Kolme kitaraviritinohjelmaa iPhonelle

Ainoa nuotiokitaraa pahempi kesäinen asia on epävireinen nuotiokitara. Mutta kenellä on viritysmittari mukana kesäretkellä? Tai kenen siinä mukana olevassa viritysmittarissa on patteri, jossa on virtaa? Niinpä. On todennäköisempää, että mukana on iPhone, jonka akussa on mukavasti latausta jäljellä, ja oikeilla ohjelmilla siitä saa oikein käyvän viritysmittarin.

Elektronisia viritysmittareita on toki myytävänä musiikkikaupan hyllyssä, ja niitä on karkeasti kahdenlaisia: niitä, jotka tuottavat referenssiäänen, jonka mukaan kitaran kielet tulisi virittää, ja niitä, jotka tunnistavat näppäilemäsi kielen sävelkorkeuden, ja kertovat onko se ylä- vai alavireinen haluttuun viritykseen nähden. Jälkimmäiset toki ovat huomattavasti helpompia käyttää, ja jopa suorastaan taianomaisia, ainakin digitaaliseen signaalinkäsittelyyn vihkiytymättömille. Näppäät vain kitaran kieltä, ja laite kertoo mikä sävel on kyseessä, tai ainakin mikä on lähellä.

Perinteinen kromaattinen viritin, josta usein löytyy myös metronomi, on toki aivan käytännöllinen, jos se vain on mukana, ja tuoreella patterilla. Esimerkiksi Korgin ja Seikon valmistamat pienikokoiset ja edulliset viritysmittarit ovat perinteisesti olleet varsin suosittuja, ja niitä on Musikhaus Thomannin valikoimissa runsaasti.

On kuitenkin jo aika viritysmittarinkin toiminnon siirtyä älypuhelimeen. Seuraavassa esitellään lyhyesti kolme käytännössä hyväksi havaittua iPhonen viritysmittariohjelmaa, jotka kaikki ovat saatavana App Storesta muutamalla eurolla tai jopa ilmaiseksi.


Guitar Tuna

Suomalainen Ovelin on tunnettu iPadille tehdystä Wild Chords*-pelistä, joka opettaa kitaransoittoa. Peli sisältää varsin edistynyttä signaalinkäsittelyä, jonka avulla tunnistetaan pelaajan soitto sellaisena kuin se kantautuu iPadin sisäänrakennettuun mikrofoniin. Oheisohjelmana on saatavana myös samaan teknologiaan perustuva Guitar Tuna*, joka on näöltään varsin pelimäinen. Siinä on piirturi, jonka jälkeä seuraamalla saa halutun kitaran kielen viritetyksi kohdalleen. Kun vihreä jälki kulkee pitkin keskiviivaa, kieli on vireessä.

[caption id="attachment_75" align="alignnone" width="200"]Guitar
Tuna - delfiinejä ei ole vahingoitettu tätä viritintä
valmistettaessa.{.size-medium .wp-image-75 width="200" height="300"} Guitar Tuna - delfiinejä ei ole vahingoitettu tätä viritintä valmistettaessa.[/caption]

Guitar Tunan voi ladata ilmaiseksi App Storesta, ja ohjelman sisäisillä ostoilla voi täydentää ominaisuuksia esimerkiksi ukulelen virityksellä. Se on saatavana myös Android-laitteille ja nyttemmin myös Windows Phone -laitteille.

Lataa Guitar Tuna App Storesta:


Cleartune

Cleartune* on hieman perinteisempi, mutta myös erittäin havainnollinen ja helppokäyttöinen kromaattinen viritin, jonka pyörivä kiekko näyttää mikrofoniin kantautuvan sävelen nimen. Lisäominaisuutena on referenssiäänen tuottaminen, eli ohjelma toimii tarvittaessa monipuolisena äänirautana.

[caption id="attachment_76" align="alignnone" width="200"]Cleartune - on se ihan
videessä.{.size-medium .wp-image-76 width="200" height="300"} Cleartune - on se ihan videessä.[/caption]

Cleartunen saa myös asetetuksi näyttämään eurooppalaisia sävelnimiä (eli H, eikä B).

Lataa Cleartune App Storesta:


PolyTune

Tanskalainen tc electronic tekee niin kitara- ja bassopedaaleita kuin äänibokseja ja mittalaitteitakin. Yksi varsin vinkeä pedaali on PolyTune, jonka avulla voi virittää kaikki kitaran kielet kerralla. Ei ole vaikea arvata, että pedaalin sisällä on ohjelma, ja se on saatavana myös iPhonelle.

PolyTune* toimii viritystilanteessa haluttaessa myös yksi kieli kerrallaan, kuten tavallinen viritin, mutta polykromaattisessa tilassa se pystyy erottelemaan kaikkien soivien kielten sävelkorkeudet toisistaan, ja näyttämään mihin suuntaan pitäisi vääntää. Rämpäytät siis vain reilusti kaikki kielet kerralla, ja PolyTune hoitaa loput.

[caption id="attachment_77" align="alignnone" width="200"]PolyTune
- kaikki yhdessä jos on vähän kiire, erikseen jos
huvittaa.{.size-medium .wp-image-77 width="200" height="300"} PolyTune - kaikki yhdessä jos on vähän kiire, erikseen jos huvittaa.[/caption]

Lataa PolyTune App Storesta:


Virity tunnelmaan

Koska puhelin on kuitenkin todennäköisesti aina mukana, ei perinteisellä kitaravirittimellä välttämättä näiden ohjelmien rinnalla ole paljoa tekemistä. Jos kuitenkin keksit jonkin erityisen syyn miksi perinteinen kitaraviritin on parempi kuin iPhone-ohjelma, kerro siitä kommenteissa.

Ihan kokeilumielessä kannattaa myös yrittää viheltää tai laulaa iPhonen mikrofoniin kun jokin näistä ohjelmista on käynnissä, ja tarkkailla samalla näyttöä. Omat käsitykset absoluuttisesta sävelkorvasta tarkistuvat.