Logic Pro X on Mac-käyttäjille hinta-laatusuhteeltaan ylivoimaisesti paras musiikinteko-ohjelma. Apple on päivittänyt omaa lippulaiva-DAW:iaan (“Digital Audio Workstation”) tasaiseen tahtiin sitten vuoden 2013 ensimmäisen Logic Pro X -julkaisun, viime aikoina yleensä vuoden alussa NAMM-messujen aikaan (joille Apple ei kuitenkaan itse osallistu).

Logic-päivitykset tippuvat Mac App Storeen ilman sen kummempia seremonioita; yhtäkkiä uusi versio vain on siellä, ja julkaisutiedot ilmestyvät Applen tukisivuille. Ohjelman iBooks-muodossa julkaistavat käsikirjat päivittyvät miltei heti sen jälkeen, ja nettifoorumit täyttyvät “omygod”-postauksista. Vähemmän innokkaat tai keskellä tuotantoa olevat ovat tietenkin ottaneet automaattiset päivitykset pois Macistä, ja katselevat vähän aikaa sivusta, kunnes tulee seuraava väistämätön bugikorjuksia sisältävä versio.

Täsmälleen näin kävi myös 25.1.2018 julkaistun Logic Pro X 10.4:n kanssa. Päivityksistä sinänsä ei olisi tarpeen niin huudella, mutta Applella on tapana laittaa isompiin versiopäivityksiin mukaan sekä jotain aivan uutta että parannuksia vanhaan. Versio 10.4 on yksi isoimmista päivityksistä ohjelman koko historiassa, ja seuraavassa käsitellään tärkeimmät uudet jutut lähinnä maininnan asteella. Jokainen niistä ansaitsisi oman artikkelinsa.

Kaikki Logic Pro X 10.4:n uudet ominaisuudet eivät mahdu ruudulle vierittämättä.

Kaikki Logic Pro X 10.4:n uudet ominaisuudet eivät mahdu ruudulle vierittämättä.

Smart Tempo mukautuu soitantaan

Ableton Live on ollut elastisen audion edelläkävijä jo pitkään, ja toki Logic Pro X:ssäkin on ennestään Flex Time tallennetun audion ajoituksen säätämiseen. Nyt kuitenkin tämä ominaisuus on saanut merkittävän lisän: Smart Tempo mukauttaa äänitetyn materiaalin projektin tempoon, tai säätää projektin tempoa äänitetyn materiaalin mukaisesti.

Smart Tempon avulla voi helposti yhdistää eri tempoilla tallennettua materiaalia samaan projektiin. Lisäksi äänityksiä voi tehdä vaikka ilman klikkiä, ja silti saada materiaalin sopimaan sekaan.

Logic Pro Expertin artikkeli Smart Temposta kertoo tarkemmin miten tätä ominaisuutta käytetään. Ehkä tärkein ensiksi tiedettävä asia siitä on, että sitä ei ole pakko käyttää, jos se ei tunnu sopivaan omaan työnkulkuun, mutta siihen voi tutustua vähitellen ja arvioida sen tuloksia ja hyödyllisyyttä.

Kaikuja tulevaisuudesta: ChromaVerb ja uusittu Space Designer

Lähes jokainen tuotanto tarvitsee ripauksen kaikua, jolla luodaan vaikutelma tilasta, vaikka äänet olisikin tuotettu tietokoneella. Logic Pro X:ssa oli jo ennestään ihan hyvä valikoima kaikuja: algoritmiset PlatinumVerb, EnVerb ja SilverVerb. Nyt näiden joukkoon liittyy uusi ChromaVerb, joka on helppokäyttöinen ja hyväsointinen peruskaiku, ja vetää vertoja monille lähes Logicin verran maksaville liitännäisille.

ChromaVerbissä on useita valmiita valintoja yleisimpiin tilatarpeisiin, eli huone- ja salikaikuihin. Ne valitaan suoraan värikkäästä pudotusvalikosta, mutta toki kaikki kaikuparametrit ovat myös suoraan säädettävissä. Syvemmälle menevää katsausta ChromaVerbistä löytyy esimerkiksi 9to5Macin artikkelista.

Uusi ChromaVerb-kaiku

Uusi ChromaVerb-kaiku

Space Designer on Logicin überkaiku, joka perustuu impulssivasteisiin. Sillä on mahdollista vaikka toisintaa oman kylpyhuoneen tai rappukäytävän kaiku, äänittämällä terävä transientti (kuten starttipistoolin pamaus) ja lataamalla se Space Designerin analysoitavaksi. Tämä kaiku on ollut Logicissa jo pitkään, mutta nyt se on saanut uuden ilmeen, joka on muun Logicin tapaan modernimpi ja selkeämpi verrattuna aiempaan varhaisen 2000-luvun pikselimössöön.

Step FX ja Phat FX – kamelikyydillä

Applen muutama vuosi sitten ostaman Camel Audion anti ei onneksi jäänyt Alchemy-syntesoijaan, joka tuli uusittuna mukaan Logic Pro X:n versiossa 10.2. Siinäkin on tarpeeksi pureksittavaa vuosikausiksi, mutta kamelitallissa oli vielä muutakin mukaan otettavaa.

Step FX on käytännössä vanha CamelSpace uusissa kuorissa ja paranneltuna. Se on multiefekti, jossa on 128 askeleen sekvensseri, jolla voi ohjata kaikkien käytössä olevien efektien parametreja. Tällä lailla saa aikaan kaikenlaista rytmikästä älyttömyyttä, jota olisi mahdotonta toisintaa vääntelemällä nuppeja livenä. Efektivalikoimaan kuuluu erilaisia filttereitä, säröjä, LFO:ita ja kompressoreja.

