Cubase Elements 7 - päivityspolkua pitkin

Cubase on vähintääkin legendaarinen sekvensseriohjelma, jota saksalainen Steinberg on hionut vuosikymmeniä. Erilaisia versioita ja kokonaisia versionumerosarjoja sekä tuotelinjoja on nähty jo ehkä liikaakin. Tänä vuonna on pääosassa versio 7.

Cubase 7 -tuote on segmentoitu kolmeen eri versioon, jotka ovat laajimmasta suppeimpaan: iso lippulaiva eli Cubase 7, Cubase Artist 7 sekä aivan hiljattain julkaistu Cubase Elements 7. Näistä Elements on se tyypillinen ensimmäinen versio, jossa on GarageBandin tapaan enemmän kuin tarpeeksi alkuun pääsemiseen. Nälän ajatellaan kasvavan syödessä, joten päivitykset Elementsistä ylöspäin ovat tietysti mahdollisia.

[caption id="attachment_86" align="alignnone" width="575"]Artisti
maksaa, mutta keskimmäinen maksaa vielä
enemmän.{.size-full .wp-image-86 width="575" height="354"} Uusimmat Cubaset rivissä. Artisti maksaa, mutta keskimmäinen maksaa vielä enemmän.[/caption]

(Voit myös jättää koko jutun lukematta ja painella suoraan Musikhaus Thomann Cyberstoreen ostamaan Cubase 7:n. Kyllä sekin käy.)

Steinbergilla on ollut jo pitkään tapana toimittaa erilaisten ääniboksien mukana erikoisversioita Cubasesta. Nykyisin firman omistaa japanilainen audiojätti Yamaha, jonka tuotteiden mukana näitä valmistajaversioita (tai OEM-versioita, Original Equipment Manufacturer) luonnollisesti myös saa kaupanpäällisinä. Näitäkin on kahta eri sarjaa, enkä itse ole koskaan saanut selville mikä oikeastaan on LE- ja AI-sarjojen ero, ellei sitten AI vain ole uudempi ja hiljalleen korvaamassa LE:n kokonaan. Niin tai näin, juuri laitteistopäivitys sai Konesoiton etenemään päivityspolkua pitkin uunituoreeseen Cubase Elements 7- versioon, ja tässä kerrotaan miten se tehdään - ainakin toistaiseksi.

Armonaika on rahaa

Konesoiton studion uusin hankinta on Steinberg UR22 -ääniboksi, josta tehdään oma juttunsa myöhemmin. Sen mukana tulee Cubase AI 6, joka on tällä hetkellä (heinäkuu 2013) uusin AI-sarjan versio, joskin AI 7 on ilmeisesti tulossa piakkoin. Kun Cubase AI 6:n rekisteröi ja aktivoi Steinbergin nettisivuilla, saa edullisen päivitysmahdollisuuden Cubase Elements 6 -versioon, joka ei siis suinkaan ole enää uusin Elements.

Nyt kuitenkin ovat asiat niin iloisesti, että Steinberg on antanut armonaikaa (eli "grace period" -jakson) ainakin toistaiseksi niille, jotka ovat aktivoineet Cubase Elements 6:n 15.4.2013 tai sen jälkeen. Tämä laupeudenteko merkitsee sitä, että nämä Cubase Elements 6:n käyttäjät saavat ilmaisen päivityksen Cubase Elements 7- versioon. Etu koskee kaikenlaisia Cubase Elements 6 -aktivointeja, siis myös käsillä olevaa tilannetta, jossa Cubase AI 6 on juuri aktivoitu, ja sitä myöten saatu edullinen päivitys Elements 6 -versioon, joka sekin on juuri aktivoitu, ja se on siis tapahtunut tänään eli selkeästi 15.4.2013 jälkeen. Pysyittekö kärryillä?

[caption id="attachment_87" align="alignnone" width="300"]Steinberg on armollinen: hiljattain Cubase Elements 6:n
aktivoineet saavat ilmaisen päivityksen Elements 7
-versioon.{.size-medium .wp-image-87 width="300" height="269"} Steinberg on armollinen: hiljattain Cubase Elements 6:n aktivoineet saavat ilmaisen päivityksen Elements 7 -versioon.[/caption]

Armonajan päättymistä ei näemmä ole määritetty, joten jos nyt sattuu nurkissa olemaan äskettäin hankittu ääniboksi, jonka mukana tuli vielä korkkaamaton Cubase AI 6, niin hintaan 39,99 € (sis. ALV) saa, ainakin tunnin parin aherruksen jälkeen, Cubase Elements 6:n ja sille ilmaisen päivityksen Cubase Elements 7 -versioon. (Mikäli Steinberg päättää muuttaa kampanjan ehtoja, Konesoitto ei tietenkään ole vastuussa siitä.)

