GarageBandilla Kuuhun

Jo vuodesta 2004 alkaen jokainen Applen Mac-tietokone on ollut varustettu iLife-ohjelmistopaketilla, johon kuuluu kolme olennaista median käsittelyyn tarkoitettua ohjelmaa: iPhoto, iMovie ja GarageBand. Nykyisin iLife ei enää ole aivan yhtä vahva yhtenäinen tuoteperhe, koska uusimpien Mac OS X -versioiden myötä Apple on siirtynyt myymään myös omia ohjelmiaan yhä enemmän Mac App Storen kautta erillisinä. Sellaisinakin iLife-ohjelmat ovat suorastaan olennainen osa Mac-tietokoneen perusohjelmavalikoimaa.

Musiikin tekijöitä kiinnostaa iLife-ohjelmista tietenkin erityisesti GarageBand. Tämä Applen omaa tuotantoa oleva äänitys- ja sekvensseriohjelmisto on kymmenessä vuodessa kasvanut erittäin varteenotettavaksi työkaluksi, joka riittää useimmille musiikintekijöille varsin hyvin - tai riittäisi, jos se tunnettaisiin hieman paremmin. Kyseessä ei nimittäin ole mikään sellainen heittopussiohjelma, joita Windows-tietokoneiden mukana tulee esiasennettuna ärsytykseen asti. Sen sijaan GarageBand on täysiverinen Apple-tuote: huoliteltu, hiottu ja tärkeä osa yhtiön strategiaa.

[caption id="attachment_35" align="alignnone" width="584"]GarageBand-ohjelmiston on valmiina jokaisessa
Mac-tietokoneessa.{.size-large .wp-image-35 width="584" height="295"} Applen GarageBand-ohjelmisto on valmiina jokaisessa Mac-tietokoneessa.[/caption]

Ei ole mikään salaisuus, että Applen omien ohjelmistojen tarkoitus on ensisijaisesti myydä Mac-tietokoneita. Siksi ohjelmien pitää olla hyödyllisiä, toimivia ja houkuttelevia, jopa niin, että niillä suorastaan saadaan ihmiset ostamaan laite - "näin helppoa se on!" Kerrankin mainospuheella on katetta, sillä GarageBand todella on niin hyvä kuin uskotellaan. Sisältä se on täynnä Applen ammattilaisohjelma Logic Prosta lainattuja komponentteja, mutta ne on paketoitu huomattavasti käyttäjäystävällisemmin. (Itse asiassa Logic Pro alkaa olla jo niin ysäriä, että on suoranainen ihme ellei siitä jo vuoden 2013 aikana tule uutta, täysin uudistettua versiota, joka huhupuheissa kulkee nimellä Logic Pro X - tai sitten GarageBand saa veret seisauttavan päivityksen, joka tappaa vanhan Logicin. Spekulointi tosin on Applen kohdalla usein turhaa, joten keskitytään toistaiseksi GarageBandiin.)

Päivitys 2014-05-17: Logic Pro X* julkaistiin heinäkuussa 2013.

[caption id="attachment_39" align="alignnone" width="584"]Monet
GarageBandin osista ovat peräisin Applen Logic Pro
-ammattilaisohjelmasta.{.size-large .wp-image-39 width="584" height="281"} Monet GarageBandin osista ovat peräisin Applen Logic Pro -ammattilaisohjelmasta.[/caption]

Joku muinainen filosofi on tiettävästi sanonut, että jos ampuu tähtiin ja osuu Kuuhun, niin sekin riittää hyvin, kunhan vain ampuu. Tämä ajatus soveltuu GarageBandiin, koska verrattuna niin kutsuttuihin "ammattilaisohjelmiin" sillä pääsee varmasti ainakin Kuuhun asti, jos lähtee tosissaan tekemään musiikkia. Ohjelma sisältää niin paljon erilaisia syntesoijia, efektejä ja luuppeja, että täytyy olla melko paatunut ja kyyninen, elleivät ne riitä. Yleensä se niin kutsuttu runsaudenpula on kuitenkin jopa pahempi ongelma kuin liian vähäinen raakamateriaali. Toki tähtiin osuminenkin voi onnistua, koska GarageBandin vapaasti käytettävää materiaalia on kuultu useammassakin listahitissä (kuten Rihannan "Umbrella").

