kiinni iPhoneen, joten seuraava askel oli erityinen lisälaite, jonka avulla kitaran yhdistäminen puhelimeen on helppoa ja aivan luonnollista, vaikka tuntuukin aluksi jotenkin kiehtovalta ja ehkä hieman oudoltakin.

Ensi järkytyksestä oli tuskin toivuttu, kun Apple jo iski uudelleen iPadillä. Silloinkaan IK Multimedialta ei mennyt kauaa tehdä Amplitubesta iPad-versio, joka hyödyntää täysin iPadin isompaa näyttöä ja tehokkaampaa prosessoria.

[caption id="attachment_186" align="alignnone" width="1024"]Ilmainen Amplituben iPad-versio sisältää riittävästi
vahvistin- ja efektimallinnuksia alkuun pääsemiseen. Vinkki: älä laita
iPadia lattialle ja tallaa jalalla pedaalien
päälle.{.size-full .wp-image-186 width="1024" height="768"} Ilmainen Amplituben iPad-versio sisältää riittävästi vahvistin- ja efektimallinnuksia alkuun pääsemiseen. Vinkki: älä laita iPadia lattialle ja tallaa jalalla pedaalien päälle.[/caption]

Amplituben iPhone/iPod touch- ja iPad-versiot ovat ainakin toistaiseksi edelleen erillisiä ohjelmia, joten niistä saa ikävä kyllä maksaa tavallaan kahteen kertaan, mikäli on sekä iPhone- että iPad-käyttäjä, mutta onneksi hinnat eivät päätä huimaa, etenkään verrattuna pöytäkoneiden virtuaali-instumentteihin.

Lataa Amplitube iPhonelle:
Amplitube - iTunes
Store{.size-full .wp-image-413 .alignleft width="135" height="40"}

Lataa Amplitube iPadille:
Amplitube for
iPad{.size-full .wp-image-484 .alignleft width="135" height="40"}

Alkuun pääsee toki myös kokeilemalla ensin ilmaisversioita.


Amplitube iRig

IK Multimedia Amplitube iRig* on hammastahnaputkilon kokoluokkaa oleva liitinpalikka, johon voi suoraan kytkeä tavallisen kitarapiuhan. Toisesta päästään iRig kytketään iPhonen tai iPadin kuulokeliitäntään samanlaisella 3,5 mm jakilla kuin iPhonen oma kuulokemikrofoni, ja ääni tulee ulos iRigin omasta liittimestä, johon voi kytkeä kuulokkeet, tai sitten mikseriin tai muulle äänilaitteelle menevän piuhan.

[caption id="attachment_187" align="alignnone" width="584"]Jos
olet iPhonea käyttävä sähkökitaristi, iRigin pitäisi kuulua
varustukseesi. Vähän kuin
hammasharjankin.{.size-large .wp-image-187 width="584" height="347"} Jos olet iPhonea käyttävä sähkökitaristi, iRigin pitäisi kuulua varustukseesi. Vähän kuin hammasharjankin.[/caption]

Tässä välissä ääni käy Amplituben (tai muun ohjelman, kuten GarageBandin iOS-version) käsiteltävänä, ja siinä se on: sähkökitaristin taskuun mahtuva harjoitusvahvistin, joka sattuu samalla olemaan älypuhelin. "There's an app for that", tosiaankin.

Yhdistelmä ajaa vähintään saman asian kuin minikokoinen harjoituskombo (kuten Roland Micro Cube, Vox Mini3, Orange Micro Crush), mutta koska puhelin kuitenkin on aina mukana, iRig peittoaa erillisen vahvistimen siinä mielessä mennen tullen. Halvimmat harjoitusvahvistimet eivät mallinna, eikä niissä edes ole ulostuloliitäntää, joten niiden käyttö rajoittuu nimen ja tarkoituksen mukaisesti harjoitteluun. Sen sijaan Amplitube on täysiverinen mallinnusohjelma, ja äänen saa talteen joko ulostuloliitännästä kaapelilla, tai täysin sisäisesti hankkimalla ohjelman neliraiturilaajennuksen.

Jos siis olet kitaristi, jonka taskussa polttelee rahojen sijasta iPhone, tai laukusta löytyy iPad, niin iRig on noin 30 euron hintaisena lähes pakollinen lisälaite. Amplitube-ohjelman ilmaisversiolla pääsee käsitykseen siitä mitä kaikkea iOS-laitteella ja kitaralla yhdessä voi tehdä, ja jos tulokset miellyttävät, voi ohjelmistopuolta laajentaa Amplituben sisältä hankittavilla kitarakamoilla (Fender!).

Lataa Amplitube Fender (iPhone):
Amplitube
Fender{.size-full .wp-image-413 .alignnone width="135" height="40"}

Lataa Amplitube Fender (iPad):
Amplitube Fender for
iPad{.size-full .wp-image-413 .alignleft width="135" height="40"}

[caption id="attachment_188" align="alignnone" width="584"]Konesoiton harjoitusvahvistinrakennussarja: iPhone +
iRig + iPAL. Valkoiset olivat
pesussa.{.size-large .wp-image-188 width="584" height="584"} Konesoiton harjoitusvahvistinrakennussarja: iPhone + iRig + iPAL. Valkoiset olivat pesussa.[/caption]

Alkuperäinen iRig on saanut hieman moitteita kohinasta, vaikka verrattuna elämää jo nähneisiin kitaravahvistimiin haitta ei ole merkittävä. Toki tämäkin on jo ratkaistu uudemmilla, digitaalisilla laitteilla: IK Multimedia toi aiemmin tänä vuonna (2013) myyntiin iRig HD* -nimisen, digitaalisen kitaraliittimen iPhone- ja iPad-laitteille. Arvostettu äänilaitevalmistaja Apogee puolestaan on tarjonnut jo hyvän aikaa samalla periaatteella toimivaa Apogee JAM* -liitintä. Digitaalinen liitin ei kytkeydy kuulokeliitäntään, vaan suoraan Applen 30-nastaiseen lisälaiteliitäntään (vanhemmissa iPhone- ja iPad-malleissa) tai uuteen Lightning-liitäntään (iPhone 5 ja iPad mini).

(Päivitys, tammikuu 2014): Apogee JAM on nyt saatavana myös kalliimpana 96k-versiona nimeltä Apogee JAM 96k*.

Päivitys, tammikuu 2014: Apogee JAM on nyt esitelty myös omassa Konesoitto-jutussaan.


Alkuvuodesta IK Multimedian nokkamies Enrico Iori selitti firman filosofiaa Computer Music -lehden haastattelussa. Kuten aikanaan tietokoneiden käyttö musiikin tekemisessä oli joidenkin mielestä huuhaata, ja ohjelmat pelkkiä leluja, niin jotkut katsovat vieläkin viistoon mobiililaitteiden musiikkikäyttöä. Ainakin iOS:n suhteen alkukankeudet (jotka nekään eivät olleet kovin pahoja) ovat jo kaukana takana, ja täysipainoinen hyödyntäminen on täysin mahdollista, ja pian aivan arkipäiväistä.

Lähdössä shoppailemaan? Musikhaus Thomann palvelee:

IK Multimedia iRig 2 | IK Multimedia iRig HD | Apogee JAM |Apogee JAM 96k

Applen omasta App Storesta puolestaan saat kätevästi Amplituben kaikki versiot:

iPhonelle:

iPadille:

Amplitube_App_Store{.aligncenter .size-medium .wp-image-641 width="300" height="164"}