"Tunnin parin aherrus" tarkoittaa tässä melko montaa vaihetta. Ensinnäkin, UR22-ääniboksin mukana tuleva Cubase AI 6 on netistä ladattava versio. Sen aktivoimista varten pitää tehdä MySteinberg-tunnus, ellei sellaista vielä ole. Lisäksi Steinberg käyttää eLicenser-ohjelmistoa, joka pitää asentaa, ellei sitä ole ennestään (uusimmat Mac- ja Windows-versiot löytyvät omilta sivuiltaan). MySteinberg-palveluun pitää syöttää ääniboksin mukana tuleva latauskoodi, ja sitä vastaan saatava aktivointikoodi pitää sitten syöttää eLicenseriin. Näin menetellen eLicenserin tietokantaan syntyy vihdoin Cubase AI 6 -lisenssi. (Ilman aktivointia AI 6 on käytössä vain 30 päivän ajan.)

Cubase AI 6:n asennukseen käytettävästä Start Center -ohjelmasta löytyy linkki Cubase Elements 6 -päivitykseen. Sen voi hankkia kätevästi Steinbergin omasta verkkokaupasta luottokortilla tai PayPalilla. (Homman kätevyys kuivahtaa tietenkin nopeasti mikäli näitä maksuvälineitä ei ole käytettävissä.) Tilauksen myötä saa uuden aktivointikoodin Cubase Elements 6:lle, joka niin ikään syötetään eLicenser-ohjelmaan. Tähän tarvitaan eLicenser-ohjelman oma lisensointikoodi.

Itse asiassa Cubase LE, AI ja Elements ovat aivan sama ohjelma, ja eLicenseriin tallennettu lisenssi määrittää mitkä ominaisuudet ohjelmassa ovat aktiivisina. Esimerkiksi raitamääriin ja lisäosien käyttöön liittyvät rajoitukset ovat siis keinotekoisia, kuten arvata saattaa. Lisenssin päivittäminen avaa ominaisuuksia käyttöön siten kuin kullekin versiolle on määritelty.

Kunhan eLicenserin lisenssitietokanta on ajan tasalla, Cubase Elements 6 -aktivointikoodin syöttäjää odottaa miellyttävä yllätys: meneillään oleva armonaika Cubase Elements 7:lle tunnistetaan automaattisesti, ja Elements 6 -lisenssi päivitetään Elements 7 -lisenssiksi.

[caption id="attachment_88" align="alignnone" width="300"]Käy kuin
valssi kesällä, tämä lisenssin
päivitys.{.size-medium .wp-image-88 width="300" height="204"} Käy kuin valssi kesällä, tämä lisenssin päivitys.[/caption]

Sen jälkeen ei enää tarvitse kuin ladata Cubase Elements 7 Steinbergin verkkosivuilta ja asentaa se. Lopputulos: uusi ääniboksi verrattain edullisesti, ja sen oheen Cubase Elements 7 neljälläkympillä. Ei paha.

Harmi sinänsä, että Steinberg on poistanut uusista Elements-versioista kaikki MIDI-efektit. Vielä Cubase Essential 5 -versiossa nimittäin oli mukana esimerkiksi Arpache SX -arpeggiaattori sekä Step Designer ja Transformer, ja monta muuta MIDI-käsittelijää. Nämä kaikki ovat tietenkin lippulaivassa sekä Artist-versiossa. Onneksi Konesoiton vanhemmalta Mac-koneelta (jossa on Snow Leopard) löytyy vielä USB-lisenssiriippaa käyttävä Cubase Essential 5. Kaikkea ei aina välttämättä kannata päivittää.

Sen kun vielä tajuaisi miksi Steinbergin ladattavat ohjelmistot eivät koskaan ole uusimpia versioita. Esimerkiksi aiemmin kuvatulla menettelyllä ladattu Cubase Elements 7 oli versio 7.0.4, eikä tarvitse kuin käynnistää se, niin jo tarjotaan uudempaa versiota 7.0.5, ja taas ladataan 350 megatavun paketti asennettavaksi.

PÄIVITYS 2014-12-15: Steinberg Cubase 8 on julkaistu, mutta siitä ei ainakaan vielä ole Elements-versiota. Sen sijaan Steinberg on juuri päivittänyt Cubase Elements 7:n versioon 7.0.80, jonka pitäisi olla myös yhteensopiva OS X Yosemiten (10.10) kanssa.