Tivoli Audio PAL, kotistudionkin kaveri

Tivoli Audio valmistaa hyvälaatuisia äänentoistolaitteita sekä pöytä- että matkakäyttöön, ja merkkiä voisi jo hyvällä syyllä luonnehtia legendaariseksi. Vuosien varrella tuotevalikoima on laajentunut radiovastaanottimista CD-soittimiin ja iPod-liitäntäisiin stereolaitteisiin. Tivoli Audion laitteet ovat itse asiassa yleensä kaiutinrakenteeltaan monofonisia, mutta toistavat tarvittaessa myös stereona joko kuulokeliitännän tai erikseen hankittavan toisen kanavan kaiuttimen kautta. Tyylikästä ja omintakeista designia sekä erinomaista äänenlaatua saa harvoin samassa paketissa, joten kannattaa tutustua aitoon Tivoli Audioon, ja jättää suosiolla marketin hyllyyn ne surkeat "retroradiot", jotka kopioivat TA:lta vain ulkoasun.

Konesoiton kiinnostus Tivoli Audioon keskittyy yhden Model One -mallisen pöytäradion ohella lähinnä valmistajan PAL-nimiseen laitteeseen. Tämä kaveri (engl. pal) on pidemmältä nimeltään Portable Audio Laboratory, ja on mainio ratkaisu satunnaiseen toistotarpeeseen kotistudiossa ja myös matkan päällä. PAL sisältää ladattavan NiMH-akun, jolla toistoa riittää valmistajan mukaan, ja äänenvoimakkuudesta riippuen, jopa 16 tuntia. Lisäksi PAL:in kotelo on roiskevesisuojattu, joten sen voi huoletta ottaa mukaan vaikka uimarannalle tai piknikille. Erittäin herkkä radioviritin tuo vähän heikommatkin radioasemat kuuluville.

[caption id="attachment_60" align="alignnone" width="584"]Tivoli
Audio PAL on akkukäyttöinen matkaradio, johon voi myös liittää ulkoisen
äänilähteen.{.size-large .wp-image-60 width="584" height="388"} Tivoli Audio PAL on akkukäyttöinen matkaradio, johon voi myös liittää ulkoisen äänilähteen.[/caption]

Jos PAL olisi pelkkä radio, ei siitä olisi juuri iloa kotistudiossa. Sen takapaneelissa kuitenkin on lisälaiteliitäntä, johon voi kytkeä minkä tahansa linjatasoisen äänilähteen, iPodin/iPhonen/iPadin kuulokeulostulon, tai melkein minkä tahansa normaalilla kuulokeulostulolla varustetun matkapuhelimen. Tarvitaan vain liitoskaapeli, jonka molemmissa päissä on tuttu 3,5 mm jakki. Näitä myydään kodinkoneliikkeissä, markettien tv-osastoilla ja tietokonekaupoissa. PAL muuttaa sisään tulevan stereosignaalin automaattisesti monofoniseksi. PAL:in kaiutin on lisäksi magneettisuojattu, joten vanha kuvaputkimonitorikaan ei kärsi sen läheisyydestä.

Tivoli Audio valmistaa myös iPAL-mallia, josta ei tarkemmallakaan tarkastelulla oikein löydä muuta eroa PAL-malliin kuin että sen kotelo on maalattu eikä kumivuorattu, ja mukana tulee 3,5 mm liittimillä varustettu kaapeli. Jopa laitteiden käyttöohje on aivan sama julkaisu. Sen sijaan uusimpana PAL-perheen jäsenenä on PAL BT, eli Bluetooth-kykyinen versio samasta konseptista. Bluetoothin A2DP alkaa olla jo sen verran yleisesti toteutettu, että konservatiivisemmatkin valmistajat ovat lähteneet mukaan.

Tässä muutamia käytännössä hyväksi havaittuja PAL:in käyttötapoja:

Tarkista miten tulevan househittisi miksaus toimii monona. Jokin musiikillinen elementti voi vaihevirheen takia kuulua monofonisessa toistossa heikosti. Tarpeeksi kypsään ikään ehtineet lukijat muistanevat Yleisradion legendaarisen stereotestin: "Ääneni pitäisi nyt kuulua epämääräisestä suunnasta, ja monovastaanotossa sen pitäisi häipyä lähes kuulumattomiin. Toistan..." Kannattaa siis tarkistaa kuuluvuus monona, joko käyttäen sopivaa ääniohjelmistoa tietokoneella, tai sitten vain toistamalla PAL:in tai muun yksikanavaisen laitteen kautta.

Biisien opettelu soittokämpällä. Kytke iPhone, iPad tai muu vastaava PAL:iin, ja sitten vain Spotifysta opeteltava kappale soimaan, ja kohta jo nyökytelläänkin hyväksyvästi otsa kurtussa: "Ai noin se menee, eli se breikki tuleekin heti kun toi riffi on tullu kaks kertaa..." PAL:in teho ei riitä kantamaan PA:n yli, joten asiaa auttaa mikäli kaikki ovat soittamatta hetken aikaa.

Konemusiikin katusoitto. Kytke kaapeli läppärin kuulokeulostulosta PAL:iin, lataa kosmista kamaa Ableton Liveen ja hämmennä kesäisen kävelykadun ihmisiä. Lisää vielä jonkinlainen ohjausväline, kuten vaikka Korg padKONTROL, ja tuloksena on taatusti erilaista kamaa kuin perinteinen kitaranlänkytys. Pidä kuitenkin huoli omaisuudestasi, sillä MacBook Pro ja PAL lähtevät pitkäkyntisen mukaan hanakammin kuin kolmenkympin nuotiokitara.

[caption id="attachment_61" align="alignnone" width="584"]PAL -
kivisiä karhujakin
kiinnostaa{.size-large .wp-image-61 width="584" height="388"} PAL - kivisiä karhujakin kiinnostaa[/caption]

PAL:in käypä hinta on noin 150 euroa, eli se ei ole aivan halpa radioksi, mutta se on monipuolinen, akkukäyttöinen, helposti liikuteltava sekä äänenlaadultaan erinomainen, ja kumivuorattu paketti painaa alle 900 grammaa – siis oikein kiva kesäkaveri.