Mikäli GarageBandin mukana tuleva aineisto ei kuitenkaan jostain syystä oikein nappaa, ohjelmaa voi loistavasti käyttää vaikka ihan perinteisen neliraiturin korvikkeena, ja siihenkin se kyllä soveltuu enemmän kuin hyvin. Luonnollisesti raitoja voi olla paljon, paljon enemmän kuin ne perinteiset neljä, eikä kasettejakaan tarvita. Ohjelman äänenmuokkausominaisuudet ovat samaa tasoa esimerkiksi Cubasen Elements-version (aiemmin Essential) ja jossain mielessä jopa Ableton Liven kanssa, johtuen juuri ohjelman Logic Pro -perimästä, jota on vähitellen tuotu enemmän GarageBandin puolelle. Esimerkiksi Flex Time -toiminto, jolla voi säätää äänitysten ajoitusta suhteessa määriteltyyn tempoon, esiteltiin ensiksi Logic Pro 9:ssä, samoin erilaisten kitaravahvistimien ja -efektien mallinnukset.

GarageBand elää tavallaan omaa rinnakkaista elämäänsä iPad- ja iPhone-ympäristössä. Applen toimia seuratessa tuntuu jopa siltä, että kehitys tapahtuu mobiilikylki edellä, ja Mac-puoli tulee perässä sitten kun joutaa. Totuus lienee siltä väliltä, mutta GarageBandin kohdalla näyttäisi siltä, että uudet ominaisuudet tulevat ensin iOS-puolelle.

[caption id="attachment_36" align="alignnone" width="584"]GarageBandin iPad-versio hyödyntää tabletin
kosketusnäyttöä.{.size-large .wp-image-36 width="584" height="438"} GarageBandin iPad- ja iPhone-versiot hyödyntävät kosketusnäyttöä. Kuva on retina-tarkkuudella varustetun iPadin näytöltä.[/caption]

Toki kosketuskäyttöliittymä on muutenkin luonteeltaan hyvin erilainen, ja sillä on huomattavasti luontevampaa toteuttaa uudenlaisia vuorovaikutteisia soittimia ja äänenkäsittelytapoja kuin hiirellä tai kosketuslevyllä, joten on selvää kumpi tässä kohdin vie kehitystä eteenpäin. Silti, GarageBandin Mac-versiota ei missään nimessä ole jätetty homehtumaan. Itse asiassa GarageBand ei ole vain Mac-tietokoneiden myyntiväline, vaan myös toteuttamassa porttiteoriaa ammattimaisempaan Logic Pro -ympäristöön siirtymisen suhteen.

Windows-PC:n käyttäjille on tietysti pakko tuottaa pettymys: GarageBandia ei ole eikä tule Windowsille. Hieman samantapaisia ohjelmia on toki sen vanavedessä julkaistu myös Windows-koneille: Cubase Sequel, Acoustica Mixcraft, Sony ACID Music Studio ja Magix Music Maker ovat lähimpiä vastineita, mutta eivät aivan suoraan vertailtavissa. GarageBand on kuitenkin sentään melko ainutlaatuinen, kuten Applekin.

GarageBand on selkeästi helpoin tapa päästä äänittämisen ja musiikin tekemisen alkuun. Se on jo valmiina jokaisessa uudessa Mac-tietokoneessa, nauttii valmistajansa täyttä luottamusta, ja sillä saa tuloksia helposti ja nopeasti. Mac-käyttäjän ei siis tarvitse paljoa miettiä mistä lähteä liikkeelle. iPad- ja iPhone-käyttäjille lataus App Storesta maksaa muutaman hassun euron (tarkalleen 4,99 €), mikä osoittaa omalta osaltaan jälleen sen, että Apple tekee voittonsa laitteilla, ei ohjelmilla.

Lataa GarageBand Mac App Storesta:

Lataa GarageBand for iOS App Storesta:
GarageBand for iOS

Jos haluat lukea lisää GarageBandin tai muiden vastaavien ohjelmistojen käytöstä Konesoitosta, jätä kommentti tai lähetä sähköpostia osoitteella toivomuslista (at) konesoitto (piste) com.

Konesoitto.com on Musikhaus Thomannin linkkipartneri. Hanki musiikkivehkeesi sieltä; se auttaa pitämään konesoiton soimassa!

Musikhaus Thomann
Linkpartner{width="110" height="35"}