Phat FX on kehitetty vanhan CamelPhat-multiefektin pohjalta, ja se on tarkoitettu tekemään kitaroista, rummuista ja bassosta merkittävästi pläskimpiä. Siinä ei ole rytmistä sekvensseriä, mutta laajempi valikoima erilaisia säröjä. (Särö kuulostaa pahalta, mutta itse asiassa hillitysti käytettynä ei ole lainkaan sitä, vaan päinvastoin.)

Phat FX -multiefekti

Phat FX -multiefekti

Logicissa on toki ollut jo ennestään säröefektejä, filttereitä ja kaikkea muuta, mutta useamman efektin niputtaminen tällä tavalla helposti yhteen on uutta. Syvällisempää koeponnistusta näistä efekteistä löytyy 9to5Macin artikkelista.

Vintage EQ – kaikki vanha on uutta taas

Logic on aiemmin ratsastanut vanhojen studiolaitteiden emuloinnilla melko maltillisesti, vaikka toki sen kompressorien ja mallinnettujen kitaravahvistimien valikoima ammentaakin niistä (ja toisaalta vaikkapa Retro Synth ottaa vaikutteita monestakin vanhasta syntesoijasta).

Versiossa 10.4 joukkoon liittyy kolmikko taajuuskorjaimia, joiden esikuvina on legendaarisen aseman saavuttaneita äänitysstudioiden työhevosia. Vaikka Apple itse sanoo vain, että “modeled on the original EQ circuits of three classic units from the 1950s, 1960s and 1970s”, asiantuntijat ovat lausuneet, että Neve-,  Pultec- ja API-merkkisiä laitteitahan ne emuloivat.

Vintage EQ -taajuuskorjain

Vintage EQ -taajuuskorjain

Nämä emuloinnit eivät ole mitään läpinäkyviä hipsuttimia, kuten esimerkiksi Logicin perinteinen Channel EQ on, vaan jokainen niistä tuo oman erityisen sointivärinsä materiaaliin. Niinpä on aivan äänittäjän ja tuottajan mieltymyksistä kiinni mitä näistä käyttää laulun, kitaran, basson tai rumpujen äänittämiseen. Toki Vintage EQ:iden mukana tulee myös iso joukko esivalintoja, joiden avulla voi hakea suuntaa. Digitaalisuuden hyvä puoli on myös se, että signaalin saa talteen myös kuivana, ja siihen voi kokeilla erilaisia taajuuskorjauksia, tarvitsematta sitoutua johonkin tiettyyn heti.

Ask.Audion videokurssi näistä vuosikertataajuuskorjaimista auttaa alkuun.

Torvet ja jouset, Mellotron ja vispilät

Mellotron-samplet tulivat Logic Pro X:n kirjastoon jo muutama versio sitten, mutta nyt niille on tehty oma liitännäisensä, josta on kätevä valita haluttujen soundien sekoitus, ja muutenkin säätää toiston parametreja.

Vintage Mellotron

Vintage Mellotron

Studio Horns ja Studio Strings ovat kokonaan uusia torvi- ja jousisampleja, joissa erityisominaisuutena on mahdollisuus valita useista eri artikulaatioista. Koska materiaali on erittäin hyvin soitettua ja äänitettyä, on näiden variaatioiden avulla mahdollista saada aikaan varsin realistisen kuuloisia torvi- ja jousisovituksia.

Logicin automaattirumpalien joukko on täydentynyt parilla vispilöitä käyttävällä kaverilla; Austin ja Tyrell löytyvät rumpalilistan Songwriter-osastolta. Heidän käyttämänsä rumpusetit on myös lisätty Drum Kit Designeriin.

Lisäksi vielä Retro Synth on saanut uusia filtterityyppejä. Tätä hieman vaatimattoman oloista syntesoijaa ei sovi unohtaa, koska se tuottaa osaavissa käsissä erittäin maukkaita elektronisia soundeja.

Lisää luuppeja, lisää bugeja, lisää bugien korjauksia

Isoissa päivityksissä Logicin soundikirjasto yleensä myös täydentyy. Tällä kertaa siihen on lisätty 800 luuppia sekä 150 “elokuvallista” presettiä Alchemy-syntesoijalle. Jos Logic ei päivityksen jälkeen kysele mitään aiheesta, niin kannattaa valita Logic Pro X -valikosta Sound Library… > Download All Available Sounds.

Hieman yli kuukausi version 10.4 ilmestymisestä Apple laittoi ulos korjausversion 10.4.1, jossa korjattiin niitä uusia bugeja, joita 10.4:n uudet ominaisuudet toivat mukanaan. Kannattaa muistaa, että Logic Pro X on erittäin iso ja monimutkainen ohjelma (monet teollisuuden prosessien ohjaamiseen käytettävät ohjelmatkin ovat paljon yksinkertaisempia), ja vaikka tekijät ovatkin kovia ammattilaisia, bugeja tulee aina väistämättä. Onneksi Apple kuitenkin ottaa vastaan raportteja Logic Pro -yhteisöltä, ja myös tekee niille jotain.

Logic Pro X -kirjallisuutta

Logic Pro X 10.4:n julkaisutiedot löytyvät Applen tukisivuilta: https://support.apple.com/en-us/HT203718

Logic Pro X:n viralliset ohjekirjat on päivitetty versioon 10.4 pian sen ilmestymisen jälkeen, ja ne voi ladata ilmaiseksi iBooks Storesta käyttämällä macOS:n tai iOS:n iBooks-ohjelmaa:

Osta Logic Pro X Mac App Storesta

Osta Logic Pro X Mac App Storesta


Katso myös