Esittely: Fender FUSE

Vaikka ei olisi edes kitaristi, Fender ei varmaankaan esittelyjä kaipaa. Legendaarinen kitara-, vahvistin- ja efektilaitevalmistaja ei ole pudonnut kelkasta, vaikka musiikin tallentaminen on siirtynyt lähes kokonaan tietokoneistettuun ympäristöön. Fender toki valmistaa edelleen perinteisiä sähkökitaroita (Stratocaster, Telecaster ja Jaguar) sekä kitaravahvistimia (ja uusinnettuja versioita vanhoista klassikoista), mutta tuotevalikoimaan kuuluu nykyisin myös mallintavia kitaravahvistimia, joista kirjoitettiin yleisellä tasolla Konesoitossa jokin aika sitten.

Fenderin Mustang-sarjaan kuuluu viisi roomalaisin numeroin erotettua mallintavaa vahvistinta. Ominaisuuksiltaan nämä eroavat toisistaan lähinnä tehon sekä kaiutinelementin koon osalta. Esimerkiksi Konesoiton Fender Mustang II on 40-wattinen kombo, jossa on 12-tuumainen kaiutinelementti. Kaikissa Mustangeissa on digitaalisen signaalinkäsittelyn avulla toteutettuja malleja Fenderin klassikkovahvistimista ja -efekteistä, ja ne kaikki ovat liitettävissä USB-kaapelin avulla Mac- tai Windows-tietokoneeseen.

Fenderin oma video esittelee vauhdikkaalla tavalla miten homma toimii:

http://www.youtube.com/watch?v=5K11jhpKBnY

PÄIVITYS 28.4.2014: Fender Mustang -vahvistin on jo hyvän aikaa sitten päivittynyt V.2-sarjaan. Siihen kuuluu edelleen viisi kappaletta mallintavia USB-liitäntäisiä vahvistimia, numeroituina roomalaisittain:

Kaikissa näissä yhteistä uutta on viisi vahvistinmallia sekä viisi pedaaliefektiä lisää verrattuna ensimmäiseen Mustang-sukupolveen.

Lisäksi perheeseen kuuluvat nykyisin Mustang Mini* -harjoitusvahvistin (7 W, 6.5") sekä Mustang Floor* -pedaalilauta, joka sisältää efektien lisäksi myös vahvistinmallinnukset.

(*-merkityt linkit vievät Musikhaus Thomannin verkkokauppaan)

Mustang-vahvistimen ohjauspaneelista voi valita haluamansa esivalinnan Fenderin toimittamien valmiiden joukosta ja tehdä joitakin hienosäätöjä, mutta varsinainen ihmemaa avautuu asentamalla tietokoneeseen Fender FUSE -ohjelmisto. Se toimitetaan vahvistimen mukana, mutta sitä päivitetään usein, joten nettisivulta löytyy todennäköisesti jo uudempi versio Macille ja Windowsille.

Tietokoneella käynnistetty FUSE juttelee Mustang-vahvistimen kanssa USB-kaapelin välityksellä. FUSE:n avulla voi helposti rakennella kokonaan uusia efektiketjuja ja tallentaa niitä esivalinnoiksi.

Esivalinta koostuu kolmesta osasta:

  1. Kitaran ja vahvistimen välissä olevat efektit
  2. Vahvistimen mallinnus
  3. Vahvistimen ulostulosignaalin jälkeiset räkkiefektit

Perinteisesti esimerkiksi kompressori, chorus ja flanger sijoitetaan ennen vahvistinta, ja näille FUSE:ssa on neljä efektipedaalipaikkaa. Vahvistimen jälkeiseen virtuaaliseen räkkiin mahtuu niin ikään neljä laitetta, kuten esimerkiksi kaiku ja viive. Keskellä olevan vahvistimen voi vapaasti valita tuetuista malleista ('57 Deluxe, '59 Bassman, '65 Twin Reverb jne.).

Lopputuloksen voi sitten ladata vahvistimeen, jollekin omille esivalinnoille valituista paikoista.

[caption id="attachment_110" align="alignnone" width="1000"]Fender
FUSE ja kenkiintuijottelukitarasoundin
kehittely-yritys{.size-full .wp-image-110 width="1000" height="722"} Fender FUSE ja kenkiintuijottelukitarasoundin kehittely-yritys.[/caption]

Vaikka Mustang-vahvistinta voi hyvin käyttää myös ilman Fender FUSE-ohjelmistoa, sen avulla saa vahvistimesta irti vielä muutamia juttuja, joihin ei pääse käsiksi sen omasta ohjauspaneelista, kuten vahvistinkaapin tyyppi sekä putken jännite (eli "tube bias") putkivahvistimien mallinnuksissa. Lisäksi FUSE tarvitaan vahvistimen ohjelmiston päivittämiseen. Kyllä, tähän on tultu: ohjelmistopäivitys kitaravahvistimeen! Onneksi viruksen tarttuminen vahvistimeen on sentään melko epätodennäköistä.

FUSE-ohjelmisto osaa myös toistaa taustaraitoja, joiden päälle voi [luritella omiaan]{style="text-decoration: line-through;"} harjoitella ahkerasti. Niitä voi ladata suoraan Fenderin palvelusta, kunhan on ensin tehnyt tunnuksen sinne ja rekisteröinyt vahvistimensa sen takapaneelissa olevan sarjanumeron perusteella. FUSE:sta voi myös kirjautua suoraan sisään palveluun, ja vaikka lähettää sinne tekemiään esivalintoja.

[caption id="attachment_113" align="alignnone" width="500"]Fender
Mustang -vahvistin näkyy Ableton Livelle kaksikanavaisena
USB-äänilähteenä.{.size-full .wp-image-113 width="500" height="600"} Fender Mustang -vahvistin näkyy Ableton Livelle kaksikanavaisena USB-äänilähteenä.[/caption]

Uuden hienon soundin tallentaminen ei edellytä vahvistimen mikittämistä, vaan USB-liitännän välityksellä mallinnettu signaali saadaan suoraan tietokoneelle, jolle Mustang-vahvistin näkyy kaksikanavaisena USB-äänilähteenä.

Fender Mustang-vahvistimen mukana tulee myös Ableton Live Lite 8 Fender Edition, joka on ominaisuuksiltaan rajoitettu aloitusversio suositusta musiikkiohjelmasta. Oman kitaransoiton, ja muunkin, tallentamisen alkuun pääsee siis vaikka saman tien kun on saanut vahvistimen kotiin. (Ableton Live Liten tarvitseman auktorisointikoodin saa rekisteröitymällä Fender FUSE -palveluun; ei maksa mitään.)

Konesoiton SoundCloud-sivulta saat pienen näytteen siitä miltä aiemmin kehitelty shoegaze-kitarasoundi kuulostaa. Tässä sama rämpäytys:

[soundcloud url="http://api.soundcloud.com/tracks/102140426" params="" width=" 100%" height="166" iframe="true" /]

Ei ihan Slowdive, mutta ehkä vähän sinne päin. Kitarana oli Epiphone Les Paul Studio*.

* MAINOS: Musikhaus Thomannilta saat kaikki Fender Mustang -vahvistinmallit.

Musikhaus Thomann
Linkpartner{.aligncenter width="110" height="